Valokuitupäätökset lähestyvät

Alustava reittisuunnitelma nopeiden tietoliikenneyhteyksien valokuituverkon vetämiseksi Pälkäneelle ja Kangasalle on saatu valmiiksi.

 Pälkäneelle piirretty reitti on pituudeltaan 293 kilometriä, ja sen rakentamiskustannuksiksi on arvioitu noin 4,1 miljoonaa euroa. Nykyisellä liittyjämäärällä liittymiskustannuksiksi on laskettu noin 11 000 euroa, mutta kuituverkkoa selvittävä Ekanet-hankkeen projektipäällikkö Erkki Mäkelä uumoilee mukaan lähtevien ihmisten ja yritysten määrän kasvavan vielä tuntuvasti. Hän uskoo sen ja rahoituskuvioiden selviämisen laskevan liittymishintaa selvästi.

Kangasalla alustava reitti on 285-kilometrinen ja rakennuskustannukset arviolta 3,9 miljoonaa euroa.

Mäkelä uskoo, että valokuituverkko voisi hyvin saavuttaa Pirkanmaalla kaikkiaan 70 000 liittyjän rajapyykin. Kiinnostus valokuituverkkoa kohtaan on selvitysvaiheen aikana kasvanut Sydän-Hämeessäkin. Pälkäneellä liittymishalukkuutensa ilmaisseiden määrä on kasvanut selvityshankkeen alkuvaiheiden vajaasta kymmenestä tämänhetkiseen yli 350:een. Lisäksi Sappeeseen on luonnosteltu eräänlaista pilottialuetta, jonka toteutusperiaatetta voisi soveltaa vaikkapa omakotitalo- tai yritysalueilla.

Kangasalla halukkaita liittyjiä on tullut tähän mennessä kolmisensataa.

Sitovia ilmoittautumisia ei hankkeen tiimoilta ole voitu ottaa, koska varsinaista toteuttavaa organisaatiota ei ole vielä olemassa.

– Suurin haaste on juuri rahoituskanavan löytäminen. Tarkoituksena on, ettei rakentamista tarvitsisi toteuttaa kuntien lainarahalla, vaan esimerkiksi kuntien lainatakaukset riittäisivät, Mäkelä ennakoi.

Toteutusta varten voitaisiin vaikkapa perustaa kuntien omistama osakeyhtiö.

Esimerkiksi Kankaanpäässä ollaan jo paria askelta pidemmällä kuin Pirkanmaalla: siellä esiselvitys saatiin valmiiksi vuonna 2009 ja nyt ollaan etenemässä osakeyhtiömuotoisen kehittämisyhtiön kautta varsinaiseen toteutukseen. Vuoteen 2015 ulottuvan valtakunnallisen Laajakaista 2015 -hankkeen rahoituksen turvin ei Pirkanmaalla kuitenkaan ehditä toteutukseen asti.

Tämänhetkisten suunnitelmien pitäisi saapua kuntiin kevättalvella. Lopullinen suunnittelu päästään kuitenkin tekemään vasta lupa-asioiden, rahoituskuvioiden ja lopullisten liittyjämäärien ratkettua.

– Kaivurit voisivat olla hommissa kesällä 2015. Parin kuukauden päästä asiassa ollaan kuitenkin jo viisaampia, arvelee Pälkäneen kunnan tietohallintopäällikkö Harri Pinola.

Pinola pitää valokuituhanketta Pälkäneen kunnan kannalta ehdottoman tarpeellisena. Valokuitu nähdään järkevänä vaihtoehtona tilanteessa, jossa mobiiliyhteyksien rinnalla ei ole vielä muunlaista valmista toimivaa rakennetta. Pelkän mobiililaajakaistaverkon riittävyydestä on puolestaan viritelty keskustelua erityisesti viimeaikaisten myrskyjen jälkeen, ja Ekanetin Mäkelä uskoo toimintavarmuuden voivan olla käypä peruste rahoitusta valokuituhankkeelle mietittäessä.

Vaikka päätökset asiasta ovat vielä edessä, varaudutaan Pälkäneelläkin jo nyt valokuituverkon rakentumiseen. Esimerkiksi Lomakodin alueella laitettiin kunnallistekniikan rakentamisen yhteydessä samalla kaapelia varten putket maahan. Näin maata ei tarvitse kääntää uudelleen, jos valokuitusuunnitelmat etenevät lähivuosina toteutukseen asti.