”Nyt oli aika uudistaa”

Pälkäneläinen eläinlääkäri Ville Suutari kiinnostui eläinlääkärin ammatista lapsena luettuaan James Herriotin romaanin Kaikenkarvaiset ystäväni. Osin kirjailijan omiin kokemuksiin perustuva juoni kertoo kolmesta eläinlääkäristä 1930–1940-lukujen Yorkshiressä.

– Tunnelma kirjassa oli mukavan maalaishenkinen, ja kirjassa kuvatulla eläinlääkäripraktiikalla tapahtui aina hassuja juttuja. Viihdyin teoksen parissa todella hyvin. Ajattelin, että tuollaisen praktiikan minäkin haluaisin, Suutari muistelee.

 

Illat remontin kimpussa

Eläinlääkäri Suutarista tulikin, ja vuonna 2005 hän aloitti pienimuotoisen kotivastaanoton pitämisen kotonaan Myttäälässä. Pian kävi kuitenkin selväksi, että Pälkäneellä riitti asiakkaita sen verran hyvin, että kotivastaanoton hoitaminen muuttui päätoimiseksi työksi.

– Jossakin vaiheessa havahduin siihen, että joko jatkan samassa paikassa ja samalla tavalla, tai sitten satsaan ja isonnan toimintaa. Päädyin lopulta jälkimmäiseen, Suutari toteaa.

Viimeiset puoli vuotta Suutari onkin vaimonsa, pieneläinhoitajana työskentelevän Sanna Suutarin kanssa pistänyt kuntoon Kankaanmaantielle noussutta200 neliömetrin vastaanottotilaa.

– Päivät olen tehnyt eläinlääkärinhommia, ja illat ja lomat rempannut täällä, Suutari toteaa.

Vaikka uusi vastaanottotila on sisustukseltaan vaalean moderni, henkivät materiaalivalinnat kotoisuutta ja kodinomaisuutta. Esimerkiksi seinille on kiinnitetty rivi lautoja, jotka on hankittu vanhasta maalaistalosta.

– Sellaista maalaishenkisyyttä lähdimmekin tavoittelemaan sisutuksessa. Emme halunneet, että asiakkailla tulee ensimmäiseksi paikasta mieleen sanat steriili tai kliini.

Suuri apu sisustuksessa on ollut sisustussuunnittelija Laura Nikkasesta, joka on paraikaa Suutarilla oppisopimuskoulutuksessa.

– Tarkoitus myös olisi, että jossakin vaiheessa saisimme tänne toisen lääkärin.  Se antaisi minulle paremmin vapaa-aikaa, ja sallisi pitämään paremmin lomia.

 

Uusia tiloja

Paljon aikaa Suutarilla työhönsä meneekin. Viikonloppuisin hän päivystää, ja pyrkii hoitamaan kiireelliset tapaukset.

Aina hän ei kuitenkaan voi olla puhelimen päässä kiinni, sillä perheellekin pitää joskus omistaa aikaa.

Joulun ajan Suutari pyhitti kokonaan perheelleen. Silloin hän salli itsensä pitää puhelimensa kiinni.

Suutarin mukaan uudella vastaanotolla on eritoten se hyvä puoli, ettei tavallisempia toimenpiteitä pidä enää siirtää akuuttien toimenpiteiden tieltä.

– Myttäälässä oli vain yksi toimenpidehuone, jossa tehtiin leikkausten lisäksi myös muut toimenpiteet, kuten hammaskivenpoistot.  Siksi kävi niin joskus, että jotakin toimenpidettä piti siirtää, jos eteen tuli akuutimpi tilanne.

Uusissa tiloissa on entisen yhden sijaan kaksi toimenpidehuonetta. Niiden lisäksi siellä on heräämö ja huone leikkausten valmistelua varten. Paraikaa työn alla on myös tilat röntgeniä varten.

– Suunnittelin tilojen sijainnin ruutupaperiviholle. Nyt ainakin näyttää siltä, että tilat sijaitsevat käytännöllisyyden kannalta juuri siellä missä niiden pitääkin, Suutari sanoo.

Myös odotustilojen koon kasvuun Suutari on tyytyväinen.

– Kotivastaanotolla oli joskus aikamoinen vilinä, kun pienissä tiloissa oli asiakkaita, ja kun ihmiset kävivät paikan päällä ostamassa ruokia eläimilleen. Sen lisäksi meillä on nyt myös hyvin tilaa ruokien ja muiden eläintarvikkeiden varastointiin.