Täydellistä karjalanpiirakkaa ei ole

Vilma Kilpiö on kuullut monta kuvausta täydellisestä karjalanpiirakasta. Hän on itse kuitenkin sitä mieltä, ettei täydellistä karjalanpiirakkaa ole olemassakaan.

– Karjalanpiirakoiden kirjo on niin laaja kuin on tekijöitäkin. Me Kangasalan Karjalaseurassa olemme hyvin suvaitsevaisia erilaisten karjalanpiirakoiden suhteen, Kilpiö sanoo.

Hän on huomannut, että erityisesti naisten ja miesten kädenjälki eroaa usein toisistaan.

– Miehet tekevät ronskimmalla kädellä. Naisten kädenjälki on usein silotellumpaa. Mutta molemmat ovat yhtä ”oikeita” tapoja tehdä, Kilpiö vakuuttaa.

Kangasalan Karjalaseura järjestää helmikuussa kolme piirakkakurssia, joista ensimmäinen, tiistaina 18. helmikuuta järjestetty kurssi on suunnattu miehille. Keskiviikkona 19. ja torstaina 20. helmikuuta olevat kurssit ovat avoimia molemmille sukupuolille. Kaikki kurssit järjestetään Karjalainen Kulttuurikeskus Äijälässä kello 18–20, ja niihin tulee ilmoittautua 11.2 mennessä.

Kilpiön mukaan äijäkursseja järjestetään, koska toisinaan miehille on kynnys lähteä sekakursseille.

– Tosin kursseillamme olleet miehet ovat kyllä päässeet nopeasti mukaan tekemisen meininkiin. Essut päällään he tuntuvat vanhoilta tekijöiltä, Kilpiö naurahtaa.

Kilpiö kehuu karjalanpiirakkaa monipuoliseksi ja käteväksi leivonnaiseksi. Hyvin ruokaisan siitä saa pistämällä sen päälle esimerkiksi graavilohta.

 

Talvirieha Äijälässä

Ensi sunnuntai 9.2. kello 12–16 Karjalaseura järjestää perinteisen Talvirieha-tapahtuman Karjalainen Kulttuurikeskus Äijälässä. Jos sää sallii, lapset pääsevät hiihtämään ja laskemaan mäkeä. Tarjolla on myös makkaraa, lettuja ja hernekeittoa. Viime vuonna tapahtumassa oli 400 osanottajaa.

Kulttuurikeskuksen osoite: Liuksialankuja 33.