Monitoimiyrittäjä kestää paremmin laihat vuodet

Tero Nikkanen palkittiin Vuoden 2013 Yrittäjänä Pälkäneellä.

– Valinta tuli oikeasti yllätyksenä. Luulin, että Ari soittelee auton romusta, mutta hän alkoikin puhua Vuoden Yrittäjä -valinnasta, Tero Nikkanen kertaa Ari Syrjysen taannoista onnittelusoittoa.

Suomen ajoneuvokierrätystä pyörittävä yrittäjä sanoo, että tänä vuonna yrittäjäpalkinto on enemmänkin tunnustus sitkeydestä kuin menestyksestä. Alalla on nimittäin takana parempiakin vuosia.

– Metallin kierrätys on alkanut muuttua romun keräämiseksi, Nikkanen vitsailee.

Metallin hinnat ovat niin alhaalla, että tällä hetkellä myyjä ei saa edes omiaan pois. Siksi vanhojen autojen pinot kasvavat pihassa.

– Tavoite olisi myydä kaikki mitä kerätään saman tien rekkakuorma kerrallaan eteenpäin. Ihanne olisi se, että piha saataisiin joka perjantai tyhjäksi, eikä sinne jäisi kuin trukki. Silloin meillä on itsellämmekin paremmin tilaa toimia.

Ala on kuitenkin ollut vuoden verran jumissa, ja se näkyy hinnoissa.

– Vain satunnaisia eriä saa myytyä eteenpäin.

 

Pienyrittäjä saa kulut minimiin

Tero Nikkanen remontoi parhaillaan pienteollisuuspäätyyn tiloja autokorjaamolle.

Tero Nikkanen tietää 16 vuoden kokemuksella, että välillä on parempia ja välillä huonompia aikoja. Parhaillaan syntyvä suma ei ole ainutkertainen ilmiö. Myös viisi vuotta sitten taantuma hiljensi teollisuustuotannon, eikä metalli kiertänyt.

– Välillä pitää vain odottaa. Metalli ei mene pilalle, vaikka se seisoisi hetken aikaa kasalla. Ja pienellä yrittäjällä on se etu, että myös kulut saa pieniksi.

Nikkanen ei pyörittele hiljaisinakaan aikoina peukaloitaan, sillä metallin ja ajoneuvojen kierrätyksen rinnalla hän vuokraa toimitiloja.

Tehdastien yrityskortteli on siirtynyt pala kerrallaan Nikkasen omistukseen. Seitsemän vuotta sitten hän osti Tammetin vanhan hallin, josta puusuurelementtivalmistaja Eridomic oli muuttamassa uusiin tiloihin Kankaanmaalle. Kohta tarjolle tuli toisenkin muuttajan toimitilat, kun vaatevalmistaja Fotex lähti naapurinsa perässä.

– Ajattelin, että on selvintä ostaa myös Fotexin tilat, sillä metallialan yritysten toiminta voisi käydä hankalaksi, jos väliin tulisi joku ihan muun alan firma.

Fotexin talossa hetken aikaa tyhjillään ollut asunto on palaamassa asuinkäyttöön. Seinän takana olevat yritystilat on vuokrattu varastoksi.

 

Pienteollisuustalosta tuli korjaamokeskus

Pienteollisuustaloksi muutetusta Tammetin hallista on tullut raskaskonekorjaamojen keskittymä. Kun Heavy-Sepät siirtyi Lempäälään, tilalle tulivat Rautajärven konehuolto ja Suomen raskaskone.

Nyt Nikkanen pystyttää kertaalleen purettua väliseinää, sillä hallin päädyssä aloittaa autokorjaamo.

– Ei me ole tarkoituksella haalittu korjaamoita. Tilat vain soveltuvat hyvin korjaamoiksi, kun hallien ovet ovat isoja.

Pienteollisuustalolla on ollut vuosien varrella monta omistajaa ja talon suojissa on toiminut lukemattomia yrityksiä. Nikkasella vuokralaista on kaikkiaan toistakymmentä.

– Kaikki eivät ole varsinaisia yrityksiä, vaan osa on toiminimiä ja yksityishenkilöitä, jotka ovat vuokranneet remontti- ja varastotilaa.

Metallin ja ajoneuvojen kierrätyksen sekä toimitilavuokrauksen rinnalla Nikkanen on harjoitellut myös uutta alaa, asuntojen rakennuttamista. Ensimmäinen kohde, yhdeksän asunnon rivitalo, valmistui metsän taakse Lastenlinnan alueelle. Seitsemässä ikkunassa palaa valot, mutta kahden viimeisen huoneiston myynti on viivästynyt, kun niiden varaajat eivät saaneet vanhoja asuntojaan myytyä.

 

Purkamisesta kierrätykseen

Tero Nikkanen vuokraa toimitiloja ja kierrättää metalleja.

Tero Nikkanen työskenteli koulujen jälkeen hetken aikaa Kähärin huoltamolla ja rakennushommissa, kunnes yrittäjyys vei mennessään ja hän perusti Euro Nikte Oy:n.

– Kai se on jotenkin verissä. Enää en osaisi olla toisen leivissä. Kahdeksasta neljään työ ei tarjoaisi samanlaisia haasteita. Mutta voisi sitä varmaan helpommallakin alalla toimia, Nikkanen myöntää.

Nykyisin Nikkanen pyörittää Euro Nikteä yhdessä veljensä kanssa. Muita työntekijöitä ei ole, mutta apuna käytetään alihankkijoita ja kuskeja.

Yritys aloitti purkamona, ja alkuun myytiin myös varaosia. Vuosien varrella toiminta on muuttunut metallien kierrätykseksi.

Euro Nikte noutaa autoja veloituksetta Pirkanmaan ja Hämeenlinnan seudulla – ja sovittaessa kauempaakin. Osa loppuun ajetuista autoista tuodaan pihaan. Yritys poistaa auton rekisteristä ilman kuluja ja kirjoittaa virallisen romutustodistuksen.

Ongelmajätteiden erottelun jälkeen autot myydään eteenpäin.

– Me voimme kilpailuttaa ostajat vapaasti. Isojen Kuusakosken ja Stenan rinnalle on tullut myös pienempiä toimijoita, Tero Nikkanen kertoo.

 

Ala kiinnostaa, kun hinnat ovat korkealla

Euro Nikten myymä metalli koostuu 95-prosenttisesti autoista. Lisäksi romua kertyy muun muassa maatalojen pihoilta.

Monesti Nikkasen puoleen käännytään sukupolvenvaihdoksen yhteydessä, kun nuori isäntä haluaa päästä vuosikymmenten varrella navetan taakse kertyneistä vanhoista koneista eroon. Nikkanen siivoaa nurkat romusta ja maksaa metallista päivän hinnan mukaan.

Toisinaan vanhan isännän voi olla vaikea luopua vanhoista koneista, joilla on tunnearvoa. Myös kierrätysalalla toimii kone- ja autovanhuksiin kiintyviä yrittäjiä.

– Minulla ei ole vaikeuksia luopua romusta. En edes muista, mitä kuormassa oli, kun se on lähtenyt eteenpäin, Nikkanen sanoo.

Kierrätysala vetää uusia yrittäjiä, kun metallin hinnat ovat korkealla.

– Hinnat olivat pohjalla, kun laitoin kymmenkunta vuotta sitten lehteen ilmoituksen, jossa lupasin hakea romuautot maksutta pihasta. Silloin minua pidettiin hulluna, mutta seuraavana kesänä viisi muutakin ilmoittajaa etsiskeli romuautoja, Tero Nikkanen muistelee.

Romutustodistukset ja niiden kirjoittajilta vaadittava ympäristölupa ovat vähentäneet villien yrittäjien rynnimistä alalle. Nikkanen haki ympäristöluvan jo ennen kuin se tuli edes pakolliseksi. Sen ansiosta hän on tottunut valvontakäynteihin ja byrokratiaan, jota muut vasta opettelevat.