Aineen sokea paimenkoira ja gravitaatioaaltoja Sydän-Hämeessä

 

 

Taija Ahosen keramiikkaa tulevan kesän näyttelyyn.

Onko pimeää ainetta Kehä III:n ulkopuolella? Ken uskaltautuu seikkailuun, löytää ensi kesänä Luopioisista verrattoman keskittymän pimeän aineen osaamista. Itse asiassa pimeästä aineesta innostuttiin Luopioisissa jo toista vuotta sitten.

Pimeä aine on nyt suosittua, siitä keskustellaan melkein yhtä paljon kuin suvivirrestä. Yhtäkkiä tieteen salat avautuvat tavallisille tallaajille, avaruuden oudot ulottuvuudet huimaavat päätä ja tähdille annetut kauniit nimet kiehtovat mielikuvitusta.

Niin kuin kosmologi Syksy Räsänen sanoo Helsingin Sanomien kolumnissaan: gravitaatioaallot panivat fyysikoihin vipinää. Eivätkä vain fyysikoihin, ehei.

Pimeä aine ja sen lähettiläs Syksy Räsänen einstainmaisine olemuksineen hurmasi Luopioisissa kesällä 2013. Syksy luennoi pimeästä aineesta Muodonmuutoksia ry:n luentosarjassa Totuuden kaleidoskooppi, ja keskellä heinäpoutaa Mikkolan Navetan luentosali täyttyi ääriään myöten kuulijoista.

Syksy Räsänen osallistui samana viikonloppuna myös Muodonmuutoksia  ry:n taiteilija-tieteilijä-leirille ja innoitti leiriläiset huimiin esityksiin, jossa kvanttiteoria sai kyytiä ja pimeä aine aineellistui.

Pimeä aine tarttui niin vahvasti läsnäolijoiden liiveihin, että sen varaan alkoi rakentua vallan uusia sfäärejä. Tulos koetaan ensi kesänä Luopioisten taidekesässä, joka kahden välivuoden jälkeen on taas Muodonmuutoksia ry:n tuottama.

Kesäkuun seitsemäntenä avautuu Mikkolan tiloissa ja pihapiirissä näyttelykokonaisuus, jossa kahden vuoden aikana leireilleet ja itsenäisesti työskennelleet taiteilijat eri puolelta Suomea esittelevät totuuskäsityksiään ja niiden taiteellisia sovelluksia. Kokonaisuuden nimi on Totuuden kaleidoskooppi ja kaleidoskoopin lailla se näyttäytyy jokaiselle katsojalle hiukan eri näkökulmasta.

 

Pääosassa pimeä aine

Mikkolan vuodelta 1915 oleva tiilinen jyvämakasiini on nähnyt vuosien saatossa  hienoja taidenäyttelyitä: muun muassa Kuoleman? vuonna 2007 ja Sarastuksen 2008.

Myös tulevana kesänä jyvämakasiiniin koottava kokonaisteos seikkailee tieteen ja taiteen rajapinnassa. Vieraat saavat päähänsä kuulokkeet, ja heidät johdatetaan tilasta toiseen kuunnelman saattelemina. Jyvämakasiiniin on lavastettu kokonaistaideteos, jossa Pimeä aine etsii sitä mikä on totta ja samalla totuutta itsestään, olemassaolon mahdollisuutta.

Kuunnelman pääosassa on siis maailmalla nyt niin kiinnostava pimeä aine. Termillä tarkoitetaan ainetta, joka on näkymätöntä tai niin harvaa, että sitä ei voi nähdä suoraan.  Se ei siis lähetä eikä vastaanota valoa. Se ei myöskään vaikuta sähkömagneettisesti. Sen olemassaolon voi kuitenkin päätellä painovoiman kautta. Pimeä aine on kuin aineen sokea paimenkoira, joka gravitaatiokuonollaan tönii maailmankaikkeuden säikeitä.

 

Paljon kummisetiä

Kuunnelman kummisetiä ovat Syksy Räsänen ja Kari Enqvist, jotka ovat avustaneet kuunnelman käsikirjoittajaa runoilija, kuvataiteilija Tiina Poutasta tieteellisissä kysymyksissä. Kuunnelman äänisuunnittelusta vastaa teatteritaiteen maisteri Sinikka Isoniemi. Tilan lavastaa ja valaisee kuunnelman näyttämöksi arkkitehti Marja Kuisma ja äänenä kuullaan näyttelijä Marja Myllylää.

Kuunnelman tuottamisesta vastaa Muodonmuutoksia ry:n läheinen yhteistyökumppani, helsinkiläinen Pitskun kulttuurikirkko. Muodonmuutoksia ry vastaa näyttelykokonaisuuden muusta tuotannosta, joka kommentoi totuutta videoteoksin ja  installaatioin taiteilijakaartinaan Taija Ahonen, Päivi Järvinen, Niina Kestilä, Kari Kärkiluoma, Heli Mäkinen, Tiina Nevanperä, Helena Pokkinen, Piritta Pääkkö, Nina Pörn ja Carla Schubert. Kesän jälkeen näyttelyn on tarkoitus kiertää soveltuvin osin muissakin paikoissa.

Palataan alkuperäiseen kysymykseemme. Onko pimeää ainetta siis havaittavissa Kehä III:n pohjoispuolella? Liekö moisesta edes kuultu syvällä Sydän-Hämeessä? Turhaan ei Muodonmuutoksia ry ole vuosien mittaan kontaktejaan hankkinut, sillä hyvät yhteydet tieteilijöihin takaavat sen, että ajan hermolla mennään. BICEP2 -koeryhmän ilmoitus, jonka mukaan se oli havainnut gravitaatioaaltoja varhaisesta maailmankaikkeudesta on Totuuden kaleidoskoopin rakentajille vain ylimääräinen bonus. Osasivatpa ajoittaa ilmoituksensa sopivasti juuri ennen kuin pimeä aine valtaa Mikkolan jyvämakasiinin!

 Päivi Loukamo

 

Totuuden kaleidoskooppi-näyttelykokonasuus Luopioisten taidekesässä

- avoinna 7.6.- 30.8.2014 ti-la klo 10-15

- www.mikkolannavetta.fi, http://muodonmuutoksia.wordpress.com/

- Lisätietoja: Outi Nummi, puh 050 3048127, outi.nummi@welho.com

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?