Joulun aika alkaa Vehoniemen automuseolla

 

Vehoniemen automuseon emäntä Leila Suutarinen on paraikaa joululaatikontekohommissa. Hänen käsissään valmistuvat imelletyt peruna-, porkkana- ja lanttulaatikot.

– Perunalaatikko on lempilaatikkoni. Syön sitä läpi vuoden. Teen sen vanhalla hämäläisellä reseptillä, joka on peruja äidiltäni, Suutarinen kertoo.

Laatikot tulevat museolle myyntiin raakapakasteina, jotta ne säilyttävät rakenteensa. Laatikoita ja muita joulusyötäviä, kuten piparkakkutaloja, pipareita, sinappia, leikkokakkuja ja lusikkaleipiä, myydään Vehoniemen Joulupuodissa 15. joulukuuta saakka.

– Teemme myös erikoisruokavalioleivonnaisia. Esimerkiksi piparitaloja saa gluteenittomana versiona. Leikkokakuista mainittakoon arabialainen maustekakku. Myös kaalipiirakkaa on myynnissä, kun asiakkaat ovat sitä niin vaatineet, vaikkei se mikään perinteinen joululeivonnainen olekaan.

15.12 jälkeen automuseo sulkee ovensa sydäntalven ajaksi, ja avaa ovensa uudelleen viimeistään 22. helmikuuta.

 

Karamellikuusia ja havutöitä

Automuseolla säännöllisesti vierailevat motoristit surevat automuseon ovien sulkeutumista. Siksipä Suutarinen onkin päättänyt tarjota motoristeille 7. joulukuuta kello 16 alkaen joulupuuroa. Ilmaiseksi puuron saavat moottoripyörällä pihaan saapuneet, muut joutuvat pulittamaan puurosta muutaman euron.

Riisipuuroa ja väskynäsoppaa (sekahedelmäsoppaa) on myynnissä 6. päivästä lähtien joulukuun puoliväliin saakka.  Itsenäisyyspäivänä kello 14 automuseon näyttelytilassa konsertoivat Jenna ja Melissa Riihinen (piano ja laulu). Heidän esittämänään kuullaan muun muassa Jukka Kuoppamäen Sininen ja valkoinen.

Joulumyyjäisiä museolla vietetään 7. – 8. joulukuuta kello 10–15. Myynnissä on muun muassa grafon koristelemaa posliinia, Leilan lelukaupan tuotteita sekä paikallisilta kädentaitajilta käsitöitä aina joulukoristeista ja lasitöistä havu- ja poppanatöihin. Museolta myynnissä on oman joulupuodin tuotteita, esimerkiksi joulukonvehdeista tehtyjä karamellikuusia.

 

Avustajakoira auttaa käyttäjältä kengän pois jalasta. Kuva: Timo Porthan / Invalidiliiton arkisto

Avustajakoiria vaikeavammaisille nuorille

Molempina joulumyyjäispäivinä museolla pääsee tapamaan naisten Lions Club Kangasala Kuussalon avustajakoiraprojektissa mukana olevaa Merja Riihistä. Yhdistys myy paikan päällä villasukkia, joiden tuotto menee vuosina 2013 ja 2014 toteutettavaan projektiin, joka kerää varoja avustuskoiran hankintaan Invalidiliiton käyttöön.

– Tavoitteenamme on kerätä 20 000 euroa, jolla saamme yhden koiran hankituksi. Toivomme pääsevämme tavoitteeseemme, Riihinen kertoo.

Avustajakoirat koulutetaan fyysisesti toimintarajoitteisten ihmisten tarpeisiin sopiviksi. Avustajakoira esimerkiksi avaa ja sulkee ovia, sytyttää ja sammuttaa valoja, tilaa hissin,  noutaa tavaroita, kantaa ostoksia selkärepussa ja avustaa pukeutumisessa ja riisuuntumisessa.
Invalidiliitto saa vuosittain käyttöönsä kymmenkunta koiraa. Tarve on kuitenkin nelinkertainen.
–  Tälläkin hetkellä koiraa odottaa noin 40 vaikeavammaista ihmistä. Jonotusaika voi olla neljäkin vuotta, Riihinen kertoo.

12 vuotta toiminut LC Kangasala Kuussalo kerää avustuksia lipaskeräyksenä, myyjäisissä ja arpajaisina. Myös Pälkäneen Lios Clubin kanssa on myyty sinappia, jonka tuotto on mennyt projektiin.