Luja Leidit riemukkaasti kolmoseen

Karoliina Vierikka juhlii tärkeää osumaa muiden naisten kanssa.

Loistokauden pelannut SB Lujan naisjoukkue Luja Leidit oli pohjustanut lauantaiseen kotiturnaukseen itselleen ja kannattajilleen jännät paikat. Päivän aikana ratkeaisi, jatkuuko kausi vielä nousukarsinnoissa vai päättyykö se parhaalla mahdollisella tavalla, eli suoralla nousulla kolmosdivariin.

Homma oli omissa käsissä, sillä voittamalla molemmat ottelunsa joukkue olisi vääjäämättä kahden suoran nousijan joukossa. Jännitettävää saattoi kuitenkin riittää koko päiväksi, sillä turnauksen kotijoukkueen osana on aina pelata päivän ensimmäisessä ja viimeisessä pelissä.

 

Alku näytti liiankin helpolta

Avausottelu näytti jo ratkenneen, kun Miia Härkälä vei Lujan Leidit 3-0 johtoon.

Päivän avausotteluun Luja Leidien vastustajaksi asettui LFT, jolle tuloksella ei ollut sarjataulukon kannalta enää juurikaan merkitystä. Kotijoukkue hallitsikin ensimmäisen erän tapahtumia ja sai muutamia hyviä maalipaikkoja erän alkuun.

Maalitili aukesi ajassa 6.19, kun LFT:n puolustajan avaus kimposi vahvasti karvanneen kapteenin Johanna Lindholmin jalasta suoraan LFT:n maaliin. Lisämaaleja ei Luja onnistunut erässä tekemään ja toisessa päässä maalivahti Minna Viitanen hoiti vastustajan harvat vetopaikat varmoin ottein.

Toinen erä oli Luja Leidien hallintaa. Vapauttava 2-0 syntyi kuudennella minuutilla Karoliina Vierikan väkevällä yksilösuorituksella. Karoliina riisti pallon keskialueella ja lähti haastamaan kahta vastustajaa, joiden vahvasta häirinnästä huolimatta oikeasta laidasta lähtenyt tarkka kuti päätyi maalin perukoille.

Erän loppupuolella Luja sai hyvän painostuksen hyökkäyspäähän. Pallo ehdittiin jo menettää, mutta Petra Vainikka riisti sen takaisin omille. Syöttö napsahti Miia Härkälälle, joka veivasi itsensä vetopaikkaan. Maalivahti näki tuskin lainkaan Suvi Lahtisen ja Tanja Jokelan tekemän maskin takaa lähtenyttä laukausta. 3-0 ja peli näytti ratkenneen.

 

Ote meinasi livetä

Katri Mäkinen piti vastustajat irti pallosta.

Päätöserässä tuli kuitenkin esiin salibandyn arvaamattomuus. Heti aloituksesta pallo pomppi Lujan maalille LFT:n hyökkääjälle, joka onnekkaasti valoi kylmää vettä Leidien niskaan kavennusmaalillaan ajassa 30.06.

Lisää kylmää kyytiä tuli jo parin minuutin päästä, kun vastustaja rokotti vapaalyönnin jälkitilanteesta armottomasti pelin lukemiin 3-2. Tässä vaiheessa Lujan puolella puristettiin mailoja jo lujaa.

Valmentaja Risto Knuutinen otti aikalisän ja tiivisti joukkueensa kahteen kentälliseen. Näin Luja sai pelin tempoa nostettua, puolustusta tiiviimmäksi ja painopisteen taas vastustajan päätyyn.

Viimeistely kuitenkin ontui ja tuskan maksimoi vastustajan tasoitusmaali reilut seitsemän minuuttia ennen päätössummeria. Tarkka veto takaylänurkkaan yllätti Minna Viitasen. Voitto tuntui lipeävän Leidien käsistä ja sarjanousu oli hetken vain kaukainen haave.

Jo hiipumaan päin ollut usko palasi kertaheitolla, kun Miia Härkälä keskialueen pallonriiston jälkeen sai pallon vastustajan maalille, jossa Heidi Järvi pääsi iskemään voittomaalin suoraan ilmasta. Maalin syntyajaksi merkittiin 40.41.

Voiton takuunaisena hääri ennen kaikkea maalivahti Minna Viitanen, joka etenkin muutamilla päätöserän haamutorjunnallaan piti Lujan voittohaaveet elossa vaikeilla hetkillä. Hyökkäyskolmikko Johanna Lindholm–Karoliina Vierikka–Katariina Kujala sai jatkuvasti painetta vastustajan päätyyn. Puolustuspäässä luutivat tehokkaimmin Lulu Kautto ja Miia Härkälä.

Seuraava ottelu ratkaisi lopullisesti SB Luja Leidien sarjanousun, kun sarjakärki SBT PaPo voitti Lujan takana kolmantena kärkkyneen YPA II:n. Näin Luja nousi tavoittamattomaan kolmen pisteen johtoon YPA II:sta ja juhlat saattoivat alkaa.

 

Lopuksi pakkopullaa

Johanna Lindholm pohjusti nousujuhlat ja ratkaisi päätösottelun voiton 6-4 osumallaan.

Viimeinenkin peli täytyi kuitenkin pelata. Sillä ei ollut kummankaan joukkueen sijoitukselle merkitystä, mikä näkyi otteissa hitaana tempona ja ajoittain avoimena puolustamisena.

Luja-valmentaja Risto Knuuttila kunnioitti joukkueensa sarjanousua pukeutumalla viimeiseen otteluun oikein pukuun. Eikä kyseessä ollut suinkaan verkkapuku.

Ottelu noudatti pitkälti samaa kaavaa kuin Lujan ensimmäinenkin. Luja hallitsi kahta ensimmäistä erää ja johti toisen erän loppupuolella jo 4-1. Maaleista vastasivat Katariina Kujala kahdesti sekä Johanna Lindholm ja Petra Vainikka kerran.

Vastustaja NoPS kavensi ennen viimeistä taukoa tilanteeksi 4-2, ja huolimatta Miia Härkälän 5-2 -maalista päätöserän toisella minuutilla, nousi NoPS vielä kahdella nopealla täysosumalla maalin päähän.

SB Luja Leidien kapteeni Johanna Lindholm näytti kuitenkin, mikä hän on naisiaan, ja sivalsi ottelulle lopullisen niitin 6-4 -osumallaan. Johanna jahtasi loppuhetkillä vielä hattutemppua, mutta NoPS:n maalivahti ei ollut enää yllätettävissä.

SB Lujan Leidit jättivät hyvästit nelosdivisioonalle arvoisellaan tavalla.

 

Ei mennyt ainakaan alakanttiin

Luja ei uskaltanut juhlia voittoa vielä avausottelun jälkeen, mutta päätösturnauksen päätösottelun jälkeen tunnelmat olivat helpottuneet.

Ennen Luja Leidejä nousujuhlia vietti miesten kakkosjoukkue. Nuorten pelaajien kasvupaikkanakin toimiva reservijoukkue varmisti viikkoa aiemmin itselleen nelosdivisioonapaikan ensi kaudeksi.

Naisten valmentaja Risto Knuuttila muisteli, että kauden alussa vähimmäistavoitteeksi asetettiin ylempään jatkosarjaan pääsy. Hän ei tunnustanut, että suora nousu sarjaa ylemmäksi olisi varsinaisesti yläkanttiin. Myönsi kuitenkin, että suoritus oli tavoitetason yläpäästä.

– Vastus kovenee ensi kaudella, mutta uskon, että meillä on saumaa pärjätä kolmosessakin. Pelimatkat saattavat jopa lyhentyä, kun nyt on jouduttu kulkemaan Jyväskylää ja Parkanoa myöten. Parkanohan tosin nousi myös.

Näyttää siltä, että ainakin joukkuehengen puolesta Luja Leidit pärjää koviakin porukoita vastaan. Sitä luokkaa ovat naisten hengennostatusrituaalit ennen ja jälkeen pelin sekä omien maalien jälkeen.

– Mahtavaa! Koko viikko tätä päivää on jännitetty ja nyt se on hoidettu, kiteytti kapteeni Johanna Lindholm omat ja varmasti pelikavereidenkin tunteet taiston tauottua.

Ensi kaudella vastus kovenee pykälän verran, kun Lujan Leidit pelaavat kolmosessa.

Naisten 4. divisioona, ylempi jatkosarja

Sarjatilanne ennen lauantaista päätösturnausta

SBT PaPo 12 10 1 1 62–29 21
SB Luja 12 9 1 2 47–20 19
YPA II 12 8 2 2 51–27 18
NoPS 12 6 1 5 48–46 13
TorSpo 12 4 2 6 21–37 10
LFT 12 3 1 8 37–56 7
Happee II 12 1 2 9 34–58 4
MäntU 12 1 2 9 32–59 4

Lohkon kaksi parasta joukkuetta kolmosdivisioonaan, kaksi seuraavaa jatkokarsintoihin.
SB Luja varmisti nousun voittamalla LFT:n 4–3 ja NoPS:n 6–4.