Luopioisten kirkko 200 vuotta: Juhlavuosi huipentuu sunnuntaina

Piispa Matti Repo johtaa juhlamessun

Kirkastussunnuntain kirkkokahveja vietettiin kauniissa kesäsäässä kirkon pihamaalla. (Kuva: Janne Vesto).

Luopioisten kirkon juhlavuosi päättyy tulevana sunnuntaina, jolloin vietetään kirkon vihkimisen 200-vuotisjuhlaa.

Hoosianna-hymnin laulamisen ja uuden kirkkovuoden alkamisen lisäksi messussa muistetaan kirkon kahta vuosisataa.

Juhlamessun johtaa piispa Matti Repo ja häntä avustavat monet seurakuntalaiset ja työntekijät. Entistä emäseurakuntaa edustaa Hauhon kirkkoherra Tapani Vanhanen. Musiikista vastaa Luopioisten kirkkokuoro kanttori Alpo Roikolan johdolla.

Vuoden 2014 rippikouluun ilmoittautuminen tapahtuu normaalisti messun yhteydessä.

 

Ehtookellot soivat radiossa

Juhlapäivän vieton voi aloittaa jo lauantai-iltana kuuntelemalla ehtookelloja YLE Radio1:stä. Adventin aaton ehtookelloina soi nimittäin kello 18 Luopioisten kirkonkellojen iltasoitto, jotka äänitettiin joitakin viikkoja sitten.

Kangasalalainen Ismo Santapukki kuvaa sunnuntaisen juhlamessun videokameroilla, ja DVD-tallenteita voi tiedustella seurakunnan virastoista joulukuun puolivälistä alkaen. Janne Vesto arvelee, että kappalehinnaksi tulee vain muutama euro.

 

Juhla seurakuntakeskuksessa

Messun jälkeen vietetään kirkkokahveja ja juhlaa seurakuntakeskuksella. Kahvien jälkeen kuullaan tervehdyksiä ja musiikkia. Lauluryhmä Soilat laulaa muun muassa Marjatta Koskenvesan sanoittaman laulun ”Jeesus rannalla” ja adventtilaulun yhdessä Lapsikuoro Seulasten kanssa.

Messu Luopioisten kirkossa alkaa tavalliseen tapaan kello 10. Pälkäneen kirkossa Hoosiannaa lauletaan Luopioisten kirkon juhlan vuoksi vasta kello 18 Caritas-kuoron kanssa.

Juhlavuosi päättyy adventtiin

Lääninrovasti, Hauhon kirkkoherra Ivar Wallenius vihki kirkon ensimmäisenä adventtina 28.11.1813.

Viime adventtina alkaneen Luopioisten kirkon juhlavuoden aikana on tutustuttu kirkon vaiheisiin ja hautausmaahan, järjestetty konsertteja ja poljettu urkuja. Hymanderin messua vietettiin vuoden aikana kahdesti.

Kirkko kiinnosti myös tiekirkkokävijöitä, joita oli kuluneen kesän aikana lähes 700, mikä on noin sata enemmän kuin kahtena edellisenä vuonna.

Vanhin tunnettu kuva Luopioisten kirkosta on koristemaalari K. Nygrenin maalaus vuodelta 1882. Kirkko on historiansa aikana ollut tervanvärinen, punainen, vihreä, valkoinen ja keltainen.


Jospa sanankuulijoiden joukko sen penkit täyttäisi

”Rajattoman armon ilosanoma on nyt pari vuosisataa kaikunut komeassa kirkossa, jonka pystyyn saaminen on ollut seurakunnan todellinen voimanponnistus ja yksimielisyyden näyte. Jospa tämän ajan ja tulevatkin polvet saattaisivat sen edelleen pitää kunnossa Jumalan läsnäolon näkyvänä merkkinä paikkakunnalla ja sanankuulijoiden lukuisa joukko sen penkit täyttäisi. Runsaasti asukoon teidän keskellänne Jumalan Sana.

Kiitoksin ja siunauksen toivotuksin, Aaro Hurskainen”

Rovasti Aaro Hurskainen (kirkkoherrana 1966–79) juhlaa varten lähettämässään tervehdyksessä.

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?