Onko sinun kyläsi Pirkanmaan Vuoden kylä 2014?

Pirkanmaan vuoden kylässä 2013 Rautajärvellä asuu onnellisia ihmisiä. Mirja Järvinen, Anne Kärpänniemi, Terttu Salmela ja Katja Vuorinen Lantulassa palkinnonhakureissulla. Kuva Aulis Alatalo.

 

Pirkanmaan Vuoden kylä -kilpailu 2014 on avattu. Samalla etsitään Maaseudun tiennäyttäjää ja Vuoden maaseutuhenkilöä. Kilpailuun saa kuka tahansa ilmoittaa minkä tahansa kylän, jonka kokee palkinnon arvoiseksi. Oheen liitetään perustelu ja ilmoittajan nimi. Saapuneiden ehdotusten perusteella Vuoden kylä -työryhmä (edustajat Pirkan kylistä, Maa- ja kotitalousnaisista, 4H:sta, Pirkanmaan Liitosta ja edellisestä vuoden kylästä Rautajärveltä) valitsee finalistit ja tarpeen vaatiessa vierailee finalistikylissä.

Voittajakylän kyläyhdistys tai muu kylä/asukastoimintaa toteuttava yhdistys saa palkinnoksi 800 euroa. Voittajakylä ilmoitetaan automaattisesti valtakunnan Vuoden kylä kilpailuun. Kylä voi olla maalla tai kaupungissa, kunhan siellä on aktiivista, luovaa ja pitkäjänteistä toimintaa, aktiivista tiedotusta sekä kylän kehittämisessä huomioidaan kaikki ikäryhmät. Ainoana poikkeuksena ovat viimeisinä kolmena vuotena valitut Pirkanmaan vuoden kylät Kotala Virroilta, Lantula Sastamalasta ja Rautajärvi Pälkäneeltä, niitä ei voi ehdottaa.

 

Maaseudun tiennäyttäjä

Entä kuka mielestäsi ansaitsee Maaseudun tiennäyttäjäpalkinnon? Etsinnässä on kylätoiminnassa erityisen ansioituneita henkilöitä. Nämä henkilöt ovat olleet pitkä-aikaisella panoksellaan kehittämässä valtakunnallista tai paikallista kylätoimintaa.

Kuka voisi olla Vuoden maaseutuhenkilö? Tässä sarjassa ei niinkään haeta pitkää uraa maaseudun parissa, vaan henkilöä, joka on saavuttanut erinomaisia tuloksia erityisesti kylätoiminnassa, Leader-toiminnassa tai muussa paikallisessa kehittämistyössä. Valinta ei ole sidottu nimettävän henkilön taustaorganisaatioon.  Tässä valinnassa ei painoteta senioriteettia tai pitkää toiminta-aikaa, vaan valittavan henkilön hyviä tuloksia, innostavuutta ja innovatiivisuutta.

Anna siis äänesi kuulua, minkä Pirkanmaalaisen kylän kuuluisi olla Vuoden kylä 2014, tai ketä henkilöitä haluaisit palkittavaksi.  Kerro se 10.3. mennessä.

 

 

 

Kotikylä vie lopulta voiton

 

Viime vuoden Vuoden kylällä Rautajärvellä ei vielä tiedetä, kuka tai ketkä osallistuvat Vuoden kylää valitsevaan työryhmään. Kyläaktiivi Terttu Salmela ja Rautajärven kyläyhdistyksen puheenjohtaja Katja Vuorinen vastailivat muutamaan kysymykseen.

 

Katja Vuorinen ja Terttu Salmela,millainen kylä mielestänne ansaitsisi saada tulla valituksi Vuoden kyläksi?

 

– Yhteistyökykyinen kylä pärjää – sellainen, joka tekee yhteistyötä muiden kylien, järjestöjen, eri yhteistyötahojen kanssa – eli verkostoituva ja kommunikoiva kylä. Jokaiselle ikäryhmälle tulisi olla jotakin toimintaa tai kiinnostuksen kohteita. Fiksua olisi, jos toimintaan kyettäisiin valjastamaan kaikki kylän hyvät voimavarat kuten ihmisten erilainen osaaminen, vapaa-ajan asukkaiden panos jne. . Nämä ovat tosi haastavia kysymyksiä – juurikin niiden kanssa täällä itsekin teemme töitä ja toivoisimme osaavamme. Olisi hyvä kyetä ennakoimaan tulevaa ja reagoida ajoissa – ihan yhtä vaikeaa ja hämärän peitossa!

 

Millaisia kyliä ihailette?

Haimme vuoden 2013 Pirkanmaan vuoden kylä tittelimme edellisen vuoden voittajakylästä Lantulasta, jossa oli pistetty kylätalo hienoon kuntoon. Kylätalo oli todella monipuolinen palveluiltaan, ja sen avulla oli otettu juurikin huomioon eri ikäryhmät. Nuoret esimerkiksi remontoivat asian osaavan kirvesmiehen johdolla itse nuorisotilaa kylätalon yläkertaan ja vanhat noudetaan perjantailounaalle, jolleivät itse pääse.  Eräjärvellä taas EKY pyörittää sivuapteekkia, kirjanpitopalveluita ynnä muita kyläläisiä palvelevaa yritystoimintaa ja pitää siten palveluja kylällä.

 

Jos ette asuisi Rautajärvellä, missä voisitte asua?

Sydän on usein siellä missä juuret ovat – Katjalla Eräjärvellä ja Tertulla Rautajärvellä, jonne hän onkin palannut heitettyään lenkkinsä maailmalla… Ihania paikkoja maailmalla riittää, monessa paikassa olisi todella kiva asua hetki tai pätkä, mutta kyllä se kotikylä lopulta vie voiton…

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?