Hakelaitos toimii hyvin

Pälkäneen hakelämpölaitoksen kapasiteetti on riittänyt myös paukkupakkasilla, eikä lisälämpöä ole tarvinnut tehdä öljyä polttavalla vanhalla lämpökeskuksella.

Pälkäneelle keväällä valmistunut hakelämpökeskus on joutunut ensimmäiseen tositestiin pari viikkoa jatkuneen pakkasjakson aikana. Vaikka elohopea on laskenut 25 pakkasasteeseen, keskustan tarvitsema kaukolämpö on tuotettu kokonaan hakkeella, eikä rinnalla ole tarvittu lisälämmönlähteeksi jätettyä vanhaa lämpökeskusta.

– Vanhan laitoksen öljykattilaa on välillä kokeiltu ja varmistettu, että se toimii tarvittaessa. Mutta hakelaitoksen kapasiteetti on vielä riittänyt, eikä ihan maksimitehoja edes ole tarvittu, laitosta hoitava Pekka Turvanen kertoo.

Hän kehuu, että yhteistyö on toiminut mainiosti sekä laitos- että haketoimittajien kanssa.

– Laitostoimittaja teki juuri omien koneidensa kautta jotain säätöjä, joilla varmistettiin, että teho riittää. Myös haketta on riittänyt siilossa, Turvanen sanoo.

Hän uskoo, että laitosta rakennettaessa osattiin hyödyntää oikeanlaista asiantuntemusta ja kokemuksia.

– Näissäkään hommissa ei kannata valita halvinta.

Hakelämpölaitos rakennettiin viime talvena Onkkaalantien varteen Telelon vieressä olevaan soramonttuun. Vanha Lahdentien varren lämpökeskus jätettiin lisälaitokseksi. Sen raskasta polttoöljyä on tarkoitus polttaa, jos hakelaitoksen teho ei riitä. Nyt näyttää siltä, että nykyisellä liittyjämäärällä hakelaitoksen kapasiteetti riittää ilman lisälaitostakin.

Uudessa lämpökeskuksessa on myös öljykattila. Kevyttä polttoöljyä käyttävä kattila lähtee automaattisesti päälle, jos hakkeen poltossa tulee häiriöitä.

Hakelaitoksella on myös oma varavoimalaite. Sähkökatkoksen aikaan se starttaa muutamassa sekunnissa.

– Pumppujen on pysyttävä käynnissä. Kattilassa on niin kauhea lämpö, että ilman varavoimaa laitos sulaisi sähkökatkojen aikaan, Pekka Turvanen sanoo.

 

Myös Luopioisiin haluttaisiin hakelaitos

Pälkäneen hakelämpölaitoksen kapasiteetti on riittänyt myös paukkupakkasilla, eikä lisälämpöä ole tarvinnut tehdä öljyä polttavalla vanhalla lämpökeskuksella.

Timo Ailio (sd) jätti Pälkäneen kunnanvaltuustossa demariryhmän puolesta aloitteen, jossa ehdotetaan hakelämpökeskusta myös Luopioisiin. Ailio sanoi ryhmän tehneen aloitteen Onkkaalassa hyvin toimivan laitoksen innoittamana. Hän ehdotti selvittäjäksi Pälkäneen laitoksen rakentanutta Aluelämpö Oy:tä. Lämpöyhtiö on kunnan kokonaan omistama yhtiö.

Ailion mielestä hakelaitos sopisi hyvin Luopioisiin. Siirtolinjat jäisivät lyhyiksi, sillä puolen kilometrin säteen sisällä on paljon isoja kiinteistöjä, jotka nykyisin lämpenevät öljyllä.

– Mikkolan tilan rakennukset, tekninen toimisto, päiväkoti, kirkko, liiketalo, kerrostalot, koulu, apteekki, liikuntahalli, kirjasto, seuratalo, Regon halli ja Kukkiakoto, Ailio luetteli.

Hänen mukaansa hakelaitos toisi paikkakunnalle työtä ja myönteistä mainetta. Lisäksi puhtaan kotimaisen polttoaineen avulla päästäisiin saastuttavasta tuontiöljystä.

Demareiden mielestä Luopioisissa voitaisiin hyödyntää myös aurinkoenergiaa. Ailio ehdotti käyttövettä lämmittäviä lämmönkeräimiä sopiviin paikkoihin.