Kun toiminta laajenee, kaverikoirat tulevat Pälkäneellekin

Tamperelainen Laura Lautaluoma on miettinyt pitkään, josko lähtisi koiransa Mimin kanssa mukaan kaverikoiratoimintaan. – Olen ammatiltani sairaanhoitaja, ja opiskeluaikoinani Mimi oli usein mukanani vanhainkodeilla. Se on luonteeltaan rauhallinen ja äärimmäisen kiltti.

Suomen Kennelliitto hakee jatkuvasti kaverikoiria mukaan toimintaansa. Kaverikoiratoiminnan yhteyshenkilön Milla Kaarion mukaan tavoitteena on saada toiminta kattamaan koko maan.

– Päämääränämme on, että kaverikoira olisi jokaisen tarvitsevan ulottuvilla, Kaario sanoo.

 

Milla Kaario, mitä kaverikoiratoiminta oikein on?

– Kaverikoiratoiminta on vapaaehtoistoimintaa, jossa koira tuo iloa, elämyksiä ja läheisyyttä ihmisille, joilla ei ole omaa koiraa. Kaverikoiranohjaajat vierailevat koiriensa kanssa esimerkiksi lasten, kehitysvammaisten ja vanhusten luona erilaisissa laitoksissa, kouluissa, päiväkodeissa ja tapahtumissa. Toiminnan tavoitteena on ihmisten ilahduttaminen ja piristäminen.

Tampereen itäisessä ryhmässä, johon kuuluu myös Kangasala, on tällä hetkellä noin 12 aktiivista kaverikoiraa. Itäisen ryhmän lisäksi Tampereen seudulla ja lähikunnissa toimii viisi ryhmää, joissa on vaihteleva määrä koiria.

 

Millainen kaverikoiran tulee olla?

– Kaverikoirat ovat tavallisia aikuisia kotikoiria, joille on kertynyt elämänkokemusta erilaisista ihmisistä, paikoista, hajuista ja tilanteista. Kaverikoiran tulee olla terve, vähintään 2-vuotias, ihmisystävällinen koira, jolla on hyvä ja luottavainen suhde ohjaajaansa.

Kaverikoiratoimintaan mukaan lähtevältä edellytetään ryhmätyötaitoja ja koiralta kykyä työskennellä toisten koirien läheisyydessä. Toiminnassa on mukana suuri joukko eri rotuisia koiria, ei voi siis sanoa, että joku tietty rotu sopisi toimintaan paremmin.

Koiraa ei erikseen kouluteta kaverikoiratoimintaan.

Mitä ohjaajalta vaaditaan?

Koiranohjaajan tulee tuntea koiransa erittäin hyvin. Ohjaajan tehtävänä on tukea koiraa vierailujen aikana, ja ymmärtää, milloin koira ei enää viihdy vierailulla. Ohjaajan tehtävä on taata turvallinen kohtaaminen sekä asiakkaalle että koiralle. Koirien osalta ollaan tarkkoja siitä, ettei liian tiheillä käynneillä tuoteta koiralle stressiä. Koirakon käyntitiheys onkin maksimissaan yksi käynti viikossa.

Kaverikoirat toimivat lähes aina vähintään pareittain, ja vierailut tehdään pääsääntöisesti ryhmänä vierailukohteen koosta ja asiakkaiden määrästä riippuen. Kokeneemmat kaverikoirat saattavat joissakin tapauksissa käydä tapaamassa yksittäistä asiakasta ohjaajansa kanssa esimerkiksi yhteisen kävelylenkin tai juttutuokion merkeissä.

 

Oletteko käyneet Pälkäneen vanhainkodeissa tai muissa paikoissa Pälkäneellä?

Tällä hetkellä meillä ei ole mahdollisuutta tulla Pälkäneelle asti vierailulle, mutta tulevaisuudessa tulemme aivan varmasti, kun vain saamme toimintamme laajenemaan.

 

Miten toimintaanne pääsee mukaan?

Kaverikoiratoimintaan pääsee mukaan joko Kennelliiton kaverikoirakurssin käytyään tai kouluttautumalla paikkakunnalla toimivassa kaverikoiraryhmässä.

Ennen koulutukseen hakemista on hyvä tutustua kaverikoiratoiminnan ohjeisiin ja miettiä pystyykö sitoutumaan vapaaehtoistoimintaan. Toiminta ei ole tarkoitettu koiran kouluttamiseen tai sosiaalistamiseen tai meriittien keräämiseen koiralle, vaan vapaaehtoistoiminnan toteuttamiseen.

 

Miten teitä voi pyytää vierailulle?

Kennelliiton sivuilta löytyy oman alueen kaverikoirayhteyshenkilön yhteystiedot, johon voi ottaa yhteyttä. Vierailu kestää normaalista noin puoli tuntia.

 

Miten asiakkaanne suhtautuvat koiriin?

Asiakkaat suhtautuvat kaverikoiriin ystävällisesti ja pääsääntöisesti luottavaisin mielin. Palaute vierailukohteiden henkilökunnalta ja asiakkailta on aina ollut positiivista, ja olemme aina odotettuja vieraita.

 

Miten itse olet päätynyt mukaan toimintaan?

– Itse olen ollut mukana toiminnassa alusta asti. Ensimmäinen kurssi Tampereella järjestettiin 2007, ja siitä asti olen koirani Veetin kanssa ollut aktiivisesti mukana. Lisäksi Veetin poika Ruuti odottaa mukaan pääsyä toimintaan. Ruuti täyttää huhtikuussa toimintaan kaksi vuotta, mikä on vähimmäisikä mitä kaverikoiralta vaaditaan.

Luin aikoinaan toiminnasta netin kautta ja ajattelin heti, että tämä toiminta voisi olla sopiva minulle ja koiralleni. Työskentelen hoitoalalla, joten senkin vuoksi koen toiminnan omakseni.

 

Mikä on ”kaverikoiramitali”?

Se on koirakohtainen ansiomitali, ja kukin koira saada kerran elämässään. Mitalin on ansainnut koira, joka on ollut toiminnassa mukana yli vuoden, ansainnut huivinsa vähintään puoli vuotta ennen palkitsemista ja suorittanut vähintään 10 täysivaltaista käyntiä. Jokainen palkittava koira saa oman mitalin ja kunniakirjan.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *