Tanssin huumaa

Pauliina Nieminen ja Arttu Äijälä pääsevät näyttämään tanssiosaamistaan loppuviikosta isolle yleisölle. Kuva: Anniina Hentinen.

Jokavuotiset vanhojentanssit valtaavat jälleen myös Kangasalan, kun lukioiden toisen vuoden opiskelijat valmistautuvat omaan juhlailtaansa. Juhlavia asuja, näyttäviä tansseja ja iloista ryhmähenkeä – tätä kaikkea ja paljon muuta ovat vanhojen tanssit, joita pidetäänkin usein lukioajan kohokohtana.

Kangasalan lukiossa opiskelevat Arttu Äijälä ja Pauliina Nieminen odottavatkin iltaa suurella mielenkiinnolla ja jännityksellä.

 

Pitkä prosessi

Vanhojentanssit ovat pitkän ja huolellisen harjoittelun tulos, joka vaatii oppilailta paljon valmistautumista myös kouluajan ulkopuolella. Usein vaikeimmaksi tehtäväksi osoittautuu parille oikean asun löytäminen. Tällaista ongelmaa ei kuitenkaan tälle tanssiparille tullut.

– Löytyi kaverin isosiskolta ilman sen kummempaa etsimistä. Valitsimme asumme itse, mutta tottakai sillä on merkitystä mitä toinen tykkää, Nieminen toteaa.

– Helposti löytyi minullekin, tanssin isäni vanhalla frakilla, lisää Äijälä.

 

Paljon harjoittelua

Itse tanssimisen harjoitteluun käytetään koulussa kymmeniä tunteja, osaavien opettajien avustuksella. Oppilaat joutuvat harjoittelemaan paljon erilaisia tansseja, ja opettelemaan ulkoa useita eri koreografioita. Vaikeina Äijälä ja Nieminen eivät tansseja kuitenkaan ole pitäneet,

– Harjoittelu on sujunut helposti, teknisesti tansseissa ei ole mitään vaikeaa. Muistamista toki on jonkin verran.

Varsinaista suosikkitanssia pari ei nimeä, mutta löytää kyllä eroavaisuuksia tanssien vaikeusasteissa.

– Valssit ja tango ovat helpoimmasta päästä. Katrilli taas on vaikein, sillä siinä on eniten muistettavaa ja tanssiminen tapahtuu isommassa porukassa, jolloin virheiden riski on suurempi, pari toteaa yksimielisesti.

 

Tanssiminen pääasia

Kangasalan lukion vanhojentanssit järjestetään tuttuun tapaan Pitkäjärven yläasteen liikuntasalissa tämän viikon torstaina. Tapahtuman lähestyessä on myös jännitys alkanut lisääntyä – ainakin tämän parin toisella osapuolella.

– Jännittää todella paljon, jännitys alkoi jo kenraaleissa. Saa nähdä millainen se sitten on itse vanhojentanssi-iltana, kertoo Nieminen.

Äijälä on luottavaisin mielin.

– Ei jännitä oikeastaan yhtään.

Usein vanhojentansseja seuraavat jatkot houkuttelevat suurimman osan tanssijoista rentoutumaan ison urakan päätteeksi. Näin ei kuitenkaan ole tämän parin kohdalla.

– Koimme, ettei jatkoilla ole meille mitään tarjottavaa. Itse tanssit ovat meille pääasia.

Tuomas Raatikainen