Asentaja putosi tikkailta, toimitusjohtaja sai sakot

Työsuojeluviranomainen vei K-Supermarket Pälkäneen laajennustyömaalla kaksi vuotta sitten sattuneen tapaturman käräjille. Pälkäneen Putki ja Puhallin Oy:n toimitusjohtaja sai sakkotuomion, koska oikeuden mielestä hänen olisi pitänyt varmistaa, että yrityksen asentaja pääsee kiipeämään turvallisesti kylmiön päälle.

Pälkäneen K-supermarketin laajennustyömaalla maaliskuussa 2012 sattunut työtapaturma toi LVI-urakasta vastanneelle toimitusjohtajalle sakkoja.

Putkiasentaja mursi ranteensa ja satutti jalkaansa, kun nojatikkaat luistivat ja hän putosi 2,5 metrin korkeudelta. Työsuojeluviranomaisen mielestä työntekijälle ei ollut järjestetty työpisteeseen turvallista kulkua. Ennen onnettomuutta asentaja oli noussut sisällä sijaitsevan kylmiön katolle A-tikkailla ja muilla telineillä, vaikka käytettävissä olisi pitänyt olla askelmalliset portaat.

Alun perin laiminlyönnistä syytettiin rakennustyömaan vastaavaa mestaria. Kun rakennusfirmalta löytyi asianmukaiset työturvallisuussuunnitelmat, LVI-yrityksen toimitusjohtajan katsottiin laiminlyöneen valvontavelvoitteensa. Hänen olisi pitänyt parin viikon aikana huomata, ettei kylmiön katolle ollut turvallista kulkutietä.

Tapauksen vei käräjille työturvallisuusviranomainen, joka tutkii työmailla sattuneita onnettomuuksia.

– Asentaja itsekin myönsi, että kyse oli hänen omasta virhearvioinnistaan. Hän ei käyttänyt edes meidän tikkaita, mutta silti minun olisi pitänyt valvoa, ettei tällaista pääse tapahtumaan, Pälkäneen Putki ja Puhallin Oy:n toimitusjohtaja Pasi Lindholm sanoo.

Hänet tuomittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa 660 euron sakkoihin. Yritys sai maksettavakseen tuhannen euron yhteisösakon.