Lääke ja toinen lääke – mitä tulee yhteensä?

Apteekkari Mikko Unkilan luentoa seurattiin kiinnostuneesti. Lääkkeiden yhteisvaikutusten tarkkailu on tuttua monelle Ikäpisteen kävijälle.

Jokaisen on hyvä tuntea lääkkeiden yhteisvaikutusten perusasiat. Tiedon merkitys kasvaa iän mukana samaa tahtia kuin säännöllisesti käytettävien lääkkeiden määrä. Tasaisena virtana lisääntyvät lääkevaihtoehdot ja vaihtoehtolääkkeet herättävät uusia kysymyksiä.

Mitä särkylääkettä voin ottaa peruslääkitykseni ohella? Onko ravintolisistä haittaa? Mitä otetaan tyhjään vatsaan, mitä aterialla, minkä kanssa ei saa nauttia jotain tiettyä ruoka-ainetta? Millaisia annoskokoja voin käyttää muista kuin lääkärin määräämistä tuotteista? Entä laastarit, mikstuurat, voiteet? Mitä eroja on eri valmistajien tuotteissa?

Pälkäneen apteekkari Mikko Unkilan mukaan paras neuvo lääkkeiden kanssa kuuluu: kysy,  jos on epäselvää. Liian monimutkaisia ohjeita, joita saattaa seurata esimerkiksi lääkepakkauksen mukana, ei kannata ruveta tavailemaan ja tulkitsemaan itse. Tärkeintä on selvittää oman lääkityksen kannalta olennaiset asiat ja painaa mieleensä perusohjeet.

 

Oma apteekki auttaa

Pälkäneen Ikäpiste täyttyi kiinnostuneista kuulijoista, kun apteekkari Unkila luennoi lääkkeistä ja niiden yhteisvaikutuksista. Häntä haastateltiin niin innokkaasti, että luento venyi lähes puolet suunniteltua pitemmäksi.

Lääketeollisuus kehittyy niin nopeasti, että jo muutaman vuoden takainen tietämys tuntuu vanhanaikaiselta. Unkila kertoi, että nykyään käytössä on noin 1500 erilaista lääkeainetta, jotka kaikki vaikuttavat keskenään.

Ollaan kaukana niistä ajoista, kun apteekkarin ylpeytenä oli valmistaa itse oman apteekkinsa myyntituotteet – nykyään esimerkiksi Pälkäneen apteekki ei myy itse valmistettuja lääkkeitä enää lainkaan.

Yksi asia kuitenkin yhdistää menneitä ja nykyisiä aikoja. Kun jokin lääkeasia huolettaa, apteekki neuvoo.

Lähin ja varmin apu löytyy omasta apteekista.

– Nimenomaan juuri omasta. Kannattaa keskittää käynnit mahdollisimman tarkoin yhteen apteekkiin, koska sieltä löytyy tieto jo käyttämistäsi lääkkeistä riippumatta siitä, onko ne määrätty paperi- vai e-reseptillä, Unkila neuvoi.

Tulevaisuudessa on hänen mukaansa mahdollista, että e-resepti kehittyy niin, että samat tiedot näkyvät kaikissa Suomen apteekeissa, mutta toistaiseksi niin ei ole.

Hyvä apu voi olla myös lääkepassi, johon merkitään valmiiksi kaikki käytössä olevat lääkkeet sekä niissä vaikuttavat aineet. Siitä on hyötyä myös ulkomailla lääkärissä ja apteekissa asioidessa.

 

Vaikutuksiin monia syitä

Lääkeaineiden yhteisvaikutukset eli interaktiot jaetaan neljään luokkaan. Luokkaan A kuuluvilla interaktioilla ei ole kliinistä merkitystä. Luokassa B interaktion kliiniset seuraukset ovat epäselvät tai voivat vaihdella.

Luokkaan C kuuluvat kliinisesti merkittävät interaktiot, joita voidaan välttää esimerkiksi muuttamalla annoskokoja, ja luokkaan D kliinisesti merkittävät interaktiot, joita pitää välttää.

B- ja C-luokissa yksilöllisillä eroilla on merkitystä, sillä kaikki aineet eivät vaikuta samalla tavalla kaikkiin ihmisiin.

Lääkärin on uutta lääkitystä määrätessään tiedettävä potilaan aikaisemmat ja muut samanaikaiset lääkitykset. Kuuluu lääkärin ammattitaitoon osata määrätä uusi lääke siten, että se on turvallinen, mutta lääkkeiden käytössä pitää itsekin olla huolellinen ja noudattaa ohjeita.

– Joskus lääkkeiden ottaminen on hyvin tarkkaa. On olemassa esimerkiksi luukatolääke, joka pitää ottaa veden kanssa, pystyasennossa, ja ottamisen jälkeen ei saa mennä makuulle, Mikko Unkila kuvaili.

Joskus haittavaikutuksen voi aiheuttaa se, että lääkettä syödään liikaa.

– Esimerkiksi verenpaine- ja sydänlääkkeet, joita käytetään pitkään ja usein kahta tai useampaa lääkettä kerralla, voivat aiheuttaa liian alhaisen verenpaineen. Silloin haittavaikutukset poistuvat lääkkeitä vähentämällä, hän selitti.

Verenohennuslääke Marevan on tunnettu yhteisvaikutuksistaan erityisesti tulehduskipulääkkeiden kanssa.

– Marevanin käyttäjän pitää olla todella tarkka. Yksi särkyannos aspiriinia sen kanssa aiheuttaa sen, että veren hyytyminen heikkenee viikoksi, Unkila varoitti.

Nitro ja erektiolääke Viagra voivat taas yhtä aikaa nautittuina vaikuttaa niin, että mies pyörtyy.

 

Vettä lääkkeen kanssa

Apteekin käsikauppatuotteissa on paljon valinnanvaraa. Kannattaa aina varmistaa, että itse ostettu lääke sopii yhteen reseptilääkkeiden kanssa.

Ruuat, juomat ja ravintoaineet saattavat vaikuttaa odottamattomasti yhdessä lääkeaineiden kanssa. Ensimmäinen hyvä perussääntö kuuluu: ota lääke aina veden kanssa. Esimerkiksi hedelmämehujen sisältämät flavonoidit vaikuttavat maksan aineenvaihduntaan ja tukkivat tiet lääkeaineilta.

Erityisen vältettävä on greippimehu, joka saattaa moninkertaistaan tietyn aineen vaikutuksen. Luontaistuotteista esimerkiksi mäkikuisma vähentää monen lääkeaineen vaikutusta, ja kalaöljyt voivat lisätä verenvuotoaikaa, joten ne eivät runsaina annoksina sovi verenohennuslääkkeiden kanssa.

Kaikki antibiootit eivät imeydy kunnolla, jos niiden kanssa nauttii samanaikaisesti rautaa, kalkkia tai happoa neutraloivia antasideja.

– Jos antibioottiin liittyy maitovaroitus, kannattaa välttää myös närästyslääke Rennietä. Uudemmissa happoa neutraloivissa tuotteissa ei ole samoja vaikuttavia aineita, Mikko Unkila vinkkasi.

Alkoholia pitäisi yleensäkin nauttia lääkkeiden kanssa kohtuudella, mutta keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden kanssa sitä erityisesti pitää varoa. Yhden tietyn antibiootin kanssa alkoholia ei saa nauttia lainkaan. Sen sijaan kahvilla ja teellä ei tiedetä olevan vaikutusta mihinkään lääkeaineisiin.