Urheilua ja kiälioppia

Enään ei tarvi huolehtia Suomen kiälestä ja sen vanhanaikaisista perusmuodoista. Esimerkiksi olumppiakisat voidaan selostaa kansan kiälellä eli aletaan nytten selostamaan:

Suomen jengi sai heti alkuun mitskun kun kuusamolainen pikkumimmi Enni löysi hyvän fiiliksen ja valloitti dumarit, paitsi kanukin ja jenkin. He tekivät voittajan omasta lemmikistään.

Monissa muissa lajeissa ei oo menny yhtä kivasti. Vaikka kiakkonaaraat saivat kahdessa ensimmäisessä matsissaan turpiin, ne skulasivat silti hyvin. Varsinkin molari oli ihan ookoo.

Montaa sijaa parempia tuloksia venattiin miesluistelijoilta, mutta kummallakin tai ainakin toisella oli räkätauti ja se veti keuhkot tukkoon.

Musti, kuten me ammattilaiset Jauhojärveä kutsumme, jäi seuraamaan väärää punapukuista skimbaajaa eikä enään ehtiny kärkeen virheen huomattuaan.

 

Talviolymppialaisten hintalappua on pidetty kalliina. Vain dorkat panevat liki 40 miljardia euroa mokomienkin juhlien järkkäämiseen.

Otetaan kummiskin esimerkiksi Tampere tai Helsinki-Lahti, jotka haki kisoja takavuosina.

Jos olisimme joutuneet byggaamaan luukkuja kymmenille tuhansille ihmisille, kymmeniä hotelleja, 50 kilsaa moottoritietä kisapaikkojen välille sekä tunnelin tai sillan Tallinnaa, olisi sekin vaatinu hynää.

Kun sitte olisi viälä tehty muutama 7–40 000 katsojan jäähalli, hyppyrimäkiä ja  kumparerinteitä Stadikan tai Näsinneulan tornista syvälle maanpinnan alapuolelle, haloo, kyllä sekin olis maksanu, kuten myös rakenteiden purkaminen.

Halpaa ei olisi ollut sekään, että syöksylaskijat ja pujottelijat olisi pitäny lennättää Norjaan ja takaisin kymmenillä jeteillä aamuin ja illoin. Nyt tarvittiin vain neljä tilauskonetta Jenkeistä Sotshiin NHL-pelaajien kuljettamiseksi.

Sotshi on vielä kauempana, joten ottakaapa Venäjän morkkaajat sekin huomioon. Ja ne kundit ja niiden kamat pitää viedä takaisinkin. Eikä sen lähempänä kuin Nykki ole edes toisella suunnalla Vladivostok, josta piti niin ikään saada kiakkovieraita varusteineen kisahalliin.

Sotshissa oli ainakin yhdelle kidutetulle kundille jätetty liksa maksamatta. Se ei ole reilua, mutta niin on kyllä käynyt monelle täällä himassakin, vaikkei kisoja saatukaan.

Tolla fyrkalla siis bygattiin koko maailman paras hiihtokeskus ja  keskikokoinen stadi. On varmaa, että Sotshi saa isännöidä kaikenlaisia skaboja ja konsertteja tulevaisuudessa kesät talvet. Ensimmäinen esimerkki on F1-skaba.

 

Onni on kuitenkin siinä, että me saamme ilman olympiakisojakin Tampereelle pian uuden jättiläishallin keskelle ratapihaa ja Helsingin alueelle neljännen suurhallin oopperatalon viereen jotta HIFK:n fanien ei tarvitsisi tungeksia nykyisessä kaupungin omistamassa luolassa, kuten lehdissä tuota maan sympaattisinta jäähallia luonnehditaan. Hartwall-areenahan on myyty samoille karkeille venäläisille olikarkeille, joita leimataan Putinin korruptoiduiksi käskyläisiksi ja jotka vievät vuoroviikkoina koko Suomen ihaileman Jokereiden jengin ensi syksystä alkaen syvälle Venäjälle.

Myönnettävä kuitenkin on, että yksi ongelma on Suomellakin. Pitäisi ratkaista, ketkä nämä hallit tulevaisuudessa täyttävät, kun nykyisetkin ovat tappiollisia ja vajaassa käytössä.