Suojele pala Pirkanmaata – pelasta keltavästäräkin kevät

Pohjankeltavästäräkki. Kuva: Mauri Sorri.

Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys ja Luonnonperintösäätiö aloittavat kampanjan metsä- ja suoluonnon suojelemiseksi pohjoisella ja luoteisella Pirkanmaalla.

Korvet, rämeet ja niiden reunametsät ovat pohjansirkun, keltavästäräkin, riekon ja kuukkelin asuinsijoja. Vielä toistaiseksi Pirkanmaallakin esiintyy näitä uhanalaisia lajeja.

Pirkanmaan metsistä ja suoalueista on suojeltu vain noin 2,5 prosenttia. Suojelualueita on vähän, ne ovat pieniä ja sijaitsevat pääosin hajallaan.

Suojele pala Pirkanmaata -kampanjassa etsitään sopivia suojelukohteita ja kerätään rahaa niiden ostamiseksi suojeluun. Pirkanmaan suoalueista luonnontilaisia on enää viisi prosenttia – siksi kampanjassa etsitään myös ennallistamiskelpoisia soita.

Kampanjaa voi tukea lahjoituksilla Luonnonperintösäätiön tilille FI78 5494 0950 0224 93 viitenumerolla 20585. Varoja kerätään myös pohjansirkkua esittävällä kampanjakortilla. Luonnonperintösäätiön lisäksi kortteja myyvät Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys, Tampereen Luontokauppa ja Ekokampaamo Oranssi.

Pentti Linkolan vuonna 1995 perustama Luonnonperintösäätiö ostaa vanhoja metsiä ja rauhoittaa ne pysyvästi luonnonsuojelulailla. 44 säätiön hankkimasta suojelumetsästä kaksi sijaitsee Sydän-Hämeessä. Entisellä Sahalahden ja Kuhmalahden rajalla Haapasaaressa sijaitseva Korpivainio on 26 hehtaarin kokoinen ja Pälkäneen Salmentakana sijaitseva Mustikkamäki 6,6 hehtaarin kokoinen. Säätiö saa varansa pääasiassa yksityisistä lahjoituksista.