Sahalahdella opetellaan israelilaisia tansseja

Janina Kataja (vasemmalla), Lyydia Köntti ja Suvi Sairiala harjoittelevat uutta tanssia.

Sahalahden seurakuntatalolla tarjoutuu oiva tilaisuus tutustua israelilaisiin tansseihin sunnuntaina 9. helmikuuta. Mukaan ovat yhtä tervetulleita niin nuoret tytöt kuin jo varttuneet naisetkin. Kutsun kohderyhmän ikähaitari kun venyy 9-vuotiasta aina 99-vuotiaisiin saakka.

– Israelilaiset tanssit sopivat hyvin yhteiseksi harrastukseksi äidille ja tyttärelle, teemailtapäivän järjestelyistä vastaava Sahalahden diakoni Hanne Karaksela vinkkaa.

Karakselalla on omakohtaista kokemusta tästä, sillä hänen Hilla-tyttärensä toimii vetäjänä tyttöjen israelilaisen tanssin kerhossa.

Hauskojen piiritanssien askelkuvioiden oppiminen luonnistuu keneltä tahansa.

– On sanottu, että riittää, kun osaa kävellä, Hilla Karaksela helpottaa rimakauhuisten etukäteispaineita.

Sunnuntaiseen teemailtapäivään kannattaa varata mukaan liikuntaan sopiva vaatetus ja sisäkengät tai tossut. Kovin hengästyttävää kuntoliikuntaa tanssi ei ole, sillä hiki nousee pintaan vain, jos askelletaan useampi nopeatempoinen kappale perätysten.

 

Hauskaa ja monipuolista

Tanssipäivässä on mukana tyttöjen israelilaisen tanssin kerho. Tähän puolitoista vuotta toimineeseen ryhmään kuuluu yhdeksän, aktiivisesti joka torstai harjoituksissa käyvää tyttöä.

Nuorimmat, Mimosa Lehtinen, Nella Salo ja Pauliina Maininki, ovat kolmasluokkalaisia. Suvi Sairiala, Lyydia Köntti, Sofia Heinonen ja Janina Kataja käyvät viidettä luokkaa. Ryhmän seniori on ensimmäistä vuotta lukiossa opiskeleva Veera Petäjäniemi.

– Hilla on minun ystäväni ja hän sanoi, että voi tulla, vaikka on jo vanhempi, Veera mainitsi.

Hilla Karakselan rinnalla toisena ohjaajana aloitti juuri kahdeksasluokkalainen Iida Saarinen, joka siirtyi tähän asemaan oltuaan itse ensin ohjattavana kerhon perustamisesta lähtien.

– Tämä on erilaista tanssia. Aika lailla tiedän, millaista muu tanssi on, mutta tästä en tiennyt etukäteen mitään, Iida kertoi.

Pauliina kehuu israelilaisia tansseja hauskoiksi, Lyydia monipuolisiksi. Suvi sanoo harrastuksessa kaiken olevan kivaa. Iida puolestaan vakuuttaa Hillan olevan niin kiva, että jo senkin ansiosta kerhossa on mukava käydä.

 

Suomen ainoa tyttöryhmä

Israelilaisia tansseja askelletaan useimmiten piirissä musiikin rytmissä. Tanssijat toistavat erilaisia askelkuvioita, pyörähtelevät ja tekevät liikkeitä käsillään samalla piirissä eteenpäin kulkien.

Sahalahden tyttöryhmässä on edetty nyt niin, että perinteisistä ja helpommista tansseista on siirrytty uudempiin rytmeihin, jotka vaativat monimutkaisempien askelkuvioiden opettelua.

– Tytöt kehittyvät ja menevät eteenpäin yhtenä ryhmänä, Hilla Karaksela sanoo alusta saakka samana pysyneen joukon edistymisestä.

Tanssikerholaiset ovat Suomessa harvinaista joukkoa, sillä heidän ikäistensä harrastusryhmiä ei muualla toimi. Israelilaiset tanssit kutsuvatkin yleensä aikuisia naisia, sillä ensimmäistä vuotta lukiota käyvä ohjaaja-Hilla tietää oman ikäisiään harrastajia olevan koko maassa vain kymmenkunta.

Israelilaisia tansseja Sahalahden seurakuntatalolla sunnuntaina 9.2 kello 13–16.

Israelilaisen tanssin kerho on mukana sunnuntaisessa tapahtumassa. Takana vasemmalla Hilla Karaksela, Veera Petäjäniemi, Iida Saarinen, Janina Kataja, Sofia Heinonen ja Suvi Sairiala. Edessä vasemmalla Pauliina Maininki, Nella Salo, Mimosa Lehtinen ja Lyydia Köntti.