Eroon ylikierroksista

Olen niitä ihmisiä, jotka eivät luonnostaan osaa rentoutua. Pää on jatkuvasti täynnä aikatauluja ja ranskalaisia viivoja tekemättömistä asioista. Näin siitäkin huolimatta, vaikkei tekemisiä niin kauheasti olisikaan.

Shindo-hoitaja ja koulutettu hieroja Satu Makkonen tuntee hyvin tämän stressiherkän nykyihmistyypin.

– Nykyaikana pää on täynnä kaikenlaista sälää. Etenkin työelämässä ollaan hyvin pääorientoituneita. Stressin aiheuttamat jännitystilat kertyvät ja heijastuvat usein paitsi päähän, myös selkään, käsivarsiin ja jalkoihin.

Varsinkin miehillä tukkoisuudet tuntuvat usein jaloissa – tai selässä. Naisilla vastaavia paikkoja ovat rintakehän alue ja niska-hartia-seutu.

– Miehet purkavat usein jännityksiä esimerkiksi lähtemällä lenkille, kun naiset taas usein puhuvat tai tekevät jotakin käsillään, Makkonen kuvailee.

Parhaimmillaan shindo-hoidon aikana tuntuu, että aika pysähtyy ja voi olla hetken omassa rauhassa latautumassa.

– Shindo sopii kaikille, joiden pää on täynnä arjen ja työn kierroksia ja suoritettuja ja suorittamattomia asioita. On rentouttavaa käydä hetkeksi pitkälleen ja saada esimerkiksi jalkoja lämmittävä ja pään alueen ylikierroksia tasoittava hoito, Makkonen sanoo.

 

Venyttely tapahtuu itsestään

Shindoon kuuluu rentoutushoidon lisäksi itse tai ryhmässä tehtävät venytykset. Venyttely perustuu kuuteen perusvenytykseen, jotka liittyvät kehon meridiaaneihin, eli energiakanaviin.

Telinevoimistelua aikoinaan harrastanut Makkonen kertoo olleensa aiemmin ”venytysvastarintainen”. Shindossa venytykset tehdään kuitenkin ilman pinnistelyjä ja suorittamista. Suuri apu on tukiotteilla ja painalluksilla, joita hoitaja tekee venytysten aikana venyttelijän kehon kireille alueille.

Istun leveässä haara-asennossa ja kallistan kehoani sivulle. Kyljessä kiristää heti. Makkonen painelee kevyesti kylkeäni, ja ohjaa minua niin kutsutulla tukiotteella venytyksen suuntaan.

Hetken kuluttua tuntuu kuinvenyttely tapahtuisi itsestään. Mitä syvempään hengitän, sitä enemmän rentoudun ja venyn. Myös keholle itse tehtävät painelut ja ”harjaukset” tehostavat venytyksessä rentoutumista.

 

Sydämellinen perusasenne

Kaiken kaikkiaan shindo tuntuu olevan varsin kehopainotteinen menetelmä, vaikka totta kai shindossakin otetaan huomioon kehon ja mielen yhteys. Hoidossa ja venytyksessä on mukana aina koko ihminen, ei vain yksittäinen lihas tai meridiaani.

– Perusasenne shindossa on sydämellinen, toista kunnioittava ja tilaa antava. Hoitaja kuuntelee painalluksien avulla hoidettavan kehoa. Samalla hoidettava tulee tietoiseksi omasta kehostaan ja eri alueiden jännitystiloista. Rentoutuminen voi lähteä liikkeelle myös hoidettavasta itsestään, Makkonen kertoo.

Hoito tehdään vaatteiden läpi futon-patjalla. Hoitamiseen käytetään kämmentä, leveää kyynärvartta ja erityisesti jalkapohjaa. Kun Makkonen käy kehoani läpi kyynärvarrella, jalkapohjalla ja kämmenellä, minulle tulee olo, kuin hän piirtäisi kehoani näkyviin. Pystyn näkemään ja tuntemaan kehoni kokonaisena niin, ettei huomio ole alati vain pään alueella.

Äärimmäisen rentouttavalta tuntuu, kun makaan selälläni lattialla ja Makkonen painaltaa hartioitani jalkaterillään. Kun hän käy läpi kallonpohjan aluettani, tuntuvat rentoutumisen aallot leviävän varpaan päihin saakka. Väliin saan huokaista suun kautta kaiken ärtymyksen ja turhan tunnekuorman pois itsestäni.

Niin ikään varpaiden läpikäyminen tuntuu mukavalta.

– Jalkojen hoito sopii hyvin myös ikäihmisille, jotka käyttävät vähemmän jalkojaan. Vanhin hoidettava on 89-vuotias.Moni äiti on myös kertonut lapsen rauhoittuvan ja nukahtavan varvashoidon jälkeen helpommin. Jalkaterän ja varpaiden hoitaminen tuntuukin oleva erityisesti lasten suosiossa, Makkonen sanoo.

 

Pilates-paja Kangasalan keskustassa osoitteessa Liisantie 2 B. Lue lisää: www.rentoutushoidot.fi, www.ilosi.fi Avoimet ovet PIlates-pajalla pikkujoulutunnelmissa 17.12. klo 15-19.