Pilistveren kuoronjohtaja loistaa Les Misérablesissa

Pilistveren seurakunnan kuoronjohtaja Ele Millistfer esittää Tampereen Teatterin Les Misérables -musikaalissa Fantinen roolia.

Tampereen Teatterin suurmusikaali Les Misérables toi Pilistveren pappilan isäntäväen Suomen vierailulle. Seurakunnan kuoronjohtajan esitys toi Suomeen pidemmäksi aikaa, sillä Ele Millistfer laulaa spektaakkelissa keskeisen Fantinen roolin.

Hermann ja Pille-Riin Kalmus poikkesivat teatterimatkallaan Pälkäneen ystävyysseurakunnassa.

– Kaikki seurakuntalaiset eivät ole ymmärtäneet, minkä tasoinen kuoronjohtaja meillä on, ennen kuin Ele valittiin Les Misérablesiin, kirkkoherra Hermann Kalmus sanoo.

Hän oli matkassa vaimonsa Pille-Riin Kalmusin kanssa. Lehtikuvaajana Tallinnassa toiminut puoliso on äitiyslomalla ja hoitovapaalla tuonut osaamistaan seurakunnan tiedottamiseen. Tampereen matkalla Kalmusin perhe pistäytyi myös Pälkäneen ystävyysseurakunnassa.

Seurakunta painiskelee Virossa samanlaisten maallisten haasteiden kanssa kuin suomalaisseurakunnatkin. Pilistveren pienillä maalaisseurakunnilla on paljon kiinteistöjä, joiden ylläpito ja lämmitys nielevät kasvavan osan varoista.

Pilistveren seurakunnan kuoronjohtaja Ele Millistfer.

Isossa kuvassa tilanne näyttää irvokkaalta. Tavallisilla ihmisillä pitkin Eurooppaa ei ole varaa sähköön ja lämpöön. Niiden myynnillä rikastuvat oligarkit puolestaan ostelevat jalkapalloseuroja ja Ruotsinlaivan kokoisia huvipursia.

Virossa seurakuntien toiminta ei ole yhtä laaja-alaista kuin Suomessa. Kirkkoherra hoitaa itse suurimman osan tehtävistä. Hänen lisäkseen seurakunnan palkkalistoilla on kanttori ja kanslisti.

Monet seurakunnat maksavat papeilleen vain toimituskohtaista palkkiota. Siksi heidän on pakko tehdä rinnalla toista työtä. Myös Hermann Kalmus on kartoittanut, löytäisikö hän kirkkoherran työtä tukevaa sivuammattia.

Pilistveressä asiat ovat hieman keskivertoseurakuntaa paremmin: kirkkoherra asuu maksutta pappilassa ja saa lisäksi muutaman sadan euron kuukausipalkkaa.

Pälkäneen seurakunta on tukenut virolaista ystävyysseurakuntaa monin tavoin. Keväällä seurakuntalaiset lahjoittivat Ele Millistferille ja kanttori Kalev Rajangulle uuden työkalun: Pilistveren seurakuntakeskuksen kirkkosaliin toimitettiin uusi soitin.

Ele Millistfer. Kuva: Pille-Riin Kalmus