William Shakespeare, teen kera

Vuonna 1564 syntyneen William Shakespearen juhlavuotta vietetään ympäri maailmaa.

Pälkäneen pääkirjastossa nautitaan ensi maanantaina teetä englantilaiseen tapaan maailman kirjallisuushistorian luultavasti tunnetuimman hahmon kunniaksi. Kesäpälkäneläinen Vuokko Sivuranta kertoo William Shakespearen elämästä ja tuotannosta sekä englantilaisesta kulttuurista Arkissa Kello viiden teellä 14.4. kello 17. Tekstinäytteitä lukevat Aila Pakarinen ja Leena Ahonen.

Shakespearen syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 450 vuotta. Hänen tarkkaa syntymäpäiväänsä ei tiedetä, mutta hänet on merkitty kastetuksi 26. huhtikuuta 1564 Stratford-upon-Avonissa Warwickshiressä. Sen mukaan hän on syntynyt arviolta 3–5 päivää aikaisemmin.

Hän on edelleen kaikkien aikojen tunnetuin englantilainen kirjailija, jonka henkilöllisyys on välillä kyseenalaistettu ja mestariteosten kirjoittajaksi arveltu yhtä tai useampaa muuta henkilöä. Nykytutkimus pitää kuitenkin kirjailijan henkilöllisyyttä todistettuna.

Shakespearen tuotanto ajoittuu vuosiin 1585–1613.  Hän kuoli 52-vuotiaana 23. huhtikuuta 1616.

 

Varhain Shakespeare-koukkuun

Vuokko Sivuranta on ollut kesäpälkäneläinen koko ikänsä. Kuva Kalle Laakso

Syntyjään helsinkiläinen, isänpuolisilta juuriltaan pälkäneläinen Vuokko Sivuranta työskenteli 40 vuotta Vihdissä lukion englanninkielen lehtorina. Shakespearen tekstit ja 1600-luvun englanti veivät hänet mukanaan jo opiskeluvuosina, kun englantilaisen filologian opintoihin kuului viiden Shakespearen näytelmän lukeminen ja tenttiminen.

– Ensin tuntui kamalalta koko urakka. Ajattelin, että voi kauheaa, nykyenglantiahan minä olen tullut opiskelemaan ja nyt vaaditaan perehtymistä vuosisatoja vanhaan kieleen. Mutta kävikin niin, että jäin saman tien koukkuun. Minusta tuli Shakespeare-fani loppuelämäkseni, Vuokko Sivuranta nauraa.

Niinpä hänen oppilaansakin saivat oppia Shakespearensa ajoissa eikä ainoastaan koulun penkillä.

– Kansainvälisyys on aina ollut minulle tärkeää opetuksessa, ja siksi olen vienyt oppilaita paljon ulkomaille. Niinhän se on, että samalla kun opettaa kieltä, opettaa kyseisen maan kulttuuria. Viisitoista kertaa olen käynyt oppilaitteni kanssa pelkästään Englannissa, Sivuranta muistelee.

Shakespeare kirjoitti monipuolisen näytelmätuotantonsa ohessa runoja ja sonetteja. Hänen teoksiaan ei mikään tutkimus ole pystynyt ammentamaan loppuun asti.  Joku on muotoillut asian niin, että Shakespeare on jo kertaalleen sanonut kaiken sen, mitä myöhempinä vuosisatoina on kirjoitettu.

– Omia suosikkejani ovat suurimmat draamat, joissa mennään ihmismielen syvyyksiin, joissa paljastuu vallanhimo ja kaikki muu ihmisen musta puoli. Minuun on myös tehnyt suuren vaikutuksen se, miten valtavasti Shakespeare on vaikuttanut englannin kieleen – enemmän kuin kukaan muu, Vuokko Sivuranta sanoo.

Suomessa hiljaista juhlintaa

Vuokko Sivuranta on havainnut, että aika harva suomalainen on samalla asialla kuin hän. Ajatus Shakespeare-illoista alkoi tuntua entistä

tärkeämmältä, kun osoittautui, että kirjailijan juhlavuosi ei ole tähän mennessä herättänyt Suomessa suurtakaan kiinnostusta.

WSOY on tosin julkaissut uudet käännökset tai ensimmäiset suomennokset kaikista 38 näytelmästä siten, että koko sarja valmistui viime syksynä, mutta teatteripuolella on ollut toistaiseksi hiljaista, eikä juhlavuosi ole erityisemmin sytyttänyt lehdistöäkään.

– Otin yhteyksiä eri puolille ja hämmästyin, kuin huomasin, että asiaan ei tosiaan Suomessa ole kiinnitetty enempää huomiota. Voi olla, että kun meillä on samaan aikaan kolmen merkittävän kotimaisen kirjailijan, Tove Janssonin, Minna Canthin ja Aleksis Kiven merkkivuosi, ne vievät päähuomion, Vuokko Sivuranta arvelee.

Englannissa, erityisesti Lontoossa ja mestarin syntymäkaupungissa Stratfordissa juhlitaan tietenkin näyttävästi, samoin monissa kaupungeissa muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Vuokko Sivurannan ajatus Shakespeare-illoista on saanut riemastuneen vastaanoton sekä Helsingissä että Vihdissä.

– Tällä hetkellä minulla on tiedossa neljä iltaa, joita odotan innolla, hän kertoo.

Stratfordin kaupunki Warwickshiressä Englannissa Shakespearen aikaan.