Luopioisten tämän vuoden ensimmäisen vauvan vanhemmat eivät aio hössöttää

Iiro ja Kristiina Mäkelän pojan syntymämitat ovat 3150 grammaa ja 48 senttimetriä. Vanhempien mukaan poika on luonteeltaan kiltti.

Jos Iiro ja Kristiina Mäkelän vauva olisi syntynyt laskettuna aikana, hänestä olisi todennäköisesti tullut tulevaisuudessa luokkansa nuorin.  Mutta hänpä ei halunnutkaan syntyä jouluaattona. Eikä joulupäivänä, eikä tapaninpäivänä eikä itse asiassa lopulta minään loppuvuoden päivänä.

Niinpä terveydenhuollon väki joutui puuttumaan asiaan ja käynnistämään synnytyksen.

Poika syntyi maailmaan 1. tammikuuta hieman ennen kello seitsemää aamulla. Lienee siis hyvinkin mahdollista, että hän tulee olemaan luokkansa vanhin.

 

Kiitos ei synnytysvalmennukselle

Mäkelät eivät ole millään tavalla oppikirjaesimerkkejä nykyajan suorituskeskeisistä vanhemmista. Päinvastoin.

Kumpikaan ei halunnut lukea raskauden aikana yhden yhtä synnytys- tai lapsiaiheista blogia tai vierailla keskustelupalstoilla. He eivät myöskään ole lukeneet etukäteen reppukaupalla lasten kehityksestä ja kasvatuksesta kertovia kirjoja.

Itse asiassa Kristiina ei osallistunut edes synnytysvalmennukseen. Mäkelät eivät myöskään ottaneet etukäteen selville lapsen sukupuolta.

– En halunnut alkaa turhaan pelkäämään tai murehtimaan synnytykseen liittyviä asioita. Uskoin asioiden etenevän omalla painollaan. Ja kun synnytys sitten koitti, olin oikein iloinen, etten ollut paneutunut asiaan liian syvällisesti, tuore äiti hymyilee.

 

Pitkä parisuhde

Mäkelät sanovat molemmat olevansa sen luonteisia ihmisiä, etteivät he aio liikaa hössöttää lapseen liittyvistä asioista.

– Olemme sitä mieltä, että lasten kanssa on pärjätty aiemminkin ilman, että kaikki luetaan oppikirjasta. Ja muut kyllä ovat hoitaneet se hössöttämisen meidänkin puolestamme, Mäkelät nauravat.

Lapsella riittää ihastelijoita, sillä Iiron vanhemmat asuvat Luopioisissa ja Kristiinan Onkkaalassa. Vauva vierailikin molemmilla isovanhemmillaan vastikään ensimmäistä kertaa.

Mäkelät itse muuttivat takaisin Luopioisiin vasta hiljan Tampereelta.

– Halusimme asettua aloillemme rauhalliseen paikkaan, ja Luopioinen on aina tuntunut kotoisalta. Kylän ihmiset, luonto ja yhteishenki tekevät tästä ainutlaatuisen paikan olla ja elää, Kristiina sanoo.

Mäkelät tapasivat toisensa Pälkäneen lukiossa vuonna 1999, ja he ovat seurustelleet siitä asti.

– Tulevaisuus lapsen kanssa ei juuri pelota, koska tunnemme toisemme niin hyvin.  Niillä parisuhteen opeilla, jotka olemme tähän asti oppineet, menemme myös eteenpäin, vanhemmat toteavat.

Mäkelöitä kävivät muistamassa Luopioisten MLL:n Hanna Nevalainen ja Eija Lankinen. He kertoivat muun muassa perhekahvilasta, joka kokoontuu Kirkonkylällä Haaparinteessä torstaisin kello 18. Rautajärven perhekahvila puolestaan kokoontuu Rautahovilla maanantaisin kello 14.30–16.30.

– Älkää myöskään unohtako vuotuisia retkiämme ja tapahtumiamme, Lankinen vinkkaa. – Laskiaisena lasketaan mäkeä ja syödään pullaa, ja vappuna meillä on tapana pitää naamiais-bileitä. Viime vuonna kävimme porukalla Linnanmäen Sea Lifessa. Toiveita tulevista retkistä otamme myöskin mielellämme vastaan.