Karkkisadetta Onkkaalantiellä

Oikukkaat säät jatkuivat torstaina, kun helmikuinen vesikeli muuttui karkkisateeksi. Makeisryöppyjä saatiin pitkin aamupäivää Pälkäneen yhteiskoululla ja lukiolla. Puolen päivän jälkeen saderintama liikkui kahteen otteeseen Onkkaalantiellä.

Abiajelu huipensi penkkaripäivän perinteiseen tapaan, vaikka lukion tulevaisuudesta huolestuneet nettikommentit enteilivät jo ristisaattoa. Abit eivät antaneet sivistyslautakunnan lakkautusselvityksen tai lukion kehittämistyöryhmää haastavien pahanilmanlintujen pilata juhlapäiväänsä, vaan traktorinlavallinen riemunkirjavasti pukeutuneita lukiolaisia antoivat karkkien lentää.

 

Abigaalassa uusia palkintoperusteita

Abit ottivat heti aamusta koulun haltuunsa opettajien autopaikkoja myöten. Aamunavauksesta alkaen käytävillä liikkui punaposkisia ja -otsaisia oppilaita. Myös jotkut opettajat pääsivät abi-maskeeraukseen.

Aamupäivällä koko koulu kokoontui lähes vapaaehtoisesti abigaalaan. Oppilaat ryhmittyivät karkkien ja ruiskupullojen kantamattomiin. Varoväli oli turha, sillä ohjelmassa oli Oscar-gaalan veroinen palkintoseremonia.

Koulua hyvästelevät lukiolaiset ojensivat huomionosoituksia sekä oppilaille että opettajille. Ja joka välissä annettiin rikesakot rehtorille, joka oli parkkeerannut väärälle paikalle, kun abien autot olivat koulun edessä. Rehtorille jaettiin rangaistusmääräyksiä myös muun muassa lukujärjestyksistä ja kirjoitusvinkeistä.

Useimmat abien jakamat palkinnot olivat enemmän häpeärangaistuksia kuin tunnustuksia. Terveiden elämäntapojen puolesta liputtavat abit antoivat ansionsa mukaan muun muassa koulun nuuskahuulille ja tupakinpolttoa vedet silmissä harjoittelevalle vuoden poskarille. Erityisen tavoiteltuja eivät olleet myöskään vuoden kiertopalkintojen suojakumit.

 

Koulun vahvin vaihtuu

Ja taas rehtori Jouni Piippo haki kuuliaisesti seuraavan sakkolapun, kun ei ollut vieläkään siirtänyt autoaan oikealle paikalle tai hoitanut hiustyyliään kuntoon. Sakkoja kertyi sen verran, että Piipon kannattaisi siirtyä jonkinlaiseen kuukausilaskutukseen.

Rehtori oli täysillä mukana abien juhlassa, vaikka joutuikin turvautumaan aamulla dopingiin päästäkseen kuumeisena liikkeelle. Penkkaripäivänä ei kuitenkaan voi jäädä kotiin sairastamaan, sillä se tulkittaisiin rintamakarkuruudeksi.

Muutkin opettajat pistivät itseään täysillä likoon. Paras osoitus tästä saatiin vaateköysikilpailussa. Siinä joukkueet tekivät yllään olevista vaatteista mahdollisimman pitkän ketjun.

Koululaiset katselivat vielä hämillään toisiaan, kun opettajien paidoista, housuista, sukista, vöistä ja lopulta myös rilleistä ja rintaliiveistä rakennettu vaateköysi tavoitti jo salin takaseinän.

Penkkaripäivänä abien kuuluu voittaa kaikki kisailut. Vaikka he olivat solmineet löytötavaralaatikoiden ja sisarusten vaatekaappien sisällön pitkäksi ketjuksi, se oli hädin tuskin opettajien vaateletkaa pidempi. Abit osoittivat suuruutensa ja myönsivät poikkeuksellisesti tappionsa puolialastomille opettajille.

Erityistä asennetta löytyi biologian, maantiedon ja terveystiedon opettajalta Jani Koposelta, joka oli lupautunut lauman valvojaksi abiristeilylle. Koulun kovin jätkä Jaakko Kantonen kruunasi Koposen penkkauksen perintöprinssiksi. Juha Valtonen palkittiin Vuoden äitinä.

Lauri Mäkelä oli kirjoittanut puheen matematiikan opettaja Soile Korpelalle, joka on jaksanut kolmen vuoden ajan joka jakso ja joka ikinen viikko kuunnella alfauroslauman kypsiä vitsejä.

– Jos rehellisiä ollaan, niin matematiikka ei ole mistään kotoisin, Mäkelä aloitti kiitossanansa.

 

Mä oon abi mun ei tarvii

– Kuka tän aloittaa tän jutun, abit kyselivät toisiltaan, kun abigaalan juhlayleisö ja ryskytti salin ovien takana.

Vanhan sanonnan mukaan ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”. Abigaalan ja penkkaripäivän järjestelyissä luotettiin pikemminkin viime hetken paniikkiin ja pieneen ihmeeseen. Seuraavaksi opettajat ja kotijoukot jännittävät, onnistuuko myös valkolakin hankinta samalla menetelmällä.

Kirjoitukset alkoivat perjantaina 7.2. äidinkielen tekstitaidon kokeella. Penkkariviikon alkajaisiksi järjestettiin vieraiden kielten kuullunymmärtämiskokeet.

Lukuloma jatkuu maaliskuun toiselle viikolle. Maanantaina 10.3. kirjoitukset jatkuvat äidinkielen esseekokeella. Sen jälkeen ylioppilaskokeita on joka toinen päivä.

Kommentointi on suljettu.