Koillinen kolkka

Suomen on eurovaalista toiseen näytettävä, ettei se ole itäisen Euroopan luoteinen kolkka vaan läntisen Euroopan koillisin.

Maantieteelle ei kuitenkaan voi mitään. Suomi on varsinaisesta Euroopasta katsoen kaukana merten takana Pietarin henkisessä vaikutuspiirissä enemmän kuin Tukholman. Ruotsi-Suomen valtakunnan aikana suomalaiset olivat sentään kelvollisia taistelemaan kolmekymmenvuotisessa sodassa Ruotsin puolesta.

Autonomian aikana Suomi oli Venäjän näyteikkuna, jossa ei vallinnut maaorjuus kuten emämaassa. Keisarit vierailivat Suomessa useammin kuin omassa maassaan, kuten Vladivostokissa ja Novosibirskissa. Jopa Fabergén munat olivat suomalaisten kultaseppien valmistamia.

 

Nyt on siis taas kova hinku Eurooppaan. Äänestäjät ovat kuitenkin välinpitämättömämpiä kuin ehdokkaat. Vain puolet äänioikeutetuista vaivautuu uurnille.

Keskusta ja kokoomus hamuavat neljää paikkaa. Varmin läpimenijä on kuntaministeri Henna Virkkunen. Hänestä halutaan päästä eroon yli puoluerajojen.

Kaksi muutakin Kataisen hallitukisen ministeriä on vahvoilla, kokoomuksen Alexander Stubb ja vasemmiston Merja Kyllönen. Stubbille riittävät etelän kolmen suurkunnan äänet, Kyllöselle pohjoisen Suomen tien käyttäjien. Heitähän Kyllönen rankaisee sellaisilla veroilla, että tukkikuormia kannattaa ajaa vain venäläisillä rekoilla ja polttoaineella. Hän uskoo Jorma Ollilan viisauteen, jolle ei riittänyt Nokian alamäkiajo.

 

Sirpa Pietikäinen (kok) on samanlainen kestosuosikki kuin Liisa Jaakonsaari (sd). Kumpikaan ei ole osallistunut kauneuskilpailuihin, mutta mielipiteet ovat kirkkaat. Isä Mitro (sd) palaa kotiin jatkamaan vitsien kertomista.

Eija-Riitta Korholan (kok) suurin valtti on siro sääripari. Hänkin siis uusii paikkansa. Petri Sarvamaa livahti Brysseliin Risto E.J. Penttilän avaamasta takaovesta, mutta saattaa hyvinkin jatkaa.

Perussuomalaiset odottavat kannatuksensa mukaista menestystä, mutta pettyvät. Pirkanmaalainen Sampo Terho jatkaa, mutta jopa toisen edustajan saaminen Brysseliin on työlästä.

Toukokuisena vaalipäivänä monet kannattajat ovat umpiunessa tai levittämässä lantaa pelloille.

Ruotsinkielisistä tietokonenero Linuksen isäpappa Thorvalds voisi olla yhtä hyvin vasemmiston kuin Rkp:n ehdokas, mutta kaksikielisyys on määrännyt lähtöruudun.

Keskustalla on nostetta, mutta kvintetistä Väyrynen, Takkula, Rehn, Pentikäinen, Jäätteenmäki korkeintaan neljä läpäisee äänestäjien seulan. Varmin ehdokas on likaisella pelillä pääministerin paikalta savustettu Jäätteenmäki. Väyrynen ottanee hopean ja Rehn pronssin. Neljäs sija voi jäädä jakamatta.

Muutaman kerran Brysselin olosuhteita tutkailleena voin lohduttaa hävinneitä. Bryssel on tylsä kaupunki ja työ siellä vielä tylsempää.