250 % rockmessu

Danko Jones Klubilla

Kotiteollisuuden Jouni Hynynen käy toisinaan hauskaa vuorovaikutusta yleisön kanssa. Tai oikeastaan vaikutus on pääosin yksisuuntaista. Hynynen siis …ttuilee kuulijoille.

Hän on kuitenkin tässä vielä täysi aloittelija. Lajin mestareihin lukeutuu kanadalainen Danko Jones.

Enpä olisi halunnut olla sen kuulijan housuissa, joka päätti sunnuntai-iltana varmistaa että pääsee ennen ruuhkaa narikalle ja haki siksi palttoonsa, kun bändi oli palaamassa lavalle encorea varten.

Koko illan Jones oli hehkuttanut, että tänään vedetään 250 prosentin rockshow. Ei väliä, vaikka huomenna on maanantai, eikä väliä vaikka saisi töistä potkut.

Ja sitten joku uskaltaa seisoa huivi kaulassa ovella odottamassa että pääsee pois.

No keikkahan venyi muutaman minuutin puhuttelulla, jossa kuulija sai rehellistä palautetta hikiseltä moottoriturvalta. Illan aikana kuultiin myös eturivin innokkaalle kaverille suunnattu 38 sekunnin ja 2500 sanan luento siitä, miten tullaan rokkariksi.


Danko Jones -keikat ovat ainutlaatuisia rockmessuja. Saarnamiehenä Danko Jones on aseistariisuvan vakuuttava. Mies pystyy 250-prosenttiseen suoritukseen illasta toiseen.

Joistain energisistä bändeistä menee maku, kun tajuaa että kaikki hurjuus onkin vain esitystä. Esimerkiksi ensimmäinen Faith no more -keikka oli nuorelle miehelle tajunnan räjäyttävä kokemus. Toisella kerralla sitä ihmetteli, että taasko tuo Mike Patton rupeaa kieriskelemään lavalla heti ekassa biisissä.

Danko Jones -lataus ei ole teatteria, vaan kaveri vain on turboahdettu elukka.

Kuulija toisensa jälkeen yritti kuvata keikan kohokohtia kännykkäkameroillaan. Turhaa työtä. Vaikka pikseleitä olisi miten paljon, energialataus ei tallennu.

 


Olympiahenki syntyy, kun tuli sytytetään suurennuslaseilla Kreikan lehdossa ja kuljetetaan ympäri maailman stadionille, johon maailman urheileva nuoriso on kokoontunut. Rockin henki syntyy, kun Danko Jones asettuu erikoisvalmisteisen mikrofoninsa äärelle ja karjaisee parikymmentä senttiä pallean alapuolelta lähtevän käheän äänensä.

Jones ei jätä vaihtoehtoja, vaan ottaa tilan haltuun ”pitäkää naisistanne kiinni, äijä on lavalla” -asenteellaan. Ja esittelee päälle napaan saakka ulottuvaa kieltään.

Miehet Danko Jonesin rinnalla ja taustalla jäävät vääjäämättä varjoon. Rockin ruumiillistuma johtaa rockmessua esimerkillään. Hän pistää itsensä 250-prosenttisesti likoon ja olettaa että yleisö tekee samoin, jos haluaa viettää ikimuistoisen illan.

Kanadan AC/DC ei ole yrittänytkään keksiä mitään uutta rockiin. Olemassa olevastakin on poimittu vain oleellinen: kitara, riffit, basso, rummut ja ”ottakaa mallia pojat” -asenne.

Danko Jonesin sunnuntainen Tamopereen keikka ei myynyt toivottuun tapaan, ja siksi se siirtyi Tullikamarilta tunnelmalliselle Klubille. Siihen olivat kaikki tyytyväisiä. Mestari itse manasi ja noitui seinän takana olevan hallin ja lupasi seuraavalla kerralla vetää kolme iltaa klubilla.

Danko Jones päättää Suomen klubikiertueensa tänään Jyväskylän Lutakossa.