Hengähdystauko murheisiin

Ahti Nieminen ja Harri Perkiö kertovat , että verstaalla tuetaan potilaan persoonan tervettä puolta.

Kaivannon sairaalan vaalea käytävä johdattaa tekstiiliterapian tiloihin, joista ei värejä puutu. Suuren pöydän ääressä tehdään värikkäitä joulukransseja ja kudotaan ja virkataan mitä erilaisimpia töitä. Seinällä tunnelmallista valoa hohkaa pitsistä tehty jouluvalotaulu, jonka alla seisoksii enkeleiden ja joulukuusten joukkio.

Ohjaaja Arja Airoston mukaan tekeminen ja valmiiksi saattaminen ei kuitenkaan aina ole tekstiiliterapian tärkeimpiä päämääriä.

– Näihin tiloihin voi tulla vaikka vaan istumaan ja katselemaan. Joillekin potilaille pelkkä ihmisten ilmoille tuleminen vaatii suuria ponnisteluja, Airosto toteaa.

 

Ilman hampaat irvessä suorittamista

Lopputulosta tärkeämpää on käsityön tekemisen terapeuttinen puoli. Käden taidoilla pyritään harjaannuttamaan potilaan kognitiivisia valmiuksia, kuten keskittymiskykyä ja muistin toimintaa. Tärkeää on myös harjoitella yhteistyötaitoja ja ylipäänsä ryhmässä olemista.

Ohjaaja Armi Tasinin mukaan tekstiilitilojen yhtenä tarkoituksena on toimia hengähdyspaikkana arjessa.

– Täällä ei tarvitse velloa niissä omissa murheissa, jotka muutoin liian helposti ottavat vallan, Tasin toteaa.

Samoilla periaatteilla hommia tehdään verstaassa, jossa potilaiden käsissä valmistuu erilaisia puutöitä. Ohjaaja Harri Perkiö on sitä mieltä, että potilailla on tarpeeksi aikaa käsitellä ja analysoida niitä mielenterveydellisiä asioita muun hoidon yhteydessä.

– Verstaalla tuemme potilaan persoonan tervettä puolta. Täällä potilas ja ohjaaja ovat niin sanotusti samalla levelillä. Tärkeintä on saada aikaiseksi positiivinen tekemisen meininki, jossa hampaat irvessä suorittamiselle ei suoda tippaakaan tilaa.

Puutyöhön ja tekstiiliterapiaan tullaan molempiin lähetteellä. Molemmissa tiloissa tekeminen aloitetaan yksinkertaisista asioista. Verstaalla ei esimerkiksi ensimmäiseksi hyökätä sirkkelille ja vannesahalle.

– Jokaisen kohdalla aloitamme yksinkertaisilla asioilla siitäkin huolimatta, vaikka joku kertoisi tehneensä elämänsä aikana neljä taloa. Fyysinen ja henkinen tila on voinut muuttua, ja pettymys on valtava, jos ei synnykään samanlaista kädenjälkeä kuin aikaisemmin, Perkiö sanoo.

 

Arja Airosto ja Armi Tasin kertovat, että monet tekstiiliterapian tuotteista tehdään kierrätysmateriaaleista.

Elämä krääsää pullollaan

Paraikaa sekä verstaalla että tekstiilityön tiloissa valmistetaan myytävää ensi lauantain joulumyyjäisiin. Monet töistä valmistuvat potilaiden yhteistyönä. Esimerkiksi enkelikoristeille yksi saattaa tehdä tukan, toinen vaatetuksen ja kolmas piirtää silmät. Niin ikään puutyön linnunpöntöissä, tuoleissa, leluissa, kissan raapimapuissa ja useissa muissa tuotteissa näkyy monen ihmisen kädenjälki.

Verstas ja tekstiiliterapia tekevät yhteistyötä myös keskenään. Verstaalta tekstiilipuolelle tulee erilaisia puuosia, esimerkiksi joulukuusten tähtikoristeet. Verstaan puisiin nukensänkyihin tekstiilipuoli puolestaan tekee liinavaatteet.

Harri Perkiön mukaan on tärkeää, että nykyajan lapset pääsevät leikkimään leluilla, jotka ruokkivat mielikuvitusta. Verstaalla valmistuvat puiset autot ja keppihevoset eivät siis ole leluja, jotka nappia painamalla itkevät, laulavat, kävelevät tai tekevät kuperkeikkoja.

Perkiö on huolissaan äärimmäiseen kuluttamiseen kannustavasta nykykulttuurista.

– Materialismi kukoistaa ja ihmisten elämä on krääsää pullollaan. Kuitenkin henkisyys on se juttu, mitä me ihmiset eniten tässä ajassa tarvitsisimme.

 

Kaivannon sairaalan joulumyyjäiset lauantaina 30. marraskuuta kello 9–15. Verstas avoinna arkisin kello 9-15. Osoite: Lahdentie 1671, 36270 Kangasala.