Nuijan uusi aika, osa 2

Kun halutaan järjestää erityinen tilaisuus Pälkäneellä, kokoonnutaan Nuijalle, jonka 106-vuotiaat seinät henkivät historiaa.

Kuuden vuoden takaisessa remontissa vaalittiin hienolla tavalla talon vanhaa henkeä. Nykyaika tuotiin keittiöön, jota ilman pitojen järjestäminen on vaikeaa.

Nuijan taakse koottiin kymmenen vuotta sitten säätiö. MTK ja kunta tulivat pelastamaan perinteikkään talon sekä urheiluseuran, jolle talosta oli tullut rasite.

Luja-Lukko ei ole ensimmäinen toimija, joka on meinannut kaatua Nuijan kanssa. Iso talo on rasittanut monta muutakin paikkakunnan yhdistystä.

Nyt Nuijaa pyörittämään saadaan ammattilaiset. Yrittäjävetoisesti talo saadaan toimimaan ympäri vuoden. On kulttuuriteko, kun valot palaavat Nuijan perinteikkäisiin ristikkoikkunoihin.

 

Nuijalla Keltaisen Talon toiminta pääsee laajentumaan aivan uudelle tasolle. Entinen talo oli hieman turhankin idyllinen ja intiimi, ja ohikulkija saattoi aristella, uskaltaako sisälle astua. Nuijalla on helpompi palvella myös isompia ryhmiä, esimerkiksi bussiretkeläisiä.

Pälkäneellä nousi pieni kansanliike, kun reilu vuosi sitten uutisoitiin, että Keltaisen Talon vuokrasopimus umpeutuu ja yrityksen jatko on vaakalaudalla.

Sekä paikkakuntalaiset että ohikulkijat olivat ihastuneet tunnelmalliseen kahvilaan, lahjatavaramyymälään ja vierashuoneisiin. Keltainen Talo on opettanut kulkemaan Pälkäneen kautta ja pysähtymään nostalgisessa tunnelmassa.

Yritys haki uutta kotia valtatien varrelta. Nuija on ratkaisevat pari sataa metriä sivussa. Sen brändi on kuitenkin niin vahva, että se kantaa Lahdentielle saakka.

Lukemattomat eri sukupolvien edustajat ovat viettäneet ikimuistoisia hetkiä Nuijalla. Talo tulee vetämään nostalgiaretkeilijöitä, kun sen ovet ovat jälleen säännöllisesti auki.

 

Kunta hyötyy monellakin tavalla Keltaisen Talon muutosta. Kunnan infopiste tulee keskelle kylää.

Keltaisen Talon ansiosta kunnan infopiste ei ole tavanomainen esitteenjakopiste, vaan elämyksellinen ja tunnelmallinen pistäytymispaikka. Nuijalla matkailijoiden opastaminen on entistä helpompaa, kun infopiste tulee kahvion ja myymälän tuntumaan.

Myös nihkeästi liikkeelle lähtenyt maaseutupuisto saa säännöllisesti avoinna olevan tukikohdan reitin varrelle.

Nuija oli jo ennestään yksi merkkikohde reitin varrella. Nyt kulkijoiden ei tarvitse tyytyä ihmettelemään talon ulkoseiniä, vaan he voivat astua hetkeksi sisälle sen historialliseen ilmapiiriin.