Valtuustoa odottaa tärkein tehtävä

Aikanaan presidenttiehdokkaana ollut KOP:n pääjohtaja Matti Virkkunen totesi hallintoneuvoston tärkeimmäksi tehtäväksi pääjohtajan valinnan. Sen jälkeen tehtävänä on tukea valittua tai erottaa hänet. Rahamaailmassa se käy helposti, kunhan ladotaan seteleitä paksu kasa korvaukseksi.

Nykyään seteleitä ei edes näe. Kamreeri naputtelee pankin lomakkeelle sopivan summan ja painaa hyväksytään nappulaa.

Valtuuston tärkein tehtävä on ehdottomasti kunnanjohtajan valinta. Valinnan jälkeen häntä on tuettava. Jos valinta osuu väärään, tilanteen hoitaminen saattaa kestää vuosien käräjöinnin ja maksaa suuria summia kuntalaisten rahoja. Valitettavasti joka vuosi on tapauksia, joissa johtaja ja poliitikot on nokkapokalla. Laulun sanoin raastuvan penkit natisevat.

Kunnanjohtajan tehtävä oli takavuosikymmeninä miehinen. Ajat ovat hiljalleen muuttuneet ja varmasti vielä muuttuvat. Nyt joka kuudes johtaja on nainen. Yleisesti luullaan, että naiset ovat johtajina vain pienissä kunnissa. Luulo ei ole lainkaan oikea.

Ylivoimaisesti suurimman kaupungin, Helsingin, johtajana oli pitkään nainen. Hän tietääkseni onnistui työssään hyvin. Hänen aikanaan apulaisjohtajana oli jyrkkä ja kova nainen, joka nousi Espoon kaupunginjohtajaksi. Väitteiden mukaan huoneen lämpötila olisi laskenut ainakin pari astetta johtajan astuessa sisään.

Viime aikojen mielenkiintoisimpana pidän Kittilän kunnanjohtajan valintaa. Sen lukeminen saattaa monen yllättää. Valintaa arvioidaan silti hyvin onnistuneeksi. Suurimman päivälehden haastattelija luonnehti häntä tarmokkaaksi, yhteistyökykyiseksi ja porvarilliseksi.

Kunnanhallituksessa keskustan edustajat saivat ykkösehdokkaaksi varttuneen puoluetoverin. Valtuustossa valittiin äänin 18-9 Kauniaisista lähtenyt vihreä feministi, Anna Mäkelä. Koulutuksen hän olisi saanut media-alalta ja toiminut yliopistossa opettajana sekä ahkerana kirjoittajana eri lehdissä.

Harrastuksina olivat tarmokas hääriminen vihreissä ja feministeissä. Kauniaisten valtuustoon hänet valittiin 2004.

2007 32-vuotiaana Mäkelästä tuli Siuntion perusturvajohtaja. Lyhyen Lohjalla olon jälkeen, valinta vei Kittilään, jossa perheellä oli ennestään kesämökki. Kuten tuhkimotarinaan sopii, Mäkelä jäi kohta valintansa jälkeen äitiyslomalle.

Ensimmäisillä kuntapäivillä rupukuntien varttuneet miesjohtajat tytöttelivät.

Itse huomasin hänet, kun Lapin maakuntaan lehteen ilmestyi nuorelta vaikuttanut, fiksusti kirjoittava nainen.

Tarmokkaasti kunnanjohtaja puolustaa Euroopan suurinta kultakaivosta, joka on tuonut kuntaan 600 työpaikkaa. Kun muissa kunnissa lopetetaan kouluja, Kittilässä tarvitaan laajennuksia.

 

Jaakko Ikävalko

Kangasala