Yrittäjän saa parhaiten liikkeelle toinen yrittäjä

Satu Ukkonen valittiin Pälkäneen yrittäjien uudeksi puheenjohtajaksi.

Kun on hyvässä kunnossa, töissä jaksaa paremmin ja pääkin toimii kirkkaammin.

Kiireisessä arjessa on kuitenkin vaikea ottaa aikaa kuntoilulle. Stressaavan päivän jälkeen keho kaipaisi eniten liikuntaa ja raitista ilmaa. Mutta silloin lähtemisen kynnys on kaikkein korkein.

Pienyrittäjän on erityisen vaikea varata kalenteristaan aikaa itselleen – tai levätä edes sairaana. Hyvinvointialan monitoimiyrittäjä Satu Ukkonen uskoo, että yrittäjäkollegoiden esimerkki ja tuki voisi auttaa yrittäjiä pitämään huolta fyysisestä ja henkisestä jaksamisestaan.

– Haluaisin löytää uusia tapoja kannustaa yrittäjiä liikkeelle, ettei kaikkien tarvitsisi kokea kantapään kautta fyysisen kunnon merkitystä, Pälkäneen yrittäjien uudeksi puheenjohtajaksi valittu Ukkonen sanoo.

 

Lenkki ottaa vähän, mutta antaa paljon

Yrittäjän jaksaminen on monellakin tapaa lähellä Satu Ukkosen sydäntä. Hänen oma yrityksensä Acu-Ukkonen tarjoaa suomalaisia ja kiinalaisia perinnehoitoja: jäsenkorjausta ja akupunktiota. Lisäksi Ukkonen on omakohtaisesti kokenut kuntoremontin tehon. Hän sai aivan uuden vaihteen arkeensa karistettuaan pari vuotta sitten 25 kiloa kehostaan.

– Lenkki tai kuntosali ottaa vain puoli tuntia tai kolme varttia ja palkitsee itsensä moninkertaisesti.

Pienyrittäjälle ainoa vapaa hetki voi olla vaikka aamupäivällä. Mutta liikkeelle lähtemisen kynnystä nostaa ympäristön paine: mitä ihmiset ajattelevat, jos yrittäjä juoksentelee pitkin kyliä tai meloo virralla, eikä ole hoitamassa asiakkaitaan.

Yrittäjien ”vertaistuki” voi auttaa yrittäjiä liikkeelle.

– Yrittäjän huolia ei pohjimmiltaan ymmärrä kuin toinen yrittäjä. Hän tietää, millaisten asioiden kanssa arjessa painiskellaan.

Satu Ukkonen haaveilee myös tapahtumista, esimerkiksi haastekampanjasta, joka kannustaisi liikkeelle sekä yrittäjiä että heidän asiakkaitaan.

– Sellainen sopisi esimerkiksi kevättalveksi. Silloin on usein upeat kelit ja järvien jäillä mahtavat ladut.

Liikuntaharrastuksen lisäksi myös kulttuuri auttaa jaksamaan. Tälläkin saralla yrittäjäyhdistys voi olla aktivoimassa jäsenkuntaansa.

 

Järjestöissä on vähän aktiiveja

Yrittäjäyhdistys potee samaa kuin muutkin järjestöt. Jäseniä on 130, mutta kourallinen aktiiveja hoitaa suurimman osan.

Satu Ukkonen tietää, että jokainen puheenjohtaja on vuorollaan yrittänyt aktivoida jäseniä liikkeelle. Eikä hänelläkään ole viisasten kiveä, jolla vastuunkantajia saataisiin lisää.

Ukkonen korostaa kuitenkin, ettei kyse ole pelkästään antamisesta. Yhdistystoiminta on antoisampaa, kun on itsekin mukana tekemässä ja toimimassa.

– Itse lupauduin melkein heti yrittäjiin liityttyäni hallitukseen varajäseneksi. Halusin syventää ajatteluani yrittämisestä, Ukkonen sanoo.

Pari vuotta hallituksen varsinaisena jäsenenä istuttuaan Ukkonen lähti puheenjohtajaksi.

– Kaikki yrittäjät ovat kiireisiä. Ajattelin, että eivät minun kiireet ole sen tärkeämpiä kuin muidenkaan.

Ukkonen toivoo, että yrittäjät vinkkaisivat tai laittaisivat sähköpostia, kun heillä on ideoita siitä, mitä yhdistys voisi tehdä.

– Olemme avoimia kehittämään toimintaa ja järjestämään erilaisia asioita. Ideat ja palaute ovat tärkeitä, jotta voimavarat kohdistettaisiin sellaiseen toimintaan, joka kiinnostaa ja saa ihmiset liikkeelle.

 

Yrittäjäyhdistysten yhteistyö toimii

Yrittäjäyhdistyksen toimintaa rytmittävät perinteiset tapahtumat, esimerkiksi kesän ja joulun avaukset. Vuoden kohokohta on yrittäjäjuhla, jossa palkitaan vuoden yrittäjät. Juhla järjestetään yhdessä Luopioisten ja Kuhmalahden yrittäjien kanssa.

Joka yhdistyksellä on omanlainen profiili paikkakunnallaan, mutta myös yhteistyö naapuriyhdistysten kanssa on mutkatonta ja luontevaa. Siksi yhdistysten yhdistämiselle ei ole nähty tarvetta.

Satu Ukkonen on vielä tuore yrittäjä, sillä hän perusti toiminimi Acu-Ukkosen vasta viisi vuotta sitten. Ensimmäiset kaksi vuotta hän hoiti yrityksen rinnalla päivätyötään Aitoon koulutuskeskuksessa. Kolme vuotta sitten Ukkonen heittäytyi päätoimiseksi yrittäjäksi.

– Toivottavasti tietynlaisesta kirkasotsaisuudesta on hyötyä puheenjohtajan tehtävässä, Ukkonen nauraa.

Väistyvä puheenjohtaja Ari Syrjynen katsoi asioita matkailuyrittäjän kuvakulmasta. Ukkonen puolestaan edustaa katutason pienyrittäjäkaartia. Hän ei tuo yhdistykseen ylevää yrittäjyysfilosofointia vaan tekemistä.

– Kun on tekemisen paikka, niin kääritään hihat ja tartutaan toimeen.

 

Päivässä pitäisi olla kaksi iltaa

Satu Ukkonen antaa perinnehoitoja, jäsenkorjausta ja akupunktiota. Hyvän Oltavan Huone palvelee Kojun talon alakerrassa.

Satu Ukkonen liittyi heti yrityksen perustettuaan yrittäjäyhdistykseen. Järjestö tarjosi aloittelevalle yrittäjälle tärkeää tietoa ja tukea muun muassa laki-, verotus- ja vakuutusasioissa.

– Puhelimet alkavat soida heti kun nimi on kaupparekisterissä. Liikkeellä on monenlaisia kauppamiehiä. Yrittäjäjärjestöstä ja kollegoista on apua, kun yrittää poimia seasta ne, joihin kannattaa tarttua.

Satu Ukkonen ei ole hetkeäkään katunut yrittäjän uraansa.

– Yksikään päivä ei samanlainen. Iltoja tosin saisi olla kaksi vuorokaudessa, jotta kaikille työssäkäyville asiakkaille järjestyisi aikoja.

Myös vapaaviikonloput ovat vähissä, sillä silloin Ukkonen käy opettamassa kiinalaista lääketiedettä ja akupunktiota. Siinä yhteydessä hän on huomannut vanhan totuuden: tehokkain tapa oppia on se, että opettaa toisia.

– Välillä opiskelijat ovat ihmeissään, kun opettajakin saa ahaa-elämyksiä, Ukkonen kertoo.

Myös hoidettavana oleminen opettaa. Ukkonen käy säännöllisesti hierojalla ja jäsenkorjaajalla pitääkseen itsensä työkunnossa. Samalla hän tarkkailee, miltä hoito tuntuu itsessä.

Fysioterapeutin (YAMK), musiikkiterapeutin (AMK) ja lähihoitajan tutkinnot suorittanut Ukkonen ei anna ihmisille enää lainkaan perinteistä fysioterapiaa, sillä vaihtoehtohoidoilla saa asiakkaan kannalta kokonaisvaltaisempia tuloksia.

Ne eivät sisälly koululääketieteen hoitoketjuun, ja siksi asiakkaiden pitää keksiä ja maksaa hoidot itse.

– Nuoret lääkärit ajattelevat kokonaisvaltaisemmin potilaan terveyttä. He osaavat jo suositella jäsenkorjausta tai akupunktiota.

Ukkosen mielestä on hyvä, että alalle on tullut lisää yrittäjiä. Samalla tietoisuus niiden tehosta kasvaa: tehokkain mainostaja on hoidoista apua saanut ystävä.

 

Hoidot edustavat perinteistä viisautta

Kalevalainen jäsenkorjaus edustaa perinteistä suomalaista viisautta, akupunktion teho on puolestaan opittu vuosituhansien varrella Kiinassa.

– Jäsenkorjaus kuulostaa kovemmalta touhulta kuin se todellisuudessa on. Hoidossa edistetään kudosnesteen kiertoa ja aineenvaihduntaa. Samalla laukeavat kehon lukot ja kireydet, Satu Ukkonen selostaa.

Sekä hoitaja että hoidettava pääsisivät helpommalla, jos jäsenkorjausta ja akupunktiota käytettäisiin ennaltaehkäisevästi, eikä vasta viimeisenä toivona.

– Siinä tulee pienet paineet, kun kaikkea muuta kokeillut asiakas istuu penkkiin ihmeparannuksen toivossa.

Acu-Ukkonen tekee myös ihokarvojen poistoa sokerointimenetelmällä ja toimii Cambridge-ohjelman laihdutusvalmentajana.

Erikoisin asiakaskunta löytyy talleilta: Ukkonen käy hoitamassa sekä ratsastajia että hevosia. Akupistepainanta ja akupunktio auttavat myös eläimiä.

Hyvän Oltavan Huone palvelee Kojun talon alakerrassa. Ukkonen jakaa tunnelmalliset tilat yhdessä kynsiteknikko Tarja Aspholm-Saarion kanssa.