Puolivuotias Juho taputtaa yölläkin muskarirytmejä

Aino Peltola katsoo laululeikin mallia isältään Esa Lappalaiselta. Taustalla Juho Jokela osallistuu yhteiseen tekemiseen äitinsä Tuula Sipilän sylissä.

Puolivuotiaan Juho Jokelan kotona huomattiin varsin pian, että muskarissa käynti on pikkuiselle tärkeä juttu ja mieleenpainuva kokemus. Nimittäin muskariasiat tulevat tälle vauvalle päällimmäisinä mieleen yölläkin, kun uni syystä tai toisesta katkeaa.

– Juho alkaa silloin taputella rytmejä reisiinsä, äiti Tuula Sipilä kertoo.

Juho käy äitinsä kanssa pitkän tauon jälkeen henkiin herätetyssä Kuhmalahden muskarissa, jossa keskiviikkoaamujen yhteisistä tuokioista nauttii kymmenkunta pikkuista äidin tai isän seurassa.

Tuula Sipilä on erityisen iloinen siitä, että ryhmässä on mukana oman pojan ikätoveri Taito Tiilikainen.

– Pojat ottavat kontaktia toisiinsa, hän on huomannut.

Hanne Oinonen mainitsee, että kolme varttia on juuri se maksimiaika, minkä hänen melkein puolivuotias Taito-poikansa jaksaa keskittyä lauluun, loruiluun, soittamiseen ja musiikin tahdissa liikkumiseen.

– Kavereita on saatu, lauluja opittu, opittu olemaan ryhmässä. On tavattu sellaisia ihmisiä, joita ei muutoin tapaisi, Oinonen niputtaa muskarin antia.

 

Hanne Oinosen (edessä) liki puolivuotias Taito-poika on löytänyt muskarissa ikäistään kaveriseuraa Tuula Sipilän Juhosta (takana äitinsä sylissä).

Yhteistä tekemistä

Aino Peltolalla, 1v8kk, on viikossa kaksi muskaripäivää, yksi Huutijärvellä ja toinen Kuhmalahdella. Kolmas vakituinen ja yhteinen viikkomeno Ainolla ja häntä kotona hoitavalla isä-Esa Lappalaisella on seurakunnan kerho.

– Tosi hyvä, että Kuhmalahdella on muskari. On tärkeätä, että lapsille järjestetään erilaista toimintaa.

– Kun olemme kahdestaan Ainon kanssa kotona, niin muskari ja kerhossa käynti tuovat meille yhteistä tekemistä. Lapsi tapaa muita lapsia, Esa Lappalainen mainitsee.

Kotona Lappalainen varmistuu siitä, että Aino seuraa täysillä Tanja Vuorisen vetämää ohjelmaa, vaikka isän mielestä tytär ei aina niin kuuntele muun tekemisen ohella.

– Ihmeellisesti hän on oppinut laulujen sanoja. Niitä vaan alkaa tulla, isä ihastelee.

Kaksikon muskarituokiot eivät ole ohjatun toiminnan varassa, sillä isä ja tytär soittelevat ja laulavat myös kotona joka päivä. Musisoinnista on kehkeytynyt aamutoimien yksi osa.

 

Laulakaa lapsille

Tanja Vuorisen vetämässä Kuhmalahden muskarissa loruillaan, laulellaan, soitetaan ja liikutaan musiikin tahdissa. Vuorinen iloitsee siitä, että myös ryhmän aikuiset laulavat mukana. Hän rohkaiseekin vanhempia laulamaan omille pikkulapsilleen mahdollisimman paljon, sillä äänellä, mikä kullekin on suotu.

– Oman äidin tai isän ääni on kaikkein tärkein. Yhdessä musisoiden vuorovaikutustaidot kehittyvät kuin huomaamatta, hän sanoo loruilun ja laulelun merkityksestä pienelle.

MLL Kuhmalahden järjestämä muskari Kuhmalahden vanhalla koululla on tarkoitettu 0-3 –vuotiaita lapsille vanhemman seurassa. Eri-ikäiset ja eri kehitysvaiheissa olevat muodostavat iloisen ryhmän, jossa vauvat nauttivat olostaan turvallisesti sylissä isompien osallistuessa omatoimisesti vuorossa olevaan ohjelmanumeroon.

Tämän kevätkauden kymmenestä kokoontumiskerrasta on vielä puolet jäljellä.

– Jatkosta ei vielä tiedä. Se riippuu paljon omasta työtilanteestani, Tanja Vuorinen huomauttaa.