FC Kangasala: Harri Kaivola aloitti nuorisopäällikkönä

Kilpa- ja harrastepelaajille omat valmennuspolut

FC Kangasala pelaa talven aikana futsalia piirisarjoissa. Nuorisopäällikkö Kaivola ohjaa futsal -taitokoulua sunnuntaisin.

– Kannustava, innostava ja vaativa, toivottavasti positiivisesti.

FC Kangasalan opetus- ja kulttuuriministeriöltä saama seuratuki mahdollisti nuorisopäällikkö Harri Kaivolan palkkaamisen seuraan. – Koska lasten kehitystasot ovat yksilöllisiä, uudet valmennuspolut ovat erittäin tärkeitä, Kaivola sanoo.

Näin kuvailee itseään jalkapallo- ja futsalseura FC Kangasalan uunituore nuorisopäällikkö Harri Kaivola. Hän aloitti työssään viime vuoden lokakuussa.

Kaivolan palkkauksen myötä FC Kangasala toteuttaa vuosien mittaisen kehittämissuunnitelmansa.

Työni on hyvin monimuotoista. Tällä hetkellä kehitämme seuran toimintasuunnitelmaa Suomen Palloliiton edustajan johdolla, mikä täyttää paljon työaikaani. Siihen isona osana kuuluvat uudet valmennussuunnitelmat joukkueillemme. Meillä on tarkoitus yhdenmukaistaa harjoitussuunnitelmaa Palloliiton ohjeiden mukaisesti. Vedän myös näin talvisin sisäjalkapallon eli futsalin pallokerhoa ja taitokoulua, olen joukkueiden apuna ja valmentajien tukena. Valmennan myös 03-syntyneiden joukkuetta, Kaivola kertoo innostuneena uudesta pestistään.

Nuorisopäällikön palkkaamisen mahdollisti seuratuki, jonka FC Kangasala sai opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Tampereen piiristä tukea työntekijän palkkaamiseen saivat myös FC Kangasalan naapuriseurat Tampereen Ilves ja Valkeakosken Haka sekä Hämeenlinnan Jalkapalloseura ja Forssan Jalkapalloklubi.

 

Pojan mukana FC Kangasalaan

Harri Kaivola on ollut mukana seuratoiminnassa koko ikänsä. Hän on pelannut pienestä asti jalkapalloa ja jääkiekkoa, joita hän pyrkii edelleen harrastamaan nyt ikämiesiässä.

Talvella jalkapallo siirtyy Kangasalla sisälle ja muuttuu futsaliksi.

FC Kangasalan toimintaan Kaivola tuli mukaan neljä vuotta sitten oman, nyt kymmenvuotiaan poikansa jalkapalloharrastuksen kautta.

– Olen suorittanut Suomen Palloliiton Grassroots Diploman, joka on niin sanottu ruohonjuuritason tutkinto alle 12-vuotiaiden valmentamiseen. Haluankin nyt hetken pysyä ruohonjuuritasolla ja miettiä sitä, millä tavalla lapsia saisi innostettua ja kannustettua harjoittelemaan nuorella iällä. Jalkapallo on kuitenkin sellainen laji, että perustaidot täytyy oppia pallon ympärillä nuorena.

Kaivola sanoo, että alle 12-vuotiaiden leikkimaailmaikäisten kanssa toimiminen on hienoa, sillä valmentajat pääsevät näkemään lasten innon aidoimmillaan ja kehittymisen ripeimmillään.

– Joukkuepelit ovat lapsille erityisen hyvää toimintaa.

 

Uusi valmennuslinjaus ajaa joka pelaajan etua

Harri Kaivola kertoo, että isona osana seuran kehittämissuunnitelmaa on uusi valmennuslinjaus. Sen tarkoituksena on jakaa toiminta harraste- ja kilpapelaajan polkuihin.

– Koska lasten kehitystasot ovat niin yksilöllisiä, uudet valmennuspolut ovat erittäin tärkeitä. Jos harrastepelaaja pelaa kilpapelaajien kanssa, hän jää helposti sinne sivusta seuraajaksi. Mutta kun lapsi kehittyy omassa tahdissa ja saa oman tasoista toimintaa pallon kanssa, ja pääsee osallistumaan peliin, into kasvaa, ja hän saattaa nousta sieltä ihan toiselle askelmalle kehityksessään. Se on itseni mielestä tärkeintä uusissa valmennuspoluissa.

Kaivola toimii myös poikien E11-joukkueen valmentajana. Vuonna 2003 syntyneiden joukkue käytti viime kaudella uutta valmennuslinjausta.

– Jalkapallo on laji, jonka perustaidot täytyy oppia nuorena, Harri Kaivola korostaa.

– Meillä oli ainakin hyvät kokemukset siitä. Lapset olivat tyytyväisiä. Kun harjoituksissa jaettiin esimerkiksi peliosuudessa pelaajat harraste- ja kilparyhmiin, kentältä kuului vain, että jes, me menemme pelaamaan keskenään. Etenkin vanhempien pitäisi muistaa, että nyt on kyse vaan jalkapallosta ja harrastuksesta.

FC Kangasala haluaa panostaa entistä enemmän harrastetoimintaan. Kaivola paljastaakin, että ensi kesänä alle kouluikäisten pallokoulujen rinnalle on suunnitteilla Kyläfutis -nimellä kulkevaa harrastetoimintaa kouluikäisille. Harjoitusareenoina toimisivat Kangasalan alueen koulujen kentät.

– Meillä on noin 450 lisenssipelaajaa ja olemme kuudenneksi suurin seura Pirkanmaan alueella. FC Kangasala on iloinen, kasvattava seura, jossa viihdytään. Me emme todellakaan ole mikään kilpaseura ja haluammekin laittaa panoksemme harrastustoimintaan.

– Näillä olosuhteilla mitä meillä täällä Kangasalla on, kilpaseuran toiminta ei edes onnistuisi. Meillä ei ole käytössä tekonurmia ja meillä on huonot sisäolosuhteet talviharjoituksiin, koska salit ovat pieniä. Harjoitusolosuhteet pitäisi saada ehdottomasti paremmaksi, nuorisopäällikkö miettii kehitysideoita.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?