Hölkkäkausi paketoitiin Rautajärvellä

Sateinen keli ei haitannut Liisa ja Leena Kudjoin menoa.

Tasaisesti ropotellut vesisade ei onnistunut latistamaan liikunnan riemua, kun Rautajärvellä pinkaistiin onnistuneesti henkiin puhallettu Pihtisalmen Retro vuosimallia 2013. Perinteinen 9,6 kilometrinjuoksutapahtuma vietti uuden tulemisensa ensimmäistä vuosijuhlaa.

Pieni, mutta sympaattinen kisa houkutteli ankeasta säästä huolimatta paikalle jotakuinkin saman verran osallistujia kuin vuosi sitten. Järjestäjät olivat iloissaan, ettei osanottokato iskenyt.

– Viikko sitten näytti vähän synkältä, kun ilmoittautuneita oli kaksi ja ennusteet lupasivat pelkkää sadetta, huokaili juoksun primus motor Anssi Kukkonen.

Rautajärveltä lähdettiin kohti Pihtisalmea Helevetin Tunareiden Raimo Hietalan johdolla.

Lähtölistoihin alkoi kertyä nimiä lauantaina kuitenkin tasaiseen tahtiin, ja lähdön hetkellä Kukkonenkin saattoi huokaista helpotuksesta.

– Loistavaa, etteivät juoksijat meitä hyljänneet! Lähtijöitä oli 34, eli vain neljä vähemmän kuin viime vuonna. Näissä oloissa se on hieno määrä, iloitsi Kukkonen.

Mika Rantala tuli Vaajakoskelta ja oli ensimmäisenä maalissa.

Ykkössija Keski-Suomeen

Nopeimmin reitin kiersi Raimo ”Boogie” Hietala, jota ei kuitenkaan huolittu tulosluetteloon, koska jäniksenä toimineen Hietalan menoa vauhditti Pappa-Tunturi -mopedi.

– Välillä jäin kärjestä, kun piti puhdistaa suutinta. Taisi olla vettä bensan joukossa, tilitti Hietala tuskien taivaltaan.

Varsinaisista juoksijoista kovinta vauhtia piti Vaajakosken Mika Rantala. Voittoaika 36,18 jäi Aki Niemen vuoden takaisesta noteerauksesta parisen minuuttia. Rantala juoksi yli 40–vuotiaiden miesten sarjassa.

Voittaja ratkaisi pelin edukseen jo alkukilometreillä. Puolimatkassa seuraajat olivat jääneet jo näkymättömiin.

– Mukavan vaihteleva reitti. Soratiellä oli vähän pehmeätä ja lopun asfalttinousu tuntui raskaalta. Onneksi eroa oli tarpeeksi. Kiva kokemus, voittaja tilitti tuntojaan heti maaliin saavuttuaan.

Toiseksi kiireisin oli miesten yleisen sarjan nopein, Huhtasuon Hiihtoa edustava Harri Lamminsivu, joka jäi voittajasta vajaan minuutin. Luopioisten Timo Jokinen taipui kolmanneksi vain viitisentoista sekuntia Lamminsivua hitaampana. Viisikymppisten miesten ykkönen oli Aitoon Timo Heikkilä.

8-vuotias Ada Aarnio ihasteli saamaansa mitalia.

Naisissa komentoa piti nelikymppisten sarjassa juossut, Hippoksen maratonkerhoa edustava Jaana Pietilä ajallaan 44,28. Naisten yleisen sarjan vei nimiinsä huimaan syyskuntoon äitynyt aitoolainen Marika Jokinen (omaa sukua Heikkilä) ajalla 47,11. Heikkilän perheen triplan täydensi hänen äitinsä Helena Heikkilä voittamalla viisikymppisten leidien mittelön.

Jos kisassa olisi viimevuotiseen tapaan jaettu tsemppipalkinto, se olisi ilman muuta kuulunut 8-vuotiaalle Ada Aarniolle, joka Jaana-äitinsä kanssa selviytyi upeasti raskaasta urakasta hieman reilussa tunnissa.

– Ihan hyvin jaksoin. Nyt mä haluan nää märät kengät pois jaloista, lausui urhea sisupussi mitaliaan ihaillen.

Äiti oli silminnähden ylpeä tytön suorituksesta. Ovathan Adan ikäisten juoksumatkat kilpailuissa normaalisti enintään parin kolmen kilometrin mittaisia.

Panokset kovenevat

Hyvin sujuneen tapahtuman palkintojenjaon jälkeen alkoi kisakeskus EloTähkässä kiertää huhu hurjista palkintorahoista, joita olisi luvassa ensi vuoden kilpaan. Huhun mukaan sekä nopeimmalle naiselle että miehelle on luvassa 500 euron palkintoshekki. Pisteenä iin päälle arvottaisiin kaikkien osallistujien kesken arvokas tavarapalkinto. Maanantaina selvisi, että huhu piti paikkansa.

Sarjojensa parhaat saivat tänäkin vuonna pienet rahapalkinnot, mutta ensi lokakuussa on Rautajärvelle luvassa  melkoista juoksutossujen lätinää. Joukkoon ilmestyy ilman muuta myös kansallisen tason huippumenijöitä.

Toivotaan silti, että tapahtuma säilyttää kasvaessaankin mukavan kotikutoisuutensa.