Rinnesappee tarjoaa luksusta luonnon keskellä

Villan taulut on tehty Patrik Lundströmin ottamista valokuvista. Tämä näkymä on Rinnesappeen takaisesta metsästä.

Kaikki alkoi hetken mielijohteesta kaksi vuotta sitten. Patrik Lundström oli Sappeessa hiihtolomallaan ja huomasi, että alueella on tontti myytävänä.

Kahden viikon päästä hän oli tontin omistaja ja alkoi suunnitella sille rakennusta, jonka laittaisi vuokralle.

Kaarinassa asuva Lundström on työskennellyt koko ikänsä matkailualalla, aikoinaan Silja Linen palveluksessa ja sittemmin yrittäjänä Marisail-yrityksessä, joka muun muassa vuokraa purjeveneitä. Hyppy vuokramökin omistajaksi oli luonteva jatkumo muulle uralle.

Villa Rinnesappeeta ei tosin parane kutsua varsinaisesti mökiksi, sillä se on nimensä mukaisesti villa tai huvila, ei mikään vaatimaton mökki. Tilaa on 119 neliötä, ja asuntoon mahtuu majoittumaan mukavasti kymmenen henkeä.

– Halusin tehdä väljän talon yhteen tasoon. Kustannustehokkainta olisi ollut tehdä kaksitasoinen talo, ja tämä onkin ainoa yksitasoinen mökki alueella. Mutta kaipasin tähän väljyyttä ja avaruutta, Lundström sanoo.

Keittiön ja ison olohuoneen lisäksi talossa on kolme makuuhuonetta ja makuualkovi. Vuodesohva tarjoaa vielä kaksi lisämakuupaikkaa.

 

Viimeisen päälle mietitty pohjaratkaisu

Rinnesappee sijaitsee ihan metsän vieressä.

Patrik Lundströmillä ei tätä ennen ollut Sappeeseen sen kummempia siteitä, se oli vain yksi matkailukeskus muiden joukossa. Häneen teki vaikutuksen se, että paikka on yhden tahon ylläpitämä ja hyvin hoidettu.

– Olen matkailualalla työskennellessäni nähnyt sen, mihin usean tahon yhteisomistajuus voi pahimmillaan johtaa. Pidän täällä siitä, että alueen toiminnot on keskitetty yhteen paikkaan. Täällä on saatu aikaan toimiva konsepti, joka on toiminut pitkään.

Lundströmillä meni vuosi miettiessä sopivaa talomallia. Talo tehtiin lopulta valmispaketista mutta niin, että siihen tehtiin Lundsrömin haluamat muutokset. Pohjaa suunnittelulle mies sai aikoinaan suorittamistaan arkkitehtiopinnoista, vaikka ne eivät tutkintoon asti johtaneetkaan. Hänellä löytyy silti näkemystä alalle.

 

Rauhan kaipuu

Mieli lepää metsäisiä maisemia katsellessa.

Rinnesappee sijaitsee rauhallisella mutta silti keskeisellä paikalla Sappeen matkailukeskuksessa. Juuri luonnon läheisyys lumosi Patrik Lundströmin.

Taloon haluttiin kaikki mahdolliset mukavuudet. Lundström haluaa tarjota luksusta luonnon keskellä.

– Kuluttajien vaatimukset nousevat jatkuvasti. Oman rauhan ja tilan tarve korostuvat lomilla muuten kiireisen arjen keskellä.

Talon takana virtaa puro. Vierestä alkaa Natura-alue metsineen. Silti lähimpään rinteeseen ei ole kuin parikymmentä metriä, ja hiihtolatu menee aivan talon takaa.

– Metsän läheisyys on kova juttu etenkin ulkomaalaisille.

Ulkomaisten vieraiden varalta Rinnesappeesta löytyvät ohjepumaskat myös englannin ja venäjän kielellä.

 

Poreissa pakkasen keskellä

Ulkoporealtaan lämpötila on talvella noin 40 astetta.

Sokerina pohjalla Rinnesappeessa on lämmitetty ulkoporeallas. Sen lämpötila on talvella noin 40 astetta, joten kovilla pakkasilla ero ulkoilman ja sen lämpötilan välillä on huikea, mikä tekee kokemuksesta ainutlaatuisen.

Altaan käyttö varataan vuokrauksen yhteydessä erikseen, mutta Lundströmin mukaan tähän asti lähes jokainen on halunnut sen käyttöönsä, vaikka siitä tulee lisämaksu.

Rinnesappeeta kysyvät vuokralle usein kaksi perhettä yhdessä tai erilaiset ryhmät. Villan keittiön iso pöytä mahdollistaa koko porukan ruokailun samaan aikaan saman pöydän ääressä. Näin isoa pöytää ei löytynyt valmiina, vaan Patrik Lundström joutui teettämään sen.

 

Metsä vastaa kuten sinne huudetaan

Tyypillistä koko alueelle on Lundströmin mukaan se, että mökkejä vuokrataan vuorokausiksi, ei useinkaan koko viikoksi. Pääsääntöisesti Sappeen matkailukeskus hoitaa varaukset, mutta villaa voi kysyä myös suoraan omistajalta.

Muutoin paikka aika lailla pyörittää itse itseään. Siivous sekä lumen luonti pihasta tulee ostopalveluna. Pihasta on suunniteltu sellainen, että esimerkiksi ruohonleikkuuta ei tarvita. Lundström arvelee, että jatkossa riittää, kun hän käy huoltamassa paikkoja kerran kuukaudessa.

Rinnesappee on ollut vuokralla sen verran lyhyen aikaa, että taloon ei ole vielä tullut vuokralaisten jäljiltä mitään vahinkoja. Purjeveneitäkin vuokraava Lundström uskoo kokemustensa pohjalta, että kun talo on viimeisen päälle hyvin hoidettu, myös vuokraajat kohtelevat sitä hellin käsin.