Vanhan Veturitallin uudet kasvot

Marjaana Rosenqvist-Valaja ja Jari Niininen katsoivat nuorten perään keskiviikkoiltana Veturin nuorisotilalla.

Voi sanoa, että nuorisotila Veturiin jäi remontin jälkeen jäljelle vain ulkoseinät, sillä niin perusteellisesti vanha Veturitalli pantiin uuteen uskoon.

Vapaa-aikaohjaaja Marjaana Rosenqvist-Valaja esittelee 350 neliömetrinkokoisen nuorisotilan yläkertaa, jonka valtavalla violetin värisellä sohvalla lököilee kymmenkunta nuorta. Nurkassa palaa tunnelmallinen, valokuvioita ympärilleen muodostava lamppu, ja seinällä on valkokangas.

– Perjantaisin katselemme täällä elokuvia, Rosenqvist-Valaja mainitsee.

Sohvalla makoilevan Jaakko Lounauksen mukaan parasta nuorisotilalla ovatkin juuri leffaillat. Elokuvien lisäksi kehuja saavat alakerran pöytätennis, biljardi ja PlayStation.

– Pakkohan täällä lähes joka päivä on käydä, kun kaikki muutkin käy, Lounas toteaa.

Pleikkarin ja monen muun pelin lisäksi alakerrassa sijaitsee keittiö, jossa kokataan yhdessä perjantaisin.

– Onhan se aivan käsittämättömän hienoa, että näinä taloudellisen kurimuksen aikoina kunta satsasi tällä tavalla nuoriin, Rosenqvist-Valaja kiittelee.

 

Yhteistyötä koulun kanssa

Pitkäjärven koulun vieressä sijaitseva nuorisotila avasi ovensa lokakuun puolessa välissä. Ensi vuoden alkupuolella nuorisotilan viereen aukeaa myös kirjasto. Sekä kirjasto että nuorisotila muuttivat vanhan Veturitallin tiloihin Lentolasta.

Nuorisotilaohjaaja Jari Niininen, tuttavallisemmin ”Niisu”, kiittelee Veturin alkuviikon aukioloaikoja.

Maanantaista keskiviikkoon Veturin ovet nimittäin aukeavat jo kolmelta.

– Esimerkiksi salibandy- ja lentopallotreenit Pitkäjärven koululla alkavat viideltä. On hienoa, että kolmelta koulusta pääsevät nuoret voivat tulla tänne odottelemaan treenien alkamista.

Koulunkäyntiavustajankin töitä Pitkäjärven koululla tekevän Niinisen mukaan koulu ja nuorisotila voisivat tehdä monessa asiassa enemmänkin yhteistyötä. Tällä hetkellä Niininen käy nuorisotilalla kerran viikossa erityisluokan oppilaiden kanssa.

– Kaikki eivät esimerkiksi välttämättä ole koskaan pelanneet biljardia. On hienoa tarjota nuorille onnistumisen tunteita. Pelatessa erilaisia pelejä myös hienomotoriikka ja yhteistyötaidot kehittyvät.

 

Riku Gronov ja Arttu Suokko saivat keskiviikkoillan ensimmäisen biljardivuoron.

Säännöistä pidetään kiinni

Niininen jaRosenqvist-Valaja muistuttavat, että nuorisotilalla totellaan tiettyjä sääntöjä.

– Esimerkiksi päihteettömyys on ehdoton perusedellytys tänne pääsylle. Hyvin siitä on pidettykin kiinni.

Sääntöjen rikkomisesta seuraa erinäisiä työsuorituksia tai porttikieltoa. Monelle nuorisotila on kuitenkin sen verran tärkeä ajanviettopaikka, ettei sääntö ja haluta rikkoa.

Yleensä nuoret viettävät nuorisotilalla keskenään aikaa turvallisen, valvovan silmän alla. Mutta järjestetään Veturissa myös ohjattua toimintaa.Teemapäivinä paikalle saattaa tulla seksuaaliterapeutti kertomaan seksistä ja seurustelusta, ja tyttöjen ja poikien illoissa puuhataan asioita, jotka eri sukupuolia eniten kiinnostavat.

– Poikien illoissa järjestetään vaikkapa pleikkaturnauksia ja syödään kunnon äijäruokaa, eli makkaraa ja ranskalaisia, Niininen kertoo.

Tyttöjen illoissa pop-aiheita sen sijaan ovat olleet erilaiset kauneudenhoitoon liittyvät asiat.

Pari kertaa kauden aikana Veturi on myös auki lauantaisin. Hiihtolomaviikolla yhtenä päivänä pleikkaa ja biljardia sen sijaan saa pelata läpi yön.

– Olemme tuolloin auki ilta yhdeksästä aamukuuteen. Yöhön mahtuu kaikenlaista kivaa tekemistä, Rosenqvist-Valaja sanoo.

 

Nuorisotila Veturi avoinna: ma-ke 15–20, to 17–20, pe 17–22. Torstaisin kello 15–16.30 ovet ovat avoinna 5—6-luokkalaisille. Sijainti: Vatialantie 2, Pitkäjärven koulun vieressä