Kokoomus lähestyy keskustan kotikunta-maakuntamallia

Ministeri Virkkusen vetäessä pakkoliitosrattaillaan kuntakenttää kohti laajoja peruskuntia ja vastuukuntia Kokoomuksen seitsikko vetää toisilla rattailla kohti piirikuntamallia (ESS 27.1., AL 28.1.). Seitsikko lähestyy Keskustan esittämää kotikunta-maakuntamallia. Nimellä ei ole väliä, kun ajatus on hyvä, käyttökelpoinen ja toimiva.

Helpoimmalla tässä uudistuksessa päästäisiin, kun yhdistettäisiin maakuntaliitot, sairaanhoitopiirit ja toisen asteen oppilaitokset maakunniksi tai piirikunniksi. Kotikunnat hoitaisivat lähipalvelut yksin tai yhdessä naapurikuntien kanssa.

Omien kokemuksieni perusteella en olisi nostamassa perusterveydenhoitoa ja sosiaalitoimen asioita maakuntatasolle, vaan ne tulisi tiiviisti integroida kuntatasolle. Hyväksyisin edelleen kuntien välisen tiiviin yhteistyön eri hallintotavoilla, varsinkin elinkeinokehittämisessä.

Kunnat voisivat vapaaehtoisesti tehdä myös liitoksia. Kuntien välinen luova jännite ja ketterä päätöksenteko nostaisi Suomen kasvu-uralle paremmin kuin pakkosuurkunnat.

 

Arto Pirttilahti
kansanedustaja (kesk.)

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?