Suksitaiturit Sappeen ilmatilassa

 

 

– Onko mitään käsitystä, kuka voittaa tänään novice-sarjan, Sappeen Finnish Openin hulvattomat kuuluttajat tenttaavat yleisöltä.

– Minä, huikkaa nuorukainen heidän takanaan.

Mikrofonikaksikko tarttuu tilaisuuteen ja pyytää tulevan voittajan haastatteluun. Tuntia myöhemmin kuusamolainen Elmeri Aikio lunastaa rinteessä lupauksensa ja vie novice-sarjan voiton.

Aloittelevien laskijoiden novice-sarjassa tehdään isompia ja vaativampia temppuja kuin huippujen pro-sarjassa muutama vuosi sitten. Pienestä pitäen kaksikärkisellä twin tip -suksella laskeneista junioreista kasvaa entistä kovempia tekijöitä lajiin.

Tästä saatiin esimakua viikonlopun pro-kisassa, jonka voitti huhtikuussa 17 vuotta täyttävä Joona Kangas. Levi Ski Clubia edustava maajoukkuelaskija varmisteli perjantain karsinnassa ja selvisi viidenneksi viimeisenä 16 laskijan semifinaaliin.

– Kaaduin karsinnan ensimmäisen laskun. Toisestakaan laskusta ei tullut mitään huippupisteitä, kun temput eivät menneet puhtaasti, voittaja sanoo.

Lauantaina hän vaikeutti temppujaan ja keräsi jo semifinaalissa parhaat pisteet.

– Muutin laskua vähän. Yritin vetää hypyt isosti ja tyylillä ja tehdä reileihin luovia temppuja.

Finaalin avauslaskussa Anttu Oikkonen oli niukasti parempi. Toisella kierroksella Kangas pystyi parantamaan ja vei 3000 euron ykköspalkinnon.

 

Sotshissa haikailtiin Sappeeseen

Finnish Openissa kilpaillaan slopestylessä, joka on näyttävimpiä rinnelajeja. Siinä tehdään twin tip -suksilla tai lumilaudalla hurjia temppuja suurissa hyppyreissä ja kaiteilla eli reileillä.

Sappee Finnish Open on slopestylen suksikisoista Suomen kovin ja arvostetuin.

– Voikun voisin olla Sappee Finnish Openeissa. Parhaat karkelot Suomessa aivan varmasti, Aleksi Patja kirjoitti Sotshissa tapahtuman Facebook-sivulle.

Suomen olympiaedustaja sijoittui Sappeen kisassa viime vuonna kuudenneksi ja toissa vuonna kolmanneksi. Patjan lisäksi viimevuotisen Sappeen kisan kärkikaksikko Antti Ollila ja Otso Räisänen valittiin Sotshin olympiajoukkueeseen.

– Olympialaskut vaan eivät menneet suomalaislaskijoilta ihan putkeen. Muut kaatuilivat ja Ollila kärsi lähtönumerostaan ja sai liian vähän pisteitä, Joona Kangas harmittelee.

Hän pitää Finnish Open -voittoaan tähänastisen uransa kovimpana saavutuksena, sillä mukana ovat maan kaikki huippulaskijat, jotka eivät sattuneet olemaan samaan aikaan Sotshissa tai kipsissä – loukkaantumiset kun kuuluvat vauhdikkaaseen lajiin.

 

Sappeen parkki on ihan loistava

Levin rinteellä kotoisin oleva Joona Kangas on viihtynyt suksilla pienestä pitäen.

– Hyppyreihin oli heti kovasti vetoa, mutta vasta kakkosluokkalaisena sain ensimmäiset twin tip -sukset, joilla pystyy laskemaan myös takaperin ja tekemään enemmän temppuja.

Slopestylen lisäksi myös joitain big air -kisoja­ laskeva Kangas antaa Sappeen rinteille ja hyppyreille kiitosta.

– Parkki on ihan loistava. Hyppyrit ja reilit olivat huippukunnossa. Lämpimästä säästä huolimatta ne kestivät ihmeen hyvin koko viikonlopun.

Sappeen voitto toi mukavasti lisäpotkua loppukauteen.

– Alkutalvesta kävin yhdet kisat Kanadassa ja Ranskassa, ja vielä on tarkoitus lähteä Ranskaan laskemaan parit kisat, Rukan alppilukiossa Kuusamossa opiskeleva Kangas sanoo.

Kisakauden jälkeen laskijat keskittyvät kirkkailla keväthangilla videoiden tekemiseen. Niistä huomisen huiput opettelevat temppuja ja kehittelevät niitä edelleen.

 

Ville Vuori paras paikallinen

– Tässä alkaa itse olla parikymppisenä jo konkari näissä ympyröissä. Kisoissa keski-ikä on varmaan siinä 15 tai 16 ikävuoden paikkeilla. Lajivanhus Iisko Heiskanen on harvinainen poikkeus poikasten joukossa, sillä hän taitaa olla jo yli 30, Ville Vuori sanoo.

Pälkäneläislaskija lähti lauantain kisaan suurin odotuksin, sillä hän laski perjantain karsinnassa kakkoseksi.

– Monet yrittivät kaatuilivat karsinnassa yritettyään liian vaikeita temppuja. Sen vuoksi semifinaaleihin selvitäkseen ei tarvinnut tehdä mitenkään ihmeellistä suoritusta.

Semifinaaleissa kilpailijat vaikeuttivat laskujaan. Vuorikin teki kolmanteen hyppyriin tuplavoltin. Täksi talveksi treenattu temppu ei kuitenkaan onnistunut, vaan hän kaatui ensimmäisen laskunsa. Toisen laskun hän pysyi pystyssä, mutta se ei ollut muuten ensimmäisen veroinen. Pisteet eivät aivan riittäneet finaaliin, vaan yhdeksänneksi jäänyt Vuori karsiutui ensimmäisenä loppukilpailusta. Hän oli kuitenkin paras paikallinen laskija, sillä kangasalalainen Joona Hakala ja tamperelainen Eero Haukkala jäivät hänen taakseen.

– Ei kotirinteestä näytä olevan etua. Siitä saattaa olla jopa haittaa, kun luulee tietävänsä radan, Ville Vuori sanoo.

 

Armeija rajoitti syksyn treenejä

Pälkäneläinen suksitaituri ei päässyt valmistautumaan kauteen haluamallaan tavalla, sillä hän vapautui joulukuussa armeijan harmaista.

– Syksyn treenireissut jäivät väliin. Mutta alkutalvesta laskeminen olisi jäänyt muutenkin vähiin, kun kelit olivat mitä olivat. Rinteessä oli vain pari reiliä. Se oli melkein kuin olisi Haanloukkaassa laskenut, Ville Vuori nauraa.

Takavuosien vähälumisina talvina hän kasasi tekojäältä auratuista lumista vauhtirinteen, jonka eteen nikkaroitiin reili. Tänä talvena suksitaiturit lapioivat samassa hengessä pikkuhyppyreitä Sappeen rinteiden laidoille, kun varsinaisten hyppyreiden rakentaminen lykkääntyi lauhojen kelien vuoksi tammi-helmikuun vaihteeseen.

Sää koetteli rinneväkeä myös Finnish Openin alla, sillä karkeasta ja rakeisesta lumesta oli hankala muotoilla kestäviä hyppyreitä.

 

Ville Vuori lähellä maajoukkuepaikkaa

Ville Vuoren kausi on sujunut hyvin. Tammikuun lopussa hän laski kolmanneksi kotimaisen freestylekauden kovatasoisessa avauskisassa Rukalla. Kisan voiton vei venäläinen Grigory Fuzeev ja kakkoseksi sijoittui olympialaisissakin laskenut Aleksi Patja.

Helmikuun alussa Ville Vuori laski niin ikään kolmanneksi Polish Freeskiing Open -kisassa Puolassa.

– Reilun viikon päästä on tarkoitus lähteä taas Puolaan. Lisäksi pohjoisessa on muutama kisa ja SM-kisat.

Jos pälkäneläinen onnistuu loppukauden kisoissa, maajoukkuepaikkakaan ei ole kaukana.

– Täytyy keväämmällä katsella, satsaanko laskemiseen vai pitäisikö hakea johonkin kouluun.

Talvella Vuori toimii laskemisen lomassa hiihdonopettajana Sappeessa.

– Hiihtolomaviikot menevät pääosin rinteessä. Ja työpäivän jälkeen pääsee itse laskemaan.

Sappee Finnish Open tulokset

Pro
1) Joona Kangas 78.5
2) Anttu Oikkonen 75.5
3) Juha Mourujärvi 72.75
4) Rasmus Heikkilä 72.5
5) Perttu Pakkanen 66.25
6) Tuukka Palonen 63.5
7) Kalle Hildén 62.5
8) Iisko Heiskanen 41.25

Novice
1) Elmeri Aikio 57.5
2) Aki Vallioniemi 57
3) Eetu Parkkisenniemi 56.25
4) Kim Sallinen 49.25
5) Teemu Tirkkonen 46.75
6) Joni Kivimäki 35.75
7) Christian Strömberg 19.5
8) Topi Kallio 14.75

Leidit
1) Roosa Parkkola 59.75
2) Vilma Warpenius 47
3) Wilma Löfgren 46.75
4) Milla Pikkarainen 45.25