Suomen vapaus saa kasvot

Joulu 39:n näyttelijät Panu Raipia, Aku Sajakorpi, Mauri Niemi, Idalilja Raipia ja Anu Raipia. Draaman tarina perustuu pälkäneläisen miehen kirjeisiin rintamalta.

Viime vuoden joulukuussa Pälkäneen kirkossa kuultiin draamallinen kirkkokonsertti Joulu 39. Nyt konsertti kuullaan ja nähdään uudelleen ensi maanantaina 25.11. kello 18.30.

Joulu 39 pohjautuu todellisiin tapahtumiin. Sen runkona ovat erään pälkäneläisen sotilaan talvisodasta kirjoittamat kirjeet, joista kirjoittaja, teatterinjohtaja Panu Raipia on muokannut draamallisen kokonaisuuden.

Esitys ei ole hänen johtamansa Tampereen Komediateatterin tuotantoa vaan Raipia oma työ, jonka viidestä näyttelijästä neljä kuuluu samaan perhepiiriin.

Hänen itsensä lisäksi konsertissa esiintyvät hänen puolisonsa Anu Raipia, heidän tyttärensä Idalilja Raipia ja Anu Raipian isä Mauri Niemi. Sotaan lähtevää isää esittää Aku Sajakorpi. Säestäjänä toimii Dóra Lucács.

 

Totuus yhdistää

Rintamalta saapuvat kirjeet ja talvisodan tapahtumat kuljettavat eteenpäin tarinaa, jota värittävät kansankunnan yhteiseen mielenmaisemaan kuuluvat runot ja musiikki. Myös katsojat voivat yhtyä tuttuihin lauluihin.

Tuloksena on iskevä kertomus Suomen lähihistoriasta, noin tunnin pituinen kokonaisuus, joka tuskin jättää yhtäkään kuulijaa kylmäksi.

– Olemme huomanneet, että esityksistä muotoutuu yhteisöllinen tilaisuus. Jopa me näyttelijät ja katsojat hitsaudumme siinä yhdeksi kansakunnaksi. Muuan kuulija kommentoi minulle, että tämä on esitys, jossa Suomen vapaus saa kasvot, Panu Raipia kertoo.

Hän uskoo, että tarinan koskettavuus syntyy siitä, että se on totta. Suomen talvisodan ja yksittäisen sotilaan kokemukset kohtaavat, ja yhteensä ne ovat enemmän kuin historian faktoja – ne ovat tämän kansan yhteinen, yhdessä koettu todellisuus.

– Se ei ole pelkästään Suomen menneisyyttä, vaan sama kokemus voi yhdistää meitä tulevaisuudessakin. Itsenäisenä kansana olemme aina pienenä isoja vastaan, Raipia huomauttaa.

Konsertin ohjelmamyynnin tuotto käytetään Tampereen Komediateatteri säätiön stipendirahaston hyväksi. Rahastosta jaetaan vuosittain stipendejä lasten ja nuorten ilmaisutaitoharrastuksen tukemiseksi. Lisäksi rahasto voi muistaa stipendein urallaan menestyneitä taiteilijoita.