Hyvinvointi syntyy omista valinnoista

 

Vuokko Kallioniemi kertoi Honkalassa diabeteshoidon nykytilasta.

Mahdoton määrä tietoa diabeteksen ja siihen läheisesti liittyvien sairauksien ehkäisystä ja hoidosta, roppakaupalla vinkkejä muuhunkin elämänhallintaan, terveellisen elämän teemapäiviä lapsille ja nuorille, kymmeniä luentoja ja satoja mittauksia.

Kaikkea tätä ja paljon muuta sai aikaan Tampereen diabetesyhdistyksen Voi hyvin –hanke puolitoistavuotisen elinkaarensa aikana. Pälkäneen, Kuhmalahden, Oriveden ja Juupajoen alueella vaikuttaneen projektin tavoitteena on ollut kannustaa ihmisiä edistämään omaehtoisesti hyvinvointiaan. Jos hankkeen ympärille kehittyneen toiminnan määrästä ja laadusta on mitään pääteltävissä, eivät työhön käytetyt vajaat satatuhatta euroa menneet suinkaan Kankkulan kaivoon.

Viimeistä Voi hyvin -tilaisuutta vietettiin Aitoon Honkalassa lähes 50 osallistujan voimin. Tervetuliaissanoissaan yhdistyksen puheenjohtaja Marjatta Stenius-Kaukonen toivoi hankkeelle saatavan alkavalla, uudella ohjelmakaudella jatkoa ”kun olemme nyt yhden hankkeen ajan tätä harjoitelleet”.

 

Kunta järjesti korottoman pikavipin tärkeälle hankkeelle

Pälkäneen kunnan terveisinä kunnanjohtaja Esko Arasalo kannusti diabetesyhdistuksen kaltaisia toimijoita ponnistelemaan jatkossakin terveyden hyväksi. Muuten ei yhteiskunta selviydy velvoitteistaan.

– Joku saattaa kysyä, onko työ terveyden edistämiseksi jo tehty Pälkäneellä, kun Kangasala tuottaa jatkossa sosiaali- ja terveyspalvelumme. Ei suinkaan, vaan olemme vasta alkutaipaleella. Terveys on meidän kaikkien tehtävä, riippumatta siitä, mistä palvelut tuotetaan, Arasalo vakuutti.

Pälkäneen kunta varmisti hankkeen liikkeellelähdön yhdessä Oriveden kanssa antamalla korotonta lainaa alkuvaiheessa, kun maaseudun kehittämisrahaston tukipäätös viipyi pitkään vaarantaen projektin toteutuksen.

Toimintaansa päättelevän Pomoottori ry:n toiminnanjohtaja Merja Kirjasniemi teki tilinpäätöstä siitä, mitä kuluneina vuosina on saatu aikaan:

– Olisi hauskaa kiertää bussilla kaikki kohteet, joita Pomoottori on kylillä tukenut. Matka kestäisi kauan, sillä pysähdyspaikkoja olisi todella paljon. Voi hyvin –hanke ei jätä jälkeensä mitään pysyvää rakennusta, mutta siitä jää monen ihmisen mieleen pysyvä tieto siitä, että omilla valinnoillaan jokainen voi vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa.

 

Voi hyvin -hankkeen tilaisuudet keräsivät tuhatpäisen yleisön. Päätöstilaisuuskin houkutteli viisikymmentä kuulijaa.

Yhteistyöllä syntyi pysyviä tuloksia

Voi hyvin -toimipiste on ollut Luopioisissa Mikkolan navetan yhteydessä. Toiminnan sielu, työntekijä Anne Halkosalo jakoi auliisti kiitosta yhteistyökumppaneille.

– Esimerkiksi monet paikalliset yhdistykset ovat mahdollistaneet tapahtumien ja toimintaryhmien syntymisen. Kaikki mukana olleet 12 yhdistystä ovat olleet meille tärkeitä kumppaneita ja saaneet samalla näkyvyyttä omalle toiminnalleen, kiitteli Halkosalo.

Yleisöluennot, joiden luennoitsijoiksi on onnistuttu värväämään monia alansa huippuja, olivat yksi hankkeen kulmakivistä. Luentoihin, teemailtoihin ja tietoiskuihin osallistui kaikkiaan noin tuhat henkeä. Huima saavutus, sillä tilaisuudet olivat vankkaa asiaa, eivätkä sokerikuorrutettua viihdettä!

Tietoa vietiin myös kouluille ja päiväkoteihin. Leikin varjolla kerrottiin lapsille ja nuorille terveellisen ja epäterveellisen elämän eroista ja muun muassa tutustumalla ravitsemusnäyttelyyn.

Kesällä hanke levittäytyi toreille ja markkinoille. Tapahtumissa jaettiin terveysinfoa ja tehtiin satoja erilaisia terveydentilasta kertovia mittauksia.

Vakavimmat haasteet tulivat eteen, kun yritettiin lähestyä ateriapalvelujen tuottajia. Jotkut lähtivät mukaan, mutta etenkin kaupalliset toimijat karsastivat toimintansa tarkastelua terveyden näkökulmasta. Liekö syynä sitten yrittäjän ainainen kiire vai välinpitämättömyys? Terveellisiä, lähellä tuotettuja raaka-aineita ainakin luulisi olevan tarjolla täällä Pirkanmaan ruoka-aitan maisemissa.

Anne Halkosalo iloitsi erityisesti siitä, että vaikka hanke loppuu, se jää elämään monen toimintaryhmän muodossa.

– Esimerkiksi Rautajärven kuntosaliryhmät, Luopioisten muistikerho ja Pohjan diabeteskerho jäävät elämään. Aitoon vesijumpparyhmät ovat siirtyneet Pälkäneen Luja-Lukon vetovastuuseen.

Päätöstilaisuudessakin yleisö sai rautaisannoksen terveystietoa, kun diabeteslääkäri Vuokko Kallioniemi luennoi lopuksi diabeteshoidon nykytilasta.