Kultainen ansiomerkki: Vuosikymmenten varrelle mahtuu satoja kokouksia

Jarkko Pihkala palkittiin 40-vuotisesta päättäjäurasta

Kamreeri Toni Leino kiinnitti Jarkko Pihkalan rintaan Kuntaliiton kultaisen ansiomerkin. Kunnanjohtaja Esko Arasalo ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Eero Laesterä odottavat onnitteluvuoroaan.

– 40 vuoteen mahtuu aika monta lähtöä johtavissa luottamustehtävissä. Tiedän, mitä se vaatii: vaimo on ollut aika paljon yksin kotona, kunnanhallituksen puheenjohtaja Eero Laesterä (kok) kiitti Jarkko Pihkalaa (kok).

70 vuoden rajapyykin saavuttanut konkaripäättäjä sai valtuuston kokouksen alkajaisiksi rintaansa Kuntaliiton kultaisen ansiomerkin. Kultainen ansiomerkki voidaan myöntää seitsemän valtuustokautta toimineelle luottamushenkilölle. Pihkala sai 40 vuoden kultaisen ansiomerkin, joka edellyttää yhdeksän valtuustokauden eli 36 vuoden toimintaa kunnallisena päättäjänä.

– Tapaan työssäni paljon kuntien luottamushenkilöitä. Tiedän, että tällaisia prenikoita on aika vähän Suomenmaassa, kuntakonsulttina maata kiertävä Laesterä sanoi.

– Onkohan 50 vuoden merkkiä olemassa, Pihkala kiusoitteli kollegoitaan.

Laesterä kiitteli saaneensa kokeneelta kuntapäättäjältä valtavan määrän hiljaista – ja kokouksissa joskus äänekästäkin – tietoa siitä, miten asioita kannattaa tai ei kannata hoitaa.

– Nyt kun on ollut puhetta, että Luopioisten historialle kaivattaisiin jatko-osa, niin etkö sinä ottaisi sen yksin hoitaaksesi: kirjoittaisit, mitä 40 vuoden aikana on tapahtunut ja mitä olet kuullut sitä edeltävistä ajoista, Laesterä vitsaili.

Pihkala myönsi, että tapahtumien talteen kirjaaminen on joskus ollut mielessä. Päättäjäuransa kiperimpinä ja opettavaisimpina vaiheina Pihkala piti parinkymmenen vuoden takaista koulufuusiota.

Anna Tapion koululla ja Luopioisten yläasteella pillastuttiin, kun kouluja yritettiin yhdistää Pihkalan johtaman emäntäkoulun kanssa. Fuusiota ajaneet Pihkala ja Markku Vuorensola saivat nenilleen joka paikassa.

– Kun saa ensimmäisen kerran turpiinsa, sitä ei pidä ottaa itseensä. Asiat vievät aikaa, mutta pitää vain luottaa siihen, että jos ajatuksessa on vähänkään järkeä, niin ajan myötä se kyllä toteutuu. Jos kukaan ei pistä hanttiin, niin muutokset vievät valtion hallinnossa seitsemän vuotta. Ja jos joku vastustaa, niin se ottaa 14 vuotta, Pihkala sanoi.

Kohta repivän koulusodan jälkeen emäntäkoulu muuttui nopeasti kasvavaksi ja kehittyväksi erityisoppilaitokseksi, joka tunnetaan nykyisin Aitoon koulutuskeskuksena. Yläasteelle kävi heikommin, sillä se lakkautettiin ja oppilaat siirtyivät Anna Tapion koululle.

Eero Laesterä (oikealla) ja kunnanjohtaja Esko Arasalo onnittelivat Jarkko Pihkalaa 70-vuotissyntymäpäivien johdosta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?