”Joskus pukeuduin pelkkään leopardikuvioon ”

Miisa Asiakaisen mukaan uudet muoti-ideat tulevat Walesiin huomattavasti nopeammin kuin Suomeen. – Aika paljon selittää se, että täältä on kolmen tunnin matka Lontooseen.

Miisa Asikainen vastaa puhelimeen Cardiffissa, Walesin pääkaupungissa, jossa hän on parhaillaan vaihto-oppilaana.

Hämeen ammattikorkeakoulussa vaatesuunnittelua kolmatta vuotta opiskeleva Asikainen on viettänyt syksyn University of South Walesissa muotimarkkinoinnin parissa.

– Hämeenlinnassa opinnot painottuvat pääasiassa konkreettiseen vaatteiden tekemiseen ja suunnittelemiseen. Walesiin halusin lähteä, koska tahdoin päästä näkemään kunnolla muodin promootio- ja markkinointipuolen, Asikainen selittää.

 

Todellinen kirpputorihaukka

Kolmen kuukauden ulkomaan opintojen aikana Asikainen on ollut mukana monenlaisissa projekteissa aina yritysten promootiokampanjoista editorial- ja katumuotikuvauksiin.

Cardiffin muotiviikoilla Asikainen pääsi näkemään muotimaailman hektisen puolen.

– Onhan se aikamoista hässäkkää vaatettaa malleja lavalle. Siinä on usein sekunneista kysymys. Että siinä mielessä nämä muodin maailmaa kuvaavat ohjelmat eivät todellakaan valehtele.

Vaatesuunnittelun pariin Asikainen ajautui seurattuaan ompelijana työskentelevän äitinsä arkea.

Äiti ei koskaan rajoittanut tyttärensä pukeutumista, vaan Asikainen sai lapsesta pitäen vapaat kädet asukokonaisuuksiensa suunnitteluun.

– Jokaisen pikkutytön unelma on ryhtyä isona vaatesuunnittelijaksi. Niin oli minunkin.

Nuorena Asikainen kävi läpi jos jonkinlaisia tyylikausia.

– Rock- ja goottihenkiset kaudet muista oikein hyvin. Samoin sen, kun pukeuduin leopardikuvioon päästä varpaisiin, Asikainen nauraa.

Tätä nykyä tyyli ei ole enää niin radikaalia yhden tyylin äärellä olemista. Hän sanoo esimerkiksi pitävänsä vanhojen aikakausien tyylien yhdistämisestä uudempiin muotisuuntauksiin.

– Olen todellinen kirpputorihaukka. Voin vakuuttaa, että mitä useammin kirppareilla käy, sitä paremmin sieltä tavaraa löytyy ja sitä tarkemmaksi silmä harjoittuu.

 

Kädenjälki Seppälän vaatteissa

Kangasalan kunnan tuhannen euron kulttuuristipendiä Asikainen haki vaihto-oppilaslukukauteen, ja ensi keväänä opiskeluihin kuuluvaan vaatemallistoprojektiin. Keväällä tehtävä mallisto tulee olemaan ensimmäinen Asikaisen kokonaisuudessaan suunnittelema vaatemallisto.

Asikainen tietää, että Suomessa muotisuunnittelijoille on hyvin vähän töitä tarjolla. Koulussa opiskelijoita pusketaankin yrittäjäopintoihin.

– Itse en vielä tiedä, onko muodin suunnittelupuoli vai muotielämän kaupallisempi puoli lopulta se minun juttuni. Kyllä minulla silti hyvä olo on siitä, että töitä löytyy.

Asikainen on aiemmin ollut harjoittelussa Seppälän suunnitteluosastolla.

– Seppälän ensi kevään mallistossa on nähtävissä myös minun kädenjälkeni,  Asikainen vinkkaa.