Myrsky toimi muusana

 

Kirsi-Marja Penttilä sijoittui toiseksi piparileivonnan Suomen mestaruus -kilpailussa etualalla näkyvillä piparitöillään.

On myrskyjen aiheuttamista sähkökatkoista joskus hyötyäkin. Ilman marraskuista Eino-myrskyä aitoolaisen Kirsi-Marja Penttilä ei olisi välttämättä sijoittunut toiseksi piparinleivonnan Suomen mestaruus -kilpailussa.

– Kun sähköt olivat poikki talostamme, keksin leipoa piparirasian, jota voi myös käyttää lyhtynä, Penttilä kertoo.

Kauniisti valoa hohtavan rasian ikkunat on tehty sulattamalla nallekarkkeja. Kun rasian sisälle pistää kynttilän, loistaa jokainen ikkuna eriväristä hohdettaan. Lyhtyä voi käyttää myös karamellirasiana, jota varten Penttilä on tehnyt erillisen kannen.

Tällä lyhdyllä Penttilä osallistui Myllyn Parhaan järjestämään piparinleivonnan Suomen mestaruus -kilpailuun. Kilpailuun lähetettiin satoja valokuvia mitä upeimmista piparkakkutöistä. Penttilä kertoo olleensa täysin yllättynyt, kun hänen ilmoitettiin päässeen finaaliin kolmen parhaan joukkoon.

– Olin katsellut netistä kuvia ihmisten upeista tuotoksista. En todellakaan olisi uskonut olevani kolmen parhaan joukossa.

 

Nallekarkkien pitää pulpahtaa

7. joulukuuta Penttilä kuitenkin löysi itsensä Helsingin kauppakeskus Jumbossa järjestetystä finaalista. Raaka-aineeksi siellä tehtävälle työlle oli valittavissa voilla leivottu Perinteinen Piparkakkutaikina tai margariinipohjainen laktoositon Piparitaikina, joista Penttilä valitsi edellisen.

Aikaa työn valmistamiseen oli puolitoista tuntia. Annetussa ajassa tuli piirtää kaavat, leikata ne, leipoa pipariosat, paistaa ne, koota ja koristella luomus.

Penttilä kertoo lähteneensä kilpailuun ”soitellen sotaan” -mentaliteetilla.

– En ollut testannut lyhdyn tekemistä annetussa ajassa kertaakaan ennen finaalia. Siksipä minulle tuli pienoinen kiire, ja koristelu jäi lopussa vähän kesken.

Ja koska uuni ei ollut niin tehokas kuin kotiuuni, jäivät nallekarkki-ikkunat aluksi löysiksi.

– Pistin teoksen sitten takaisin uuniin. Jotta nallekarkit muuttuvat tarpeeksi koviksi, niiden tarvitsee sulaessaan hieman pulpahtaa, Penttilä selittää.

Voiton vei lopulta raisiolainen Ninna Mäkinen keinuhevonen-työllään.

– Hän ansaitsi voittonsa. Hän oli todellakin käyttänyt aikaa työnsä suunnitteluun. Hän oli kellottanut ja tehnyt työn kuusi kertaa ennen finaalia.

Penttilän mukaan kilpailu oli kaikin puolin mukava kokemus. Ihmiset tulivat juttelemaan, ja kilpailun juontaneella Kimmo Vehviläisellä oli hauskat jutut.

– Aika paljon hän uteli Aitoon Kirkastusjuhlista ja siitä, puhutaanko aitoossa omanlaista murretta. Ja kyllä hän onnistui muutamat pipariaiheiset vitsitkin siinä vääntämään, Penttilä naurahtaa.

Kilpailun jälkeen finalisteja haastateltiin vielä erikseen Radio Aaltoon.

 

Kirsi-Marja Penttilä suunnittelee leipovansa tänä vuonna perinteisen piparkakkutalon sijaan piparkakkulumiukon.

Hevosillekin piparkakkuja

Penttilöiden kotona Aitoon Tevuntiellä joulupuuhat ovat täydessä vauhdissa. Keittiön pöydällä palaa kaksi piparilyhtyä, ja 4-vuotias Nella koristelee piparkakku-ukkoja ja akkoja. Kun Nella ei huomaa, napsii hänen pikkuveljensä Kasper pipareiden päältä tomusokerikuorrutuksen ja muut koristeet. Niin ikään maahan pudonneet nonparellit ja tomusokerimassa suoraan pursottimen suulta löytävät tiensä Kasperin suuhun.

– Kasper on sellainen herkkusuu että, Kirsi-Marja Pentilä nauraa. – Viimeksi kun tein piparirasioita, oli Kasper mennyt salaa syömään niiden kannet.

Muitakin herkkusuita Penttilöiltä löytyy. Koirat Pimu ja Mymmy pitävät huolen, etteivät he jää ilman jouluisia pipariannoksiaan.

Niin ikään perheen shetlanninponi Naperolle ja lämminveriselle Ladylle pipariherkut maistuvat. Sen sijaan shire-rotuinen Isadora ei kelpuuta mitään makeaa – ei edes sokeripaloja tai rapsakoiksi kuivaneita pullanpaloja.

– Mutta porkkanoista ja omenoista Isadora sentään pitää. Hemmottelemme hevosia jouluisin oikein kunnolla.  Herkkujen lisäksi koristelemme niiden tallin havunoksilla.