Autiotalosta tuli monen taiteen Ainontalo

Elli Isokotamäki, Meeri Yli-Äyhö, Ronja Seppälä ja Alma-Aleksiina Taiminen valmistavat paperinukkeja animaatioonsa.

Ainontalon eteisen naulakossa lukee varoitus: älä ripusta tähän vaatteita, naulakko on huonosti kiinni.

– Meillä on täällä vielä muuttotunnelma. Vähän kaikki on kesken ja suunniteltavaa on vaikka millä mitalla, nauravat Kuvataidekoulu Siluetin opettaja Valpuri Tauriainen ja Käsityökoulu Näpsän ohjaaja Taina Keskinen.

Molemmat koulut ovat juuri kevään koitossa saaneet uudet tilat, jotka sijaitsevat Ainontie 6:ssa aivan Kangasalan keskustassa. Rakennus on 1950-luvun alkupuolen omakotitalo, jonka yläkerrassa on kolme huonetta Siluetille ja alakerrassa saman verran tilaa Näpsälle. Lisämausteena on iso valoisa lasikuisti ja kodikas piha.

Taloille löytyi oitis nimi: kuvataide- ja käsityökouluna se saa olla Ainontalo.

Kangasalan kunnan omistama rakennus on purku-uhan alla ja jäämässä uuden asemakaavan jalkoihin, mutta lähimmäksi viideksi vuodeksi se on luvattu kuvataide- ja käsityökoulujen käyttöön.

Toisin kuin Siluetin edellisessä tilassa, Ainontalossa voidaan hyödyntää myös piha-aluetta.

– Aikaisemmin Siluetilla oli tilat Pikonkankaalla tehdashallin toisessa kerroksessa. Siellä oli vain yksi ikkuna, ja maisema oli yksitoikkoinen. Tässä olemme aivan elämän keskellä, maisema on vaihteleva, kulttuuri ja historia käden ulottuvilla, Valpuri Tauriainen iloitsee.

Sisätilatkin miellyttävät häntä, vaikka ne ovat paikoin rapistuneet ja vaativat muutoksia sopiakseen opetustiloiksi.

– Luovia ratkaisuja tässä tarvitaan, että kaikki saadaan toimimaan, mutta paljon hyvää tässä on. Ikkunoita on joka suuntaan, joten valo on kaunis ja vaihteleva, ja vanha talo herättää mielikuvituksen eri tavoin kuin paljas halli, hän pohtii.

 

Piirustuspöydältä tietokoneelle

Joonas Pyrhönen ja Eemi Syrjä järjestävät minecraft-animaation legoukkoja kuvausvalmiiksi.

Ainontalon yläkerrassa seinät ovat vielä paljaat ja kalustusta täydennetään myöhemmin, mutta pöytien ympärillä työskennellään jo täyttä päätä. Siluettilaiset 9–12 -vuotiaat tytöt ja pojat harjoittelevat animaation tekoa; pojilla on työn alla legojen avulla toteutettava minecraft-animaatio, tytöt taas ovat luoneet tarinan, jossa päähenkilöinä ovat manga-hahmoja muistuttavat paperinuket.

Työssä on monta vaihetta, kun ensin pitää keksiä tarina, sitten päättää animaation laji, sitten valmistaa hahmot ja tausta ja vasta sitten päästään kuvaamaan. Sen jälkeen kuvat siirretään tietokoneelle, ja lopuksi pitää vielä luoda äänimaailmakin.

Median kuvamaailma on yksi osa kuvataiteen perusopetusta, jota Siluetti antaa. Kokonaisuuteen kuuluvat niin kuvailmaisu, muotoilu, nykytaide, kulttuuri- ja taidehistoria sekä rakennettu ja luonnon ympäristö.

– Pyrimme perehtymään taiteen maailmaan mahdollisimman monipuolisin tekniikoin ja näkökulmin. Vuoden vaihteen aikaan Lepokodilla pidetyssä Tulikettu-työpajassa tarkastelimme liikettä valokuvauksen kautta ja nyt työstämme animaatioita. Kevään lopuksi meillä on vielä taidenäyttelykäynti ja kevätretki luontoon, jolloin on tarkoitus kokeilla ulkona piirtämistä, Valpuri Tauriainen kertoo.

Ainontaloon pääsee kesälläkin

Ainontalo on mukana Kangasalan kulttuurikesässä, vaikka varsinainen opetus onkin kesätauolla.

Kangasalan Kulttuuri- ja hyvinvointitoripäivänä 10.5. Ainontalolla vietetään avajaisia. Käsityökeskus ja Siluetti järjestävät silloin ohjelmaa yleisölle, ja taloon on avoimet ovet kello 10–15. Tarjolla on ainakin vauvojen värikylpyä ja non-stop -työpaja.

– Se sattuu olemaan Ainon nimipäiväkin, joten se on paras mahdollinen avajaispäivä meille, Valpuri Tauriainen kertoo.

Ainontalo osallistuu myös lasten Lasten löytöretki -tapahtumaan kesä- heinäkuun vaihteessa. Tänä vuonna lasten kesäpäiviä vietetään eri puolilla Kangasalaa 30.6.–6.7.2014.

Mikä koulu on Emil?

Kangasalalainen kuvataidekoulu Siluetti on osa tämän vuoden alussa toimintansa aloittanutta Kuvataide- ja käsityökoulu Emiliä, johon kuuluvat

Animaation laatimisessa on monta vaihetta.

myös Valkeakosken kuvataidekoulu, Valkeakosken käsityökoulu sekä Pälkäneen visuaalisen alan taiteen perusopetus.

Kuvataide- ja käsityökoulu Emil on siis osa Valkeakoski-opistoa ja vastaa kaikesta opiston visuaalisten alojen taiteen perusopetuksesta.  Emilin lisäksi taiteen perusopetusta annetaan musiikkiopistossa, balettikoulussa ja teatteri-ilmaisun koulussa. Taiteen perusopetuksen opetustarjonta vaihtelee kunnittain.

Viime vuonna sekä Siluetille että Pälkäneen kuva- ja käsityötaiteen perusopetukseen laadittiin uudet opetussuunnitelmat, jotka pohjautuvat valtakunnallisiin Taiteen perusopetuksen yleisin oppimäärän opetussuunnitelman perusteisiin.