Pipot höyryten

Tämä ei taitaisi koulun jumppatunnilla onnistua: yläasteikäiset luistelevat ilman mailoja, leikkivät, kisailevat ja tanssivat luistimilla yksin tai parin kanssa.

Pälkäneen urheilukentällä pauhaa poppi ja Ice Skating Tourin vetäjät pistävät itseään täysillä likoon. Rento meininki tarttuu yhteiskoulun seiskaluokkalaisiin. He eivät halua hukata hetkeäkään, sillä koko ajan hauskempaa tekemistä tuntuu löytyvän sitä mukaan kun edellisistä selvitään.

Vauhdikas tunti on pian päättymässä. Kädet nousevat pienestä vinkistä ilmaan – ihan kuin suosikkiartistin keikalla. Vetäjä nostattaa fiilistä ja saa porukan pomppimaan, huutamaan ja heittämään lapasiaan ilmaan. Ilmassa on liikunnan riemua, jota tämänikäisten joukossa harvemmin esiintyy.

Mitähän tapahtuu, kun paikalle lompsii lauma kasiluokkalaisia? Veltostuuko olemus ja palaako EVVK-ilme kasvoille, kun toiset ovat näkemässä?

Mitä vielä! Yleisö innostaa seiskat loppukiriin, kunnes he liukuvat pipot höyryten kaakaolle.

Vetäjät eivät anna energiatason kentällä laskea, vaan johdattavat kahdeksasluokkalaiset saman tien liikkeelle. Alkujäykkyydestä ei ole tietoakaan. Kun aikuiset äijät vetävät leikkejä täysillä, niin kasiluokkalaisenkin on helppo heittäytyä hauskanpitoon.

Yhteiskoululaiset jakaantuvat pienten alkulämmittelyiden jälkeen kolmeen ryhmään ja ryhtyvät kurvailemaan, tasapainoilemaan, liukumaan ja hinaamaan toisiaan.

 

Pari sataa kuntoluistelijaa

Tunnelmaa nostattavat listahitit soivat. Vetäjät heittävät herjaa ja johdattelevat tunnin kulkua spontaanin oloisesti. Tosiasiassa kaikki etenee minuuttiaikataululla ja kymmenien tilaisuuksien tuomalla rutiinilla.

15. kertaa maata kiertävä Ice Skating Tour starttasi marraskuussa tekojääpaikkakunnilta ja pohjoisen kentiltä. Silloin Lappiin saatiin toista metriä lunta, vaikka etelässä leikattiin vielä ruohoa.

Talven aikana kiertue poikkeaa 55 paikkakunnalla. Kunnat maksavat luisteluliitolle tempauksesta, joka kokoaa jäälle päivällä koululaiset ja illalla perheet.

Pälkäneen urheilukentän iloisessa ilmapiirissä on helppo ymmärtää, miksi kunnat irrottavat niukoista liikuntamäärärahoistaan rahaa tällaisiin tapahtumiin. Perinteisin menetelmin ei saataisi paria sataa pälkäneläistä puolen tunnin kuntoluisteluun 15 asteen pakkasessa ja viimassa.

On vaikuttava näky, kun pari sataa eri-ikäistä luistelijaa lähtee kiertämään kenttää. Pikkukiiturit ihastelevat isompien vauhtia ja yrittävät tehdä perässä heidän temppujaan. Lapsista on hauskaa, kun vanhemmatkin lähtevät yhdessä liikkeelle.

 

Ei opetusta, vaan meininkiä

Onkkaalan urheilukenttä tihkuu pikaluisteluperinteitä ja Ice Skating Tour on luisteluliiton asialla. Luistelutempauksessa sekuntikellot pysyvät piilossa, ja luistimilla viiletetään löysissä collegehousuissa, eikä tiukassa pikaluistelupuvussa. Halukkaat voivat kokeilla pika- tai retkiluistimia, mutta niitä ei tyrkytetä eikä mainosteta mitenkään.

Vetäjät eivät kierrä neuvomassa oikeaa luisteluasentoa tai korjaamassa käsien kulmaa, vaan luottavat esimerkin ja kannustuksen voimaan. Kiitosta, kehua ja tsemppausta tulee monen viikon annos. Vähän väliä palkinnoksi jaetaan sponsorikarkkeja.

Pienet vinkit annetaan vaivihkaa luistelun lomassa: potku suuntautuu oikein, kun paino ei ole luistimen kärjellä vaan keskiosalla. Kun kuntoluistelijat ovat saamassa puolituntisen urakkansa päätökseen, punaposkisille ja iloisille luistelijoille tähdennetään säännöllisen kuntoilun merkitystä: tällainen puolen tunnin päivittäinen liikunta-annos pitää ihmisen terveenä.

 

Kisoissa kaikki voittavat

Ice Skating Tourin koulutunneilla luistelijoita ei laiteta paremmuusjärjestykseen, mutta silti jokainen yrittää täysillä. Illan ohjelmaan kuuluu joitain leikkimielisiä kisailuja. Limboamisessa tai jäätanssissa on kuitenkin vaikea kilpailla verissä päin. Lajit sopivat kaikenikisille: pienten on helpompi pujahtaa riman alta limbopaikalla ja tanssikisassa arvostetaan enemmän asennetta kuin koreografiaa ja akrobatiaa. Hokkarikisassa viivalle asettuu kerralla iso joukko luistelijoita, ja kaikki palkitaan maalissa voittajina.

Illan päätteeksi kenttä pimenee. Musiikki voimistuu ja värivalot syttyvät. Alkaa illan huipentava jäädisko tähtitaivaan alla.

Luistelijoita on liikutettu, innostettu ja viihdytetty kaikin mahdollisin keinoin. Enää ei oikeastaan puutu kuin ilotulitus. Mutta pienten luistintanssijoiden mielestä tulee jotain vielä hauskempaa: karkkisade.

– Eeeeiii jäädä kotiin jumittaan, luistelijat hoilaavat Robin-hitin tahtiin pimeällä kentällä, pakkasillassa vilkkuvien valojen loisteessa.

Ice Skating Tour pysähtyi keskiviikkona Pälkäneen urheilukentällä ja torstaina Kangasalla Suoraman kentällä.