Metso tuhosi autoa ja päätyi kirjaan

Vihainen metsokukko tallentui Ari Rintalan kameran muistikortille Pakkalan suunnalla. Kamerana Canon EOS 50D, objektiivina Canon EF 70-300 f/4-5.6 L IS USM, valotusaika 1/1250 s., aukko f/5,6, EV (valotuksen korjaus) -0,3, ISO-herkkyys 800, polttoväli 300 milliä. Kuva: Ari Rintala

Tänä syksynä ilmestynyt Vuoden lintukuvat -teos esittelee 15 muun kuvaajan lisäksi myös sahalahtelaista osaamista. Harrastajavalokuvaaja Ari Rintala sai muiden mukaan hyväksyttyjen taitureiden tavoin kirjan palstoille kahdeksan lintukuvaansa.

– Minulta ovat mukana härkälintu, talitiainen, telkkä, metso, kurki, lehtokurppa, mustarastas ja nokikana. Tämä on taannoin Suomea kiertäneen 11. hetki -yhteisnäyttelyn ohessa toistaiseksi kuvausharrastukseni kohokohta, Rintala iloitsee.

Teoksen toimittanut valokuvaaja-kustannustoimittaja-tietokirjailija Reima Flyktman pyysi Rintalalta tyrkylle kuvaajan itsensä mielestä mahdollisimman onnistuneita lintuaiheisia otoksia. Ja seula läpäistiin.

– Mukana on kuvaajia eri puolilta Suomea. Lintuaihetta on lähestytty tässä kirjassa pikemminkin tilannekuvien eikä lajimäärityskuvien avulla. Jokaisesta kuvasta on mukana myös kuvaajan itsensä kerrontaa kuvaustilanteesta ja tietenkin tekniset tiedot, kuten se, millä objektiivilla ja kuinka nopealla valotusajalla kuva on otettu.

Vuoden lintukuvat -kirjan esipuheen on kirjoittanut tunnettu biologi Pertti Koskimies.

 

Lintu juoksi auton perässä

Tuoreeseen kirjaan päätyneistä Rintalan kuvista hauskin tarina liittyy metsoon. Rintala oli kuullut, että kotipitäjänsä reunamilla Pakkalan kylän takana melskaa aggressiivisesti käyttäytyvä metsokukko. Eikä muuta kuin toimeksi. Korskeasti astellut siivekäs löytyi nopeasti.

– Metso juoksi ihan kohti, ja otin joitakin ruutuja auton ikkunan läpi. Lintu oli hurjana. Lähimmillään sen pää oli tuulilasin ja peilin välissä. Hetkittäin sain otettua kuvia avatusta sivuikkunasta, kun lintu meni vähän kauemmas. Siten tuo kirjaan päätynyt kuvakin on otettu, Rintala muistelee.

– Niin paljon se temusi, että nokki jopa auton vilkun lasin hajalle.

Sahalahtelaismies käyttää kuvausreissuillaan kahta Canonin runkoa, joista toisessa on yleensä 70–300-millimetrinen zoom ja toisessa laajakulmaobjektiivi. Kevättalvella hän suunnittelee jälleen myös yöpyvänsä lumisessa metsässä kytätäkseen teeren ja metson soitimia.

– Tervetulleita näkösälle ovat toki mitkä tahansa muutkin lintulajit.

Vuoden Lintukuvat -teokseen on koottu kuvamateriaalia yhteensä 16 luontokuvaajalta. Kirja ilmestyi tänä syksynä. Kuva: Ari Rintala