Kulutus vähenee mukavuudesta tinkimättä

Mikkolan navetan energiailta valaisi kuulijoille, että kotona voi säästää energiaa muillakin tavoin kuin sammuttamalla valot tai alentamalla huoneiston lämpötilaa. Uusilla innovaatioilla saadaan ennestään tutut asiat aikaiseksi entistä vähemmällä energialla. Uudelle teknologialle on ominaista, että hankittaessa se ei ole halvin vaihtoehto, mutta maksaa pian itsensä alentuneena sähkönkulutuksena.

Sami Seise muutti jokin aika sitten Rautajärvelle ja perusti sähköalan asennuspalveluja tarjoavan yrityksen. Sähköpalvelu Seise myös myy valaisimia ja tarvikkeita sekä tekee pienimuotoista sähkösuunnitteluakin vaikkapa kodin valaistusta uusittaessa.

– Oli helppo tulla yrittämään, kun täältä soiteltiin ja pyydettiin tulemaan. Sähkö-Paulit oli lopettelemassa toimintaansa ja paikallisilla oli huoli palvelujen jatkuvuudesta, Sami Seise kehuu yrittäjänpolkunsa alkuvaiheita.

 

Ledit yleistyvät ja monipuolistuvat

Seise vannoo valaistuksessa led-tekniikan nimeen. Alkuvaiheessaan taskulampuissa ja merkkivaloissa tutuksi tulleet ledit ovat raivaamassa tietään kaikenlaiseen valaistukseen. Vanhojen hehkulamppujen tilalle puolipakolla tuodut energiansäästölamput ovat jäämässä lyhyen siirtymävaiheen ratkaisuksi.

– Led-valoilla energiantarve putoaa murto-osaan vanhoihin valaisimiin verrattuna. Ne toimivat myös kylmässä, syttyvät heti kirkkaasti ja ovat ylivoimaisen pitkäikäisiä. Käyttöikä normaalissa kotikäytössä on nykyisillä led-lampuilla jopa 27 vuotta, Seise vakuuttaa.

Valaisinvalmistajilta alkaa löytyä led-valaisimia jo moneen lähtöön. Valittavana on muiden muassa kattoon kiinnitettäviä laattamaisia yleisvalaisimia, plafondeja, kohdevaloja, ulkovaloja ja keittiön kaappien alle asennettavia valolistoja, joita voi kytkeä useita peräkkäin. Värilämpötiloja löytyy lämpimistä kirkkaisiin ja useimpiin voi liittää joko liike-, hämärä- tai kaappitunnistimia, himmentimistä puhumattakaan.

Ledin parhaita puolia on se, ettei se tuota lämpöä juuri lainkaan eikä valaisimilta vaadita turvaetäisyyksiä paloturvallisuuden takia. Sen vuoksi ne ovat käteviä myös saneerauskohteissa.

Lattialämmitys on mukavuutensa ansiosta pidetty lämmitysmuoto. Uusimpia sähkötoimisia lattialämmityksiä ei enää valeta lattiabetoniin lämmittämään koko lattiamassaa, vaan ne asennetaan betonin yläpuolelle. Betonilaatan päälle laitettava eristelevy estää lämmön karkaamista alaspäin ja sen päälle kiinnitetään lämpökaapelit kuumaliimalla tai klipseillä.

Kun kaapelien päälle tulee vain lattiapinnoite, on hyötysuhde toista luokkaa kuin betonin sisään valetuilla kaapeleilla. Lämmön säätelykin hoituu huomattavasti ketterämmin.

 

Kennokaihdin pitää talvella lämpimänä – kesällä viileänä

Luopioisten Rego-hallissa toimiva Trendi-kaihdin aloitti muutama viikko sitten ensimmäisenä Suomessa energiakaihdinten valmistuksen. Kaihtimen rakenne perustuu kaksinkertaiseen Duette-kankaaseen. Kaihtimen ollessa alas vedettynä kankaiden väliin muodostuu kennorakenne. Kennon sisällä on paikallaan pysyvä, lämpöä eristävä ilmakerros.

Yrittäjä Matti Leppänen kehuu, että vaikutus on vuodenajan mukaan kahdensuuntainen.

– Täällä pohjoisen talvessa kaihdin estää lämmön karkaamista ikkunan läpi ulos. Rakennusten lämpöhukasta noin viidennes tapahtuu ikkunoiden kautta. Kesähelteellä energiakaihdin taas estää sisään pyrkivää lämpösäteilyä, josta ikkunoiden kautta kulkee noin 50 prosenttia. Näin vähennetään koneellisen viilentämisen tarvetta.

Kaihtimiin on saatavissa nyt myös kosteutta sietävää kangasta, jolla on Suomessa erityinen merkitys.

– Suomi on ainoa maa, missä kaihtimia asennetaan myös ikkunoiden väleihin. Aiemmat kankaat eivät ole kestäneet siellä vallitsevaa kosteutta, vaan ovat irtoilleet liimauksistaan.

Kaihtimia valmistetaan kolmea eri mallia: ikkunan eteen tai väliin asennettavaa sekä ikkunan eteen mallia, jota voidaan nostaa ja laskea sekä ylä- että alareunasta. Tulossa on myös malli, jossa samassa verhossa on sekä päiväkangas että pimennyskangas yökäyttöön. Kevääksi on luvassa myös läpäisevämpiä transparent-kankaita parvekekäyttöön.

Lämpötalouden ja säteilyn eston lisäksi kaihtimen etuja sälekaihtimiin verrattuna ovat päiväkäytössä tasainen valon läpäisy, häikäisyn esto ja narunreikien puuttuminen. Yökäytössä ne mahdollistavat täyden pimennyksen ilman lisäverhoja.

Kankaat sietävät kuumuutta 80 astetta ja ovat vesipestäviä, jotkut voidaan suihkuttaa ja toiset pyyhkiä kostutetulla sienellä.

Asuntoa saneeratessa ei vanhoja, tiiviistä puusta tehtyjä ikkunoita kannata suin päin paiskata kaatopaikalle. Uusilla tiivisteillä ja energiakaihtimilla voi päästä vähintään samaan energiansäästöön paljon pienemmillä kustannuksilla.

 

Energiailta oli osa Maaseudun uudet innovatiiviset asuinalueet –hanketta. Hankkeen seuraava tilaisuus Mikkolan navetalla lauantaina 8.3. kello 13-15. Rauni Kiukas luennoi jätehuoltoasioista.