Pappatunturit liukastelevat jääradalla

Helevetin Tunareiden talvitempaus tuo kaikenikäistä väkeä jäälle.

Moottoriurheilun ystävät sanovat olevansa vauhdin ystäviä. Mutta oikeasti formulakisojen katsoja toivoo salaa, että joku ajaisi seinään oman katsomon kohdalla. Rallikokemus on täydellinen, jos pääsee näkemään, kun joku kaataa autonsa.

Pappatuntureiden jääratapiitveissä vahingoniloa ei tarvitse peitellä.

– Ihmiset tulevat naureskelemaan, kun isot äijät kaatuilevat mopoilla liukkaalla jäällä. Kun iso ukko on turvallaan niin että jää notkahtaa, niin väkihän hekottaa niin että takahampaat näkyy, Raimo Hietala sanoo.

Sydän-Hämeen omaleimaisimpiin talvitapahtumiin lukeutuva jääratapiitvei kaasutellaan yhdeksättä kertaa lauantaina 22. helmikuuta. Kisa-areena on tuttu: rata aurataan Rautajärven edustalle Vuohiniemen jäälle. Koneet polkaistaan käyntiin puolilta päivin, ja ruuhkien välttämiseksi paikalle kannattaa tulla ajoissa ennen sitä.

Viime vuonna jääratapiivein yleisöennätys pistettiin uusiksi sekä jäällä että illan after race -bileissä. Myös kilpailijoita oli enemmän kuin koskaan aiemmin: mopoja asettui viivalle yhteensä 43.

Viritettyjen pelien kuninkuusluokan voitti Jussi Peltonen Ylöjärveltä. Automaatti-luokkaa hallitsi Petri Salo ja Original-luokkaa Kalle Aaltonen Hauholta. Naisten sarjan voittoa puolustaa urjalalainen Laura Ranki. Vuoden kaato/stuntman -palkinnon sai viime vuonna Jani Ryttyläinen. Jasmi Tano palkittiin erityisesti sitkeydestä.

– Tunareilta kaivattaisiin ryhtiliikettä, jotta pokaaleita jäisi myös omalle kylälle. Viime vuosina vierailijat ovat putsanneet palkintopöydän, Raimo Hietala sanoo.

Osasyynä tähän on tapahtuman laajalle levinnyt maine.

– Rautajärven jääratapiitvei tunnetaan tunaripiireissä. Väki luulee, että meillä on niin kova taso, ettei tänne kannata lähteä keskeneräisellä kalustolla.

Järjestävän seuran kehnoa menestystä selittää myös se, että Helevetin tunareista monet kantavat vastuuta tapahtuman järjestelyistä. Sen ohessa kisaan on vaikea valmistautua täysillä.

– Tai ei mopolla ajoon oikeastaan tarvitse valmistautua, sillä se on kuin pyörällä ajo: ei taito mihinkään lähde,  kun sen on kerran kloppipoikana oppinut. Mutta mopojen kanssa pitäisi ehtiä tehdä muutakin kuin herätellä käyntiin, Hietala sanoo.

Jääratapiitvei on kokonaisvaltainen talvitapahtuma. Kisapaikalla riittää ihasteltavaa, sillä Jouni Laurimaa sahaa joka talveksi jäästä upean jääveistospuiston. Mopojen lisäksi jäällä kisaillaan potkukelkoilla. Kelekkakunkku-kisassa on sekä lasten että aikuisten sarjat. Purtavaa ja lämmikettä saa kisagrillistä ja kahviosta.

Illalla yhdeksän jälkeen EloTähkässä alkavat after race -jytkeet, joissa esiintyy Midnight Express. Sen soittajat saapuvat Padasjoen ja Hämeenlinnan suunnalta.

Jääratapiitvein takana on viime vuonna kymmenen vuotta täyttänyt luopioislainen pappatunturikerho Helevetin tunarit. Jääratapiitvein lisäksi se järjestää vuosittain pullinkikisan, jossa pappatuntureilla kiskotaan mahdollisimman raskasta taakkaa tractor pullingin tapaan. Mopoharrastajat järjestävät myös kokoontumisajoja. Kesän ajokauden avaa pääsiäisen munat siniseksi -ajo.