Joulua käynnisteltiin koululla ja navetalla

Annika Soukkio joutui poistamaan Mikkolan navetan askartelupuuhissa takertunutta liimaa sormistaan.
Rehtori Antti Anttilalla riitti arvottavaa.

Luopioisten lauantaisessa joulunavauksessa voitiin helpottuneina todeta, että joulupukki on ainakin kiertueensa alkupäivinä pysynyt hyvin tiukassa aikataulussaan. Joulun päähenkilö ehti hyvissä ajoin juhlistamaan tapahtumia sekä koululle että Mikkolan navetalle.

Muutkin henkilöt löysivät kiitettävästi tiensä jouluisiin, lämminhenkisiin tapahtumiin, vaikka Oskari-myrskyä enteillyt sää oli kaikkea muuta kuin lämminhenkinen.

Koulun väen tarjoilema tukeva hernekeitto notkisti ulkoilmassa kangistuneet leukaperät, puhumattakaan musiikkikahvilan antimista, joita kauniisti pukeutunut ja kohtelias henkilökunta asiakkaiden pöytiin toimitti.

Alakerran joulupukin pajassa vielä valmisteltiin viimeisiä puisia poroja, kun yläkerran myyjäishuoneessa jo kävi kauppa kiivaimmillaan. Myyjien vakuuttelut kaupan sujumisesta oli helppo uskoa myyntipöytiin vilkaisemalla. Etenkin jouluiset leivonnaiset olivat huvenneet pöydiltä ripeään tahtiin.

Kohta syttyy! Luopioisten koulun väki matkalla sytyttämään valoja torikuuseen.

Kaikki halukkaat eivät millään mahtuneet luokkahuoneeseen, jossa arpajaisten palkintoja arvottiin. Mahtava palkintopöytä valloitti jo lähes puolet luokan alasta, ja rehtori Antti Anttila sai huudella äänensä käheäksi voittajien nimiä.

Ei haitannut, vaikka kaikki eivät kuuloetäisyydelle päässeetkään. ”Se on mun sisko!”- tai ”Se on mun vaari!” -huudahdukset varmistivat, että palkinnot löysivät ottajansa.

Puolen päivän jälkeen koulun väki järjestäytyi pihamaalle komeaksi kulkueeksi ja lähti opettaja Elina Pehkosen johdolla joululauluja laulaen kohti toria. Valojen sytyttäminen torille pystytettyyn kuuseen huipensi koululaisten päivän hienolla tavalla.

 

Jatkot navetalla

Knihti, kuningas Herodes ja muut tiernapojat saapuivat Rautajärven itäisiltä mailta.

Päivän tapahtumat oli viisaasti porrastettu niin, että koulun hiljetessä Mikkolan navetalla alkoi tapahtua. Näin kukin saattoi halutessaan nauttia molempien annista täysin siemauksin.

Ja hyvin riitti väkeä navetallekin. Puurot, glögit, kahvit ja piparit katosivat vikkelästi parempiin suihin. Hyvin haudutettu riisipuuro varsinkin oli niin makoisaa, että sitä olisi mennyt vaikka toinenkin suuri kattilallinen.

Kukkian kädentaitajien myyjäispöytien ympärillä kävi melkoinen kuhina. Joulupöytään ja lahjapakettiin pantavaa niillä tosiaan riittikin aina kuivakakuista posliiniesineisiin.

Rautajärven kylän ja koulun tervehdys joulunavaukseen tuli tiernapoikien muodossa. Musiikillisen annin täydensivät lauluesitykset, joita tarjoili Marja-Liisa Suomalainen sekä yksinään että Outi Nummen kanssa. Hyväksi lopuksi kajautettiin vielä yhteislaulut.