Tuhat vuotta leivonnan ammattitaitoa yksissä kansissa

Oppipojasta mestariksi -kirja on tehty opinnäytetyönä. Kuvassa kirjan kaksi tekijää Sanni Seppä (vasemmalla) ja Emmi Mahlamäki.
Kirja kertoo Tampereen alueella työskennelleiden kondiittori- ja leipurimestarien upeasta urasta.

Kun Tampereen seudun ammattiopiston Tredun konditoriaopiskelijat, Lempäälän toimipisteen av-viestintäopiskelijat ja Tampereen alueella työskennelleet kondiittori- ja leipurimestarit alkoivat yhteistyöhön, syntyi kirja Oppipojasta mestariksi.

– Uunituore kirja sisältää hyvinkin laajasti oikeata ammattiosaamista ja asiaa. Tässä kirjassa kuvastuu hyvin yksi konkreettinen asia, mitä mestarin eettisissä ohjeissa lukee: huolehtia omalta osaltaan ammattitaidon siirtymisestä seuraaville sukupolville, koulutuspäällikkö Ari Holsti kertoi tervetulosanoissaan kirjan julkistamistilaisuudessa joulun alla Tredun Kangasalan toimipisteessä.

Oppipojasta mestariksi -kirjan päähenkilöinä ovat 23 Tampereen alueella työskennellyttä kondiittori- ja leipurimestaria ja heidän herkulliset leivosreseptit.

Mestareiden joukosta löytyy myös pälkäneläinen kondiittorimestari Kristiina Westerberg. Intohimo omaa ammattia kohtaan on kirjan sivuilla käsin kosketeltavissa.

– Olen itse toiminut 52 vuotta alalla kulkien pellin putsarista toimitusjohtajaksi. Siinä on kaikki nähty ja koettu, ja niinhän se pitäisi olla. Tässä on monta kertaa huomattu se, että nykyään ei malteta tehdä niitä perustöitä mitä leipomossa yleensä on. Pirkanmaa on Suomen leipomoalan kehto ja ainoa paikka, jossa leipomoita on vielä aika paljon jäljellä, yrittäjä, leipurimestari Markku Hakanen kertoi.

Myös yhteistyön merkitys on ollut tärkeä.

– Vuorovaikutus on hirveän tärkeä tässäkin ammatissa. Se on sitä parasta tietoa ja taitoa. Vanhemmilla mestareilla on kaikilla ne omat kikkansa ja konstinsa, ja se kait tekee tässä leipomotyössä sen haasteen ja hienon asian, sillä jokaisella on ruuanlaitossa se maku hyppysissä, Hakanen lisäsi.

 

Kirja on tehty opinnäytetyönä

Julkistamistilaisuuden juhlapöydässä oli tarjolla myös kirjassa esiintyviä leivoksia. Kakkua leikkaa opinnäytetyötä tehnyt Emma Mahlamäki (vasemmalla) vieressään Sanni Seppä.

Kirja on tehty opinnäytetyönä Tredun Kangasalan toimipisteessä konditoriaosastolla. Kirjan taitosta kunnia kuuluu Lempäälän toimipisteen av-viestinnänopiskelijoille. Kirjan tekoon meni kaksi lukukautta.

Kangasalalainen Emma Mahlamäki, 21, aloitti opinnäytetyön teon.

– Tämä oli opettajamme, yhden kirjan mestareista Reijo Heinosen idea. Hän kysyi haluaisinko tehdä opinnäytetyöni tällä tavoin. Itse ehdin kirjoittaa melkein kaikkien mestareiden esittelyt ja heidän reseptejä. Kirjan teossa oli hienointa nähdä mestareiden ura; miten he ovat edenneet ammatissaan – ja se kun pääsin kokeilemaan heidän vanhoja ohjeita, vuonna 2012 valmistunut ja tällä hetkellä kahvilakonditoria Paakarissa työskentelevä Emma muistelee.

Opinnäytetyötä jatkoi suoraan Emman jälkeen tamperelainen Sanni Seppä. Hän valmistui viime keväänä.

– Pääsin tekemään kirjan tuotteita ja kuvamaan niitä. Tein esimerkiksi kirjan ruispikkuleivät. Kävin myös haastattelemassa vanhimman mestarin, Makutuotteen Lauri Meriläisen poikaa. Mestari Meriläisellä on todella mielenkiintoinen tarina, jossa tosiaan on opiskeltu oppipojasta mestariksi.

Sanni suorittaa tällä hetkellä armeijaa, mutta tulevaisuudessa hänellä on haaveena oma leipomoalan yritys.

– Olin työssäoppimisjaksolla Italiassa ja sain sieltä niin paljon kaikkia hyviä ohjeita ja inspiraatiota, ja niitä on tarkoitus hyödyntää.

Oppipojasta mestariksi -kirjaa on mahdollista ostaa Tredun Kangasalan toimipisteessä.

– Tämä kirja on historiaa, sillä veikkaan että tämä on ensimmäinen lajiaan Suomessa, kun mestarit ovat tällaisen tehneet, leipurimestari Markku Hakanen (kolmas vasemmalta) kertoi.