Avoimien ovien päivä veti väkeä Vehkajärvellä

Kylänlahden navetassa kävi 500 vierasta

 

 

Maria Nisun ja Mikko Kylänlahden uudessa navetassa lehmät pääsevät kyhnyttämään kylkiään karjaharjaan.

Kylänlahden juuri valmistuneessa lypsykarjanavetassa järjestetty avoimien ovien päivä oli yleisömenestys.

– Kuluneiden makkaroiden ja kahvikuppien perusteella kävi noin 500 vierasta, tilan isäntä Mikko Kylänlahti havainnollistaa perjantaipäivän vilskettä.

Maidontuottajille avoimien ovien päivät ovat hyvä tilaisuus tutustua uusimpaan tekniikkaan ja ratkaisuihin

oikeassa ympäristössä. Erityisen hyödyllisiä katselmukset ovat niille yrittäjille, mitkä suunnittelevat uusien  tuotantotilojen rakentamista.

– Mekin kävimme aika paljon vastaavanlaisissa tilaisuuksissa, Kylänlahti mainitsee.

Oman navetan avoimien ovien päivänä kuhmalahtelaisisäntä ja hänen avopuolisonsa Maria Nisu saivat hyviä neuvoja siihen, miten tuotanto uusissa tiloissa on parasta käynnistää. Hyödyllisen verkostoitumisen ohella tehtiin myös eläinkauppoja.

 

Kylänlahden navetta on korkea ja valoisa.

Robotti lypsää

Ensimmäiset lypsylehmät astelevat navettaan noin viikon kuluttua. Kaikkiaan parsipaikkoja on 70 lehmälle.

– Navettaan tulee ainakin 60 lehmää. Niiden lisäksi tilaa on lehmävasikoille, joista kasvatamme uusia  lypsettäviä, isäntä kaavailee.

Lehmien lypsyt hoitaa yksi lypsyrobotti, joka pystyy lypsämään täydenkin navetallisen eläimet 2-4 kertaa päivässä. Myös rehun jakaminen on automatisoitu.  Kylänlahdella rehut sekoitetaan rehumikserillä ja jaetaan koko navetan pituisella mattoruokkijalla ruokintapöydälle kello-ohjatusti. Kun lehmä saa pieniä annoksia rehua pitkin päivää, se on ruuansulatuksen kannalta parempi kuin suuret kerta-annokset.

Uudessa navetassa eläinten elintilat on rakennettu mahdollisimman mukaviksi. Lehmät makoilevat 45 millin paksuisilla parsipatjoilla, liikkuvat oikein mitoitetuilla käytävillä ja kyhnyttävät kylkiään karjaharjoihin.  Lehmät juovat 17-asteiseksi lämmitettyä vettä, joka lämmitetään maidon jäähdytyksessä vapautuvan  maidon lämmön avulla. Eläimille kelpaa haalea vesi kylmää kaivovettä paremmin.

 

Valvonta lisääntyy

Lypsyrobotti, automaattinen rehunjakelu ja koneellinen lannanpoisto keventävät huomattavasti tuottajien

fyysistä työtaakkaa. Uudessa navetassa jatkuvan valvonnan osuus korostuu entisestään, kun pääluku nousee nykyisestä 25 lehmästä ainakin 60 lehmään.

– Valvomme laitteiden toimintaa, tarkkailemme eläimiä, niiden kiima-aikoja ja siemennyksiä. Näihin töihin tulee kulumaan paljon nykyistä enemmän aikaa.

Aamuherätyksen yrittäjäpari aikoo siirtää tunnilla myöhäisemmäksi.

– Nyt menemme navettaan kuudeksi. Ajattelimme, että tänne uuteen navettaan tulemme vasta seitsemäksi.

 

Avaimet käteen

Kylänlahden navetta on rakennettu Suomen Valmisnavetat Oy:n VANA- valmisnavettakonseptilla, avaimet käteen –periaatteella. Verotonta hintaa navetalle kertyi 850 000 euroa. Myös isännän kädenjälki näkyy rakennuksen sisätiloissa.

– Olin mukana kokoamassa kalusteita, Mikko Kylänlahti huomauttaa.

Vehkajärvellä asuva nuori maidontuottajapari katsoo tulevaisuuteen luottavaisin mielin.

–Ihan hyvältä näyttää. Olen pitänyt tilaa nyt kolme vuotta, kehitys on sinä aikana mennyt parempaan  suuntaan, tuottajahinta ei ole ainakaan laskenut, Kylänlahti sanoo.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?