Kuntaliitokset ja keskittymiskehitys ovat vieneet kylistä sen vähänkin, mitä kunnat niille aiemmin tarjosivat. Aktiiviset kylät ovat kuitenkin saaneet tilalle enemmän, sillä maaseudun kehittämisrahalla ne voivat toteuttaa entistä mittavampia hankkeita.
Sydän-Häme kuului alun perin Pomoottorin reviiriin. Pomoottori madalsi onnistuneesti hankebyrokratiaa seudulla. Avaintekijöitä ovat olleet yhdistyksen työntekijöiden lisäksi sen hallituksen paikalliset jäsenet. Apteekin ja kyläkaupan tiskillä on saanut ohjeita kehityshankkeisiin ja neuvoja tukien hakemiseen.
Kuntaliitokset pilkkoivat Pomoottorin alueen ja tekivät yhdistyksestä liian pienen. Viimeinen arkku naulaan oli, kun Kuhmalahti siirtyi muun Kangasalan tapaan Kantrin jäseneksi.
Kuhmalahden kylillä ja yhdistyksillä on edessään uusi aika. Nyt vehkajärveläisten tai pentolaisten hankkeet kilpailevat samalla viivalla samoista rahoista kuin Kangasalan, Lempäälän tai Ylöjärven isot hankkeet. Tämä ei tarkoita sitä, että rahahanat menisivät kiinni, sillä pienellä kylällä ja monen toimijan yhteistyöllä voidaan saada aikaan vielä ansiokkaampia hankkeita kuin kehyskunnissa.
Päättyneellä ohjelmakaudella Kuhmalahden kylät saivat Pomoottorin kautta monin verroin enemmän Leader-rahaa kuin Sahalahden kylät Kantrin kautta. Kyse ei ole pelkästään kehitysyhdistysten, vaan myös kylien eroista.
Lisäksi Kuhmalahdella on vaikuttanut kuntaliitoksesta alkanut kehitysbuumi: kylät ja niiden puitteet on pistetty kuntoon, kun rahaa on vielä saatavissa.
Pälkäne hyppäsi Kantrin sijaan Pirkan Helmi -yhdistykseen, joka on tähän saakka kehittänyt Valkeakosken länsipuolista maaseutua. Nyt yhdistys saa mukaan oikeaa maaseutua ja aktiivisia kyliä.
Pirkan Helmen strategia tarjoaa Pälkäneen kylille mukavaa luettavaa. Yhdistys haluaa kehittää yhteisöllisyyttä sekä luontevaa ja rajoja ylittävää yhteistyötä eri toimijoiden välillä.
Juuri näissä Pälkäneen aktiiviset kylät ovat parhaimmillaan. Ne ovat hyviä luomaan tapahtumia ja kohteita, joissa ihmiset kohtaavat ja yhteisöt tiivistyvät.
Nyt pitää vielä oppia laatimaan ajoissa suunnitelmia ja hakemaan rahoitusta. Sen turvin päästään entistä pidemmälle ja saadaan aikaan entistä enemmän.
Yhteistyötä kannattaa tiivistää muutakin kuin hankerahan saamiseksi. Yhdistykset tekevät ihmeitä, kun yhdellä on järjestyksenvalvojat, toisella äänentoistolaitteet ja kolmannella grillit ja katokset.