Ladut saadaan jäille

Sydän-Hämeessä oikeastaan jokaisella pitäisi olla vene ja laskettelusukset, elämmehän upeiden vesien ympäröimänä ja eteläisen Suomen parhaan laskettelukeskuksen juurella.

Talvi tarjoaa uudenlaisia mahdollisuuksia vesistöjen hyödyntämiseen. Järvien jäillä riittää koluttavaa, liikkui sitten jalan, suksin, luistimin tai kelkalla. Maisemat ovat upeita, ja kotikylää tai mökkirantoja pääsee ihastelemaan aivan uudesta kuvakulmasta.

Edellistalvina jäille pääsyä on jouduttu odottamaan keväälle saakka: lunta oli paljon ja jäätä vähän, ja jäille noussut vesi teki kulkemisesta mahdotonta. Tänä vuonna olosuhteet ovat päinvastaiset: jää on vahvaa, eikä lunta nimeksikään, joten kulkemaan pääsee monenlaisilla välineillä.

 

Rantojen omatoimiukot ovat jälleen näyttäneet voimansa ja loihtineet jäille lähes tyhjästä ladut. Lunta on saatu kokoon riittävästi, kun sitä on aurattu riittävän laajalta alueelta. Samalla latupohjan rinnalle on syntynyt oma ura retkiluistelijoille ja kävelijöille.

Mönkijöiden ja minitraktoreiden kanssa kulku-uria ajavat eläkeläiset ja ulkoilmaihmiset tekevät suuren palveluksen koko tienoolle. Oman rannan lisäksi laduista ja reiteistä pääsevät nauttimaan muutkin.

Myös Pälkäneen kunnan koneet lähtevät jäille, koska kuntoradoille lunta ei ole luvassa. Latuja onkin odotettu hartaasti, sillä marras–joulukuun vaihteen hiihtokausi jäi lyhyeksi. Lumet sulivat juuri kun ladut saatiin hiihdettävään kuntoon.

 

Jäiden hyödyntämisen perinteet ovat pisimmät Saarikylissä. Viianperänlahden retkiluisteluradasta on tullut maakunnallinen brändi, joka vetää ulkoilmaihmisiä laajalta alueelta. Radan ympärille on kehittynyt myös pientä liiketoimintaa, sillä rannasta saa vuokravälineitä, kahvia ja pikkupurtavaa.

Jos talvi jatkuu vähälumisena, radoilla on kuitenkin edellisvuosia vähemmän käyttäjiä, sillä sileillä jäillä voi polkea auraamattomillekin selille.

Retkiluistelutalvi näkyy paikallisen valmistajan varastossa. OAC:n hyllyt Kangasalan Lentolassa tyhjenevät, kun eteläiseen Suomeen ei ole edes luvassa kunnon hiihtokelejä, ja suksikansa rientää hankkimaan uudenlaiset talviurheiluvälineet.